Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойчо Костадинов: Водещото е трудолоюбието и обичта към изкуството - ние сме едно голямо семейство

28 години сред тайните на жонглирането, фокусите и атракционните изкуства

2
Бойчо Костадинов, Дани Личев, Ивана Николова и Параскева Дамянова
Снимка: Пламена Бачийска

Ще се потопим в света на фокусниците, жонгльорите, клоунадите и други атракционни изкуства със създателят и ръководител на Националната школа за атракционни изкуства Бойчо Костадинов и част от артистите на школата  - Даниел Личев, Ивана Николова и Параскева Дамянова - гости в предването "Нощен Хоризонт" на програма "Хоризонт" на БНР.


Националната школа за атракционни изкуства е единствена в Бълария и съществува вече 28 години. Над 45 деца на възраст от 5 до 18 години се обучават в тайните на жонглирането, балансирането, фокусите, атракционните изкуства, огненото шоу, клоунадите и др.
"Първите деца са от Дома за сираци от Бургас - ,,Коджакафалията”. Децата приеха присърце това секретно изкуство. Започнахме с обучението на основните неща на това изкуство - и се оказа, че това е огънчето, което се запали в тях. С тях бяхме на турнета в Германия, Финландия и те бяха много щастливи.

Тогава още нямахме деца от масовите училища. Това е една затворена система и с тези деца сираци ние създадохме едно семейство.
Ние искахме и това беше нашата първоначална цел - чрез изкуство да възпитаваме етика, естетика, внимание, начин на общуване, дисциплина, сценична култура, за да могат децата едновременно да се обучават и да могат да навлязат в живота с по-естетични възприятия", разказа за "Нощен Хоризонт" Бойчо Костадинов.

Националната школа за атракционни изкуства е отличена с най-голямата международна награда за атракционни изкуства във Венеция – „Златната корона на ,,Орфей”, носител е на националната награда ,,Икар” през 2015 г.

Възпитаниците са носители на първата награда от националния фестивал ,,Млади Таланти”, както и ,,Гранд При" на международния фестивал в Созопол.
Школата е създадена в Бургас в дома за сираци,,Коджакафалията” и продължава развитието си години по -късно в София също в дом за сираци - ,,П. Р. Славейков”.

Творческата дейност днес включва и деца извън споменатите институции - това са деца от масовите училища. Освен това не са малко и децата бежанци от Украйна.
Бойчо Костадинов и Дани Личев, Ивана Николова и Параскева Дамянова
"Често в нашата програма включваме и част от българския фолклор. След 10 години от създаването на школата, аз я  преместих в София. Някои от децата от Дома, заради школата, също се преместиха в София.
Сега вече децата не са в социални домове, те са в защитени жилища. Те са по-малка бройка. От тях пак имаме при нас, но вече имаме и ученици от общите училища. Също имаме деца от различен етнически произход и това носи колорит на нашата трупа.

Но при нас водещото е трудолоюбието и обичта към изкуството и ние сме като едно семейство - всеки трябва да помага на другия", каза още пред БНР ръководителят на Националната школа за атракционни изкуства.


Незабравим спомен и първи фокус за Даниел Ничев е летящата масичка - с този фокус излиза за първи път на сцената.

За Ивана силата е във въртенето на обръчи, огнененото шоу с въртене на огнени топки.

Параскева Дамянова - Папи - владее баланса на 12 чинии, върху които има и пици. Чиниите са върху пръчки и тя ги върти, без да те да паднат, разбира се.

Атракционната програма от 2.00 часа е с всички компоненти на цирковия жанр без въздушните атракции. Те представят своите концерти пред различни общински празници на площади и сцени и оставят трайно впечатление в публиката.

2022 година школата изпрати с нов спектакъл ,,Красив, сладък сън” под режисурата и сценария на Влади Карамфилов-Въргала. Спектакълът е заснет от БНТ и ще се излъчи през месец февруари тази година.

Националната школа по атракционни изкуства е винаги отворена да приеме нови желаещи, които да се обучават и забавляват чрез интересното и атрактивно изкуство.
"Дисциплината обаче е в основата на работата в школата и всички желаещи трябва да го знаят", убедени са още владетелите на фокусите, вярвайки, че цирк е хубава дума - цветна, красива, динамична, сложна, а депутатите не влагат лош смисъл, когато използват тази дума.

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15