Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дуо "Атмосфери" представя проекта си "Маргинали"

"Топлоцентрала" става сцена за музикално-визуалния пърформанс

Дуо "Атмосфери"
Снимка: culturama.art

Силно начало на новата 2023 г. за клавирното дуо "Атмосфери":
На 18 януари от 19 часа в Регионалния център за съвременно изкуство "Топлоцентрала" в столицата Александра Дичева и Мила Михова ще представят нов музикално-визуален пърформанс, наречен "Маргинали"

Музиката в този модерен проект е на непознатия у нас естонски композитор Яан Раатс (1932-2020), а визуалната част е поверена на известния сценограф Венелин Шурелов. Младите изпълнителки споделят, че за първи път ще изнесат програма на дигитално пиано, което, според тях, пасва добре на концепциите на композитора в 24 маргиналии за две пиана, писани през 1982 г. и Соната за две пиана от 1990 г.

"Маргинали" се осъществява благодарение на Националната стипендия "С усилие към звездите", която дуо "Атмосфери спечели в категория "Музика" за 2021/2022 г.

"Това е идея, която тръгна от Северин Василев - диригент на вокалния ансамбъл Dai Monti Verdi (той открива музиката на Яан Раатс), но тя нямаше да се осъществи без подкрепата на фондация "Културни перспективи". Аз много се радвам, че има такива институции, които прегръщат и се доверяват на едни нестандартни и малко налудничави идеи. И вярват в такива идеи, и дават глас на младите хора - аз не визирам само нас, визирам всички млади хора, които имат идеи и имат нужда някой да повярва в тях и да помогне да ги осъществят. Ние сме много благодарни, че имаме този шанс.", сподели в интервю Александра Дичева.

Клавирното дуо "Атмосфери" се нагала все по-успешно през последните няколко години като водещ български ансамбъл. Мила Михова е носителка на приза "Млад музикант на годината 2018" в националната анкета "Музикант на годината", а дуо "Атмосфери" получи специалната награда "Олга Камбурова" 2020 в подкрепа на младите таланти. 

В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Александра Дичева и Мила Михова разкриха какви идеи се крият зад заглавието "Маргинали" и какви са търсенията им в този нов техен проект. Чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синелибри 2024" с мото "Поезия безкрай"

10-ото издание на кинолитературния фестивал "Синелибри" тази година ще се състои от 10 октомври до 3 ноември. Премиери на филми произведени през 2024 година и краят на 2023 година заснети по произведения бестселъри са включени това специално издание на фестивала, който е с конкурсен характер. Председател на международното жури ще бъде актрисата Мария..

публикувано на 30.09.24 в 21:35
Михаил Попов в ролята на Борис Годунов

Спомен за баса Михаил Попов

Отбелязваме 125-годишнината от рождението на големия български бас Михаил Попов - име от музикалното ни минало, потънало в забравата.  На концетния подиум беше впечатляващ. Имаше мощен, красив по тембър, истински басов глас, великолепно поставен. Пееше и комични, и трагични герои, величави и смешни персонажи, и навсякъде беше много убедителен...

публикувано на 30.09.24 в 14:44
Д-р Елена Кирчева и участници във Виенския икономически форум

Образованието е акцент в стратегията на Виенския икономически форум

Виенският икономически форум (VEF) e авторитетна международна организация със седалище в австрийската столица, чиято основополагаща цел е насърчаване на регионалното икономическо сътрудничество на държавите от Адриатическо до Черно море, както и с принос в разширяване на връзките в сферата на политиката, културата, науката и образованието...

публикувано на 30.09.24 в 01:02

Съвременни интерпретатори на Бах откриват "Изкуството на барока" 2024

За 18-и път в София ще се проведе Международния фестивал "Изкуството на барока", фокусиран към исторически информираните изпълнения и творчеството на старите майстори. Началото на 30 септември от 19:30 ч. в концертната зала на Централния военен клуб ще поставят интерпретатори на музиката на Йохан Себастиан Бах, някои от които с нетрадиционни за..

публикувано на 29.09.24 в 23:52
Васил Казанджиев

90-годишнината на Васил Казанджиев увенчава есенните "Софийски музикални седмици"

На 30 септември в камерната зала "България" с концерт ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на акад. Васил Казанджиев. В програмата ще прозвучат произведения на композитора в изпълнения на квартет "Фрош", пианистите Гергана Несторова, Надежда Цанова и Стефан Врачев, Анжела Маджарова - арфа и Виктор Теодосиев - валдхорна. Струнният квартет..

публикувано на 29.09.24 в 23:10
Стойка Миланова

Отиде си забележителната българска цигуларка Стойка Миланова

На 29 септември 2024 г. след дълго боледуване в Мадрид почина българската цигуларка с международна кариера Стойка Миланова. Това съобщиха от семейството й в нейния фейсбук профил. Стойка Миланова е родена на 5 август 1945 г. Започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст. Неин преподавател е баща й - прочутият цигулков педагог проф. Трендафил Миланов...

публикувано на 29.09.24 в 22:47

Камерната музика на Рихард Щраус - акцент в програмата на "Камералия"

В събота, 21 септември, в София започна шестото издание на фестивала за камерна музика "Камералия".  То ще продължи до 9 октомври и включва общо пет концерта под надслов "Камерната музика като страст". Втората изява е на 24 септември в Софийската градска художествена галерия. Тя е на част от своеобразния диптих, с които фестивалът поставя акцент..

публикувано на 27.09.24 в 17:52