Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБ няма да участва в общата лидерска среща, организирана от БСП

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС, архив

От "Демократична България" няма да участват в общата лидерска среща, която организират носителите на третия мандат за съставяне на правителство - БСП. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група и лидер на "Да, България" Христо Иванов.

"Ако някой търси нашата подкрепа, ако г-жа Нинова иска да сондира нашата подкрепа, ние сме готови и публично, и при закрити врата, както тя предпочете, да се срещнем с нея и да ѝ отговорим. Ако тя има желание да проведем среща, примерно с "Продължаваме промяната" в тристранен формат, това също е опция.

Този широк формат на изпроводяк сега, дето се вика една панихида, не виждам какво точно можем да направим. Отиваме на избори, това е реалността."

"Демократична България“ ще обсъди на партийните си форуми явяване на предсрочните парламентарни и на местните избори заедно с "Продължаваме промяната", съобщи още Христо Иванов, след като стана ясно, че Националния съвет на "Продължаваме промяната" е дал мандат на Кирил Петков и Асен Василев да започнат разговори с "Демократична България".

"Трябва да се търси кооперация, трябва да се търси взаимодействие, винаги сме изхождали от това. Ясно е също така, че, за да е работещо то, ще бъде изключително важно да се запазят идеологическите физиономии, особено нашата, защото ние имаме особена роля да представляваме демократичната общност през няколко генерации.

Ние ще търсим мандат за преговори с "Продължаваме промяната". А вече оттам нататък и други колеги в индивидуално качество и като партии може да се надграждат над това. Лично аз бих заложил на присъединяване лица, които реален, измерим капитал, а да избегнем да залитаме към просто набиране на кухи брандове."

Същевременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди в профила си във Фейсбук, че е разговарял с председателя на БСП Корнелия Нинова за лидерската среща и че е заявил присъствие, без да поставя условия.

В същото време Борисов припомня, че решението на Конгреса на ГЕРБ е ясно: не може да участват или да подкрепят кабинет на БСП.

Борисов обаче смята, че е време за сериозен разговор между лидерите на партиите, тъй като по думите му политиците дължат уважение и отговорност пред избиратели си.


По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изборните книжа за вота, преди да бъдат изпратени в общините

Избирателите в Силистренско - малко над 113 000, членовете на комисиите - 1799

Изборният ден в Силистренска област е започнал нормално, съобщават от Районната избирателна комисия.  Няма данни за неявили се членове на секционни избирателни комисии. 11 подвижни избирателни секции има на територията на Силистренска област, по една секция в общините Тутракан, Ситово и Кайнарджа, а в останалите – по 2. Освен подвижните..

публикувано на 09.06.24 в 08:42
Избори в Благоевград, архив

Репортерска проверка: Не всички избиратели в Благоевград знаят за преместените секции

Изборният ден в област Благоевград започна навреме, единици са членовете на секционни комисии, които не са се явили в изборните помещения, съобщават от Районната избирателна комисия. Противоречива е информацията от секционните комисии за това при какви условия не може да се гласува с машина, установи проверката на кореспондента на БНР..

публикувано на 09.06.24 в 08:39

"Тел Авив данс" - летен фестивал за танц на аматьори

В най-големия и престижен балетен център на Израел - Сузан Далал, в който има 7 балетни зали с различна големина и 2 пространства на открито, решават да направят летен фестивал, на който да предоставят сценично пространство за танц на аматьори, но с интересни идеи.  Официално фестивалът е през август, но всяка седмица от началото на май..

публикувано на 09.06.24 в 08:25

Първи информации в ЦИК: Изборният процес е започнал нормално

Изборният процес е започнал нормално, сочат първите информации в ЦИК към 8 ч., където се събират данните от всички секции в страната и извън България. Попълнени са съставите на всички избирателни комисии. 12 972 са секциите в страната, от които машинно се гласува в 9 346 .  769 са изборните секции извън страната, в 245 в чужбина се гласува..

публикувано на 09.06.24 в 08:20

Фотожурналист: Добрата снимка не може да прикрие лошия политик

Любомир Бенковски - Бенджи се занимава професионално с фотография повече от 40 години. Работил е като кореспондент на БТА, както и за най-големите вестници. Носител е на множество награди, а вече повече от 10 години обучава свои млади колеги. Макар творческите му интереси да са в областта на градския живот, човешката природа и..

публикувано на 09.06.24 в 08:18

Проблеми с машините в някои секции

С проблем с една от машините започна изборният ден в Сливен. Във всички останали секции изборният ден е започна безпроблемно, съобщи говорителят на РИК Сливен Галя Хачатурян. В секция в Мездра е възникнал проблем с хеш кода на машината, който е отстранен. Нормално започна изборният ден във Враца, отстранен е проблем с машина в Мездра..

публикувано на 09.06.24 в 07:58
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Масовото съзнание понякога търси нетрадиционни и екзотични опции

"Прогнозата става все по-трудна, защото политическият процес предполага сложни избори. В ситуации, в които няма видими отговори, обикновено се получават и изненадващи развития . Масовото съзнание търси понякога нетрадиционни, понякога екзотични опции." Този коментар направи в началото на изборния ден Първан Симеонов, изпълнителен директор на..

публикувано на 09.06.24 в 07:44