Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В становище до председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев

Омбудсманът поиска да бъде преразгледана новата тарифна политика за градския транспорт в София

Омбудсманът Диана Ковачева.
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, в което поиска да бъде преразгледана новата тарифна политика за градския транспорт в София, така че да се запазят превозните документи, които дават по-гъвкава възможност за пътуване на ползващите обществен превоз, съобщиха от пресслужбата на обществения защитник. 

Причина за искането на Ковачева са предприетите този месец нови обществени консултации на Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община.

Тя сигнализира за постъпване на жалби в институцията от пенсионери - по чл. 68а от КСО – една година по-рано от необходимата възраст, имащи необходимия осигурителен стаж; по чл. 69 от КСО – военнослужещи /възраст 52 г. и 10 м. и осигурителен стаж 27 г./; по чл. 69б от КСО – работещи при условията на първа и втора категория труд; по чл. 69в от КСО – учители и т.н. заради изключването им от право на пътуване с дългосрочни персонализирани превозни документи за преференциални пътувания, което те определят като дискриминация. 

Според омбудсмана такова ограничение е несправедливо и неоправдано, защото по този начин хората биват лишени от правото да пътуват при преференциални условия, каквото се предоставя на друга група, а разликата между тях е само в условията за придобиване право на пенсия. Затова Ковачева предлага в наредбата да бъдат включат всички пенсионери, независимо от начина на придобиване право на пенсия.

В становището си общественият защитник подкрепя предприетата инициатива на Столичния общински съвет да върне месечната карта за една линия наземен транспорт, месечна карта за метро и месечна карта за една линия наземен транспорт (или метро) за ученици, но подчертава, че в предвидените промени не е включено възстановяването на талона за 10 пътувания, който се ползва от пътници, които пътуват инцидентно с градски транспорт.

Ковачева алармира и за недоволството на граждани, според които билетът "30+", който осигурява пътуване в градския транспорт в рамките на половин час, не може да покрие нуждите им. 

До омбудсмана са стигнали и сигнали на граждани за неработещи валидатори в превозните средства, затруднения с валидирането на хартиения билет, продаван от шофьора срещу 2 лв., както и източване на суми от електронни портфейли и банкови карти на хората при преминаване през валидиращото устройство. Тя допълва, че за това те разбират от последващ SMS на обслужващата ги банка, което пък означава, че ако нямат заявена такава банкова услуга, може и никога да не разберат за изтеглените суми.

От 1 януари в градския транспорт на София влезе в сила продажбата на три нови превозни документи – два вида билети, съответно за времетраене от 30 и 60 минути и хартиен билет с QR код. Нововъведение бе и задължителното валидиране на документите за пътуване в дългосрочен план. Наред с пускането на новите превозни документи граждани поискаха да бъде върната месечната карта за една линия на градския транспорт и дори организираха петиция за това. Малко след това председателят на СОС предложи връщане на картата.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Описват щетите след градушката в Ловеч

В Ловешко днес продължават огледите на щетите от снощната буря, придружена с градушка, която наводни улици, унищожи реколта и прекъсна тока на много места. Само за около 20 минути над Ловеч се изляха 25 литра дъжд на квадратен метър. Много улици бяха наводнени, имаше и закъсали автомобили. Най-сериозно засегнато, и то за втори път през..

публикувано на 13.06.24 в 03:20

Църквата отбелязва големия празник Възнесение Христово

Днес православният свят чества големия Господски празник - Възнесение Христово. На четиридесетия ден след възкресението си Христос се възнесъл на небесата пред погледа на учениците си. 40 дни след възкресението си Христос многократно се явявал на учениците си, наставлявал ги и им разяснявал за царството Божие. При последната им среща Христос..

публикувано на 13.06.24 в 02:36

Лидерът на британските лейбъристи спечели втория дебат срещу Риши Сунак

Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър е победител във втория телевизионен дебат с премиера Риши Сунак, показва анкета сред присъствалата на дебата публика. Общите избори в Обединеното кралство ще се проведат на 4 юли. Дебатът се проведе по SkyNews, а поучването на YouGov показа, че почти две трети или 64% от запитаните са заявили, че..

публикувано на 13.06.24 в 02:13

ЦИК прие решение, с което разпредели мандатите от евровота

Ц ентралната избирателна комисия при решението, с което разпредели мандатите между партиите, които участваха в евровота. ГЕРБ-СДС ще бъде представен от петима евродепутати, ДПС от трима, ПП-ДБ също от трима. И партия "Възраждане" изпраща трима депутати в Европейския парламент. БСП ще има двама евродепутати, а ИТН един. Откази и преференции:..

обновено на 13.06.24 в 01:56

Изплащат обезщетения на земеделците след големия пожар в Кипър

Площ от около 8000 декара е изпепелена от големия пожар в област Пафос в Кипър, който избухна в ранния следобед във вторник, показват първоначалните оценки на екологичната катастрофа. От днес започва подаването на декларации от засегнатите селскостопански производители за изплащане на компенсации, съобщи земеделското министерство. Оранжев код за..

публикувано на 13.06.24 в 01:32

Проблеми с водоснабдяването в Ямболско заради трайно засушаване

Трайното засушаване в района на Ямбол води до проблеми във водоснабдяването на десетки села в цялата област. Честите аварии и загубата на вода по остарялата водопроводна мрежа също са причина за спирането на водата към населените места. Ситуацията с водоподаването  е най-тревожна в община Стралджа.   Заместник-кметът Гроздан Иванов посочи,..

публикувано на 13.06.24 в 01:23

ЦИК установи над 8600 разлики в протоколите от вота за Европейски парламент

При повторната проверка на секционните протоколи от гласуването за Европейски парламент са установени над 8600 разлики в 2237 протокола. Несъответствията са между данните от първото въвеждане в изчислителните пунктове в Районните избирателни комисии, а после и в този в ЦИК.  С решение на комисията тези разлики са отстранени, а коректните данни за..

публикувано на 13.06.24 в 00:49