Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър банките започват да продават стотици ипотекирани имоти

В Кипър стотици ипотекирани имоти излизат на търг. От днес банките в страната започват да изпращат писма за предстоящата процедура до длъжниците си, които не погасяват взетите заеми, след като на 31 януари изтече последният тримесечен мораториум, гласуван от парламента, за забрана на продажбите.

Първите обявени от банките търгове се очаква да се проведат в средата на март, 45 дни след изпращането на писмата.

Прогнозите са, че продажбите могат да достигнат около 100-200 месечно, защото финансовите институции ще бъдат изправени пред голям масив от имоти, свързани с проблемно кредитиране.

Те са се натрупали, тъй като процесът бе замразен от година и половина.

Действалото до края на януари решение на парламента бе петото поред удължаване на забраната за продажби на заложени като обезпечение имоти, с аргумента за затруднената платежоспособност на длъжниците заради пандемичната и енергийната кризи.

Мораториумът защитаваше основно жилище на стойност до 350 000 евро, помещения на фирми с годишен оборот до 750 000 евро и парцели земя на стойност до 100 000 евро.

Функционирането на ефективна нормативна рамка за управление на необслужваните заеми и за продажба на ипотекираните по тях имоти бе едно от ключовите изисквания на Европейската комисия по плана на Кипър за възстановяване и устойчивост.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
яз. Голям Беглик, Родопите

Контролирано изпускане на водата от язовири в община Батак

От днес започва контролирано изпускане на водата от язовирите на територията на община Батак. За 9 часа е насрочено началото на дейностите от язовир "Голям Беглик". Другите четири язовира ще бъдат изпускани до четвъртък, 20-ти юни, превантивно, уточниха от общината

публикувано на 18.06.24 в 08:52

Спад в безработицата през май... с 0,24%

Спад в безработицата с 0,24 процента през май, спрямо април отчита Агенцията по заетостта. Равнището достига 5,4 на сто във възрастовата група 16 – 64 години.  С регистрация в бюрата по труда са били малко над 154 000 души - с  6700 по-малко спрямо предходния месец.  Новорегистрираните са 18 300, а започналите работа - с 1000 по малко...

публикувано на 18.06.24 в 08:39
Доналд Тръмп

Проучване: Спад в подкрепата за Тръмп сред независимите гласоподаватели

След като съдебните заседатели в Ню Йорк признаха бившият президент Доналд Тръмп за виновен миналия месец по всичките 34 обвинения в делото за пари срещу мълчание, присъдата е насрочена за 11 юли. Това е точно 4 дни преди Националната конвенция на Републиканския национален комитет, когато вероятно Доналд Тръмп официално ще бъде номиниран като..

публикувано на 18.06.24 в 08:33

Забраняват движението на джипове и АТВ-та до Седемте рилски езера

Представители на няколко институции и служби се събират на среща в Общината в Сапарева баня, за да координират контрола по забраната за движение на джипове и АТВ-та по единствения път към Седемте рилски  езера, каза за БНР кметът на курортния град Калин Гелев.  Ще участват от Регионалната дирекция по горите, Областната дирекция на полицията,..

публикувано на 18.06.24 в 08:03
Марчела Абрашева

Марчела Абрашева: Правителство ще има. Ще се намери конфигурация от 121

ГЕРБ-СДС, ДПС и малка партия е " мислимото и възможното мнозинство в този парламент ". Това каза пред БНР социологът Марчела Абрашева, регионален директор на "Кантар". Тя определи ИТН като " партия с артистични компоненти на ръба на 4-процентовата бариера". Никоя от другите малки партии не е затворила вратата да бъде част от бъдещо..

публикувано на 18.06.24 в 08:01

Започват ученията "Платинен лъв" на полигон "Ново село"

На учебния полигон "Ново село" започва съвместната подготовка "Платинен лъв". Участват формирования от Втора Тунджанска механизирана бригада на Сухопътните войски , армията на Съединените щати и многонационалната бойна група на НАТО в България - с рамкова държава Италия. Основната цел на учението е подобряване на взаимодействието на..

публикувано на 18.06.24 в 07:55
Емил Соколов

Емил Соколов: Пеевски беше системно подценяван - и като комуникационна щета, и като риск за кабинета

Рано е да се каже дали вървим към нови избори . Оценката е на политолога Емил Соколов, който беше част от листите на ПП-ДБ. Тандемът ГЕРБ-СДС - ДПС успяха да генерират резултат, който с помощта на една от малките партии, вероятно ИТН, може да сформира мнозинство, аргументира се той в интервю за БНР. " Ако следваме елементарната..

публикувано на 18.06.24 в 07:55