Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федералният резерв на САЩ повиши основната си лихва с 25 базисни пункта

Федералния резерв на Съединените щати увеличи основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до диапазона между 4,5% и 4,75%, продължавайки по този начин да се бори с инфлационните тенденции, които обаче донякъде намаля в последно време, но инфлацията като цяло остана висока.

Въпреки слабото днешно повишение, федералната фондова лихва на САЩ достигна най-високото нивото от 2007 г. насам.

В изявлението си след края на днешното заседание Фед подчерта, че войната на Русия в Украйна оказва голямо влияние върху "повишената глобална несигурност" и следователно централната банка на САЩ остава "много внимателна по отношение на инфлационните рискове“.

Федералният резерв също така отбеляза, че най-новите данни за икономиката на страната показват "скромен ръст на разходите и на производството", както и ниско ниво на безработица.

Фед добави, че очаква допълнителни увеличения на лихвените проценти като инструмент за намаляване на инфлацията до целевото ниво от 2 на сто.

Централната банка не даден знак за темпа на предстоящите лихвени повишения, но отбеляза, че ще вземе предвид кумулативното затягане на паричната политика, забавянията, с които тази парична политика влияе върху икономическата активност и инфлацията, както и икономическото и финансовото развитие, преди да вземе решение за това.

Графика на федералната фондова лихва на САЩ



Утре се очаква и решението на Европейската централна банка, но най-вероятно то ще бъде за повишаване на лихвата в еврозоната с 50 базисни пункта.

По-рано през деня стана ясно, че инфлацията във валутния съюз се е забавила през януари до 8,5% на годишна база.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваня Монева

Ваня Монева пред БНР: Българската култура и образование имат нужда от подкрепа

Българската култура и образование имат нужда от подкрепа, защото запазват идентичността ни, каза пред Българското национално радио в навечерието на 24-ти май диригентът Ваня Монева. Тя беше сред интелектуалците, отличени с Почетния знак на президента, заради водещата й роля в развитието на съвременното хорово изкуство. Изпълнението на..

публикувано на 18.05.24 в 08:59

Над 500 вземат участие на традиционния танцов събор "Мараш пее"

В Стралджа днес ще бъде открит традиционният събор на народното танцово творчество "Мараш пее". Във фолклорния празник се очаква да се включат над 500 танцьори от цялата страна. Днес и утре в Стралджа за поредна година ще гостуват стотици любители и изпълнители на народното песенно и танцово изкуство. Тази вечер в 20 часа ще бъде дадено..

публикувано на 18.05.24 в 08:52
Художествена галерия

В Троян и Монтана отбелязат Международния ден на музеите

Музеите в Троян се включват с различни образователни и забавни събития в 27-то издание на европейската инициатива "Нощ в музея", която тази година съвпада с професионалния празник на музейните специалисти - Международният ден на музеите, който се чества от 1978 година насам. От рано сутринта до късно вечерта Музея на занаятите, Конака и..

публикувано на 18.05.24 в 08:40
Газа, 14.04.2024 г.

Израелски военни са открили останките на трима заложници, отвлечени от "Хамас" в Ивицата Газа

Израелските военни обявиха, че са открили тленните останки на трима от заложниците, отвлечени от групировката "Хамас" в Ивицата Газа. Смята се, че те са били убити още при нападението в южен Израел на 7 октомври. Израелският военен говорител Даниел Хагари заяви, че тримата са били идентифицирани и посочи, че те са загинали още при атаката по..

публикувано на 18.05.24 в 08:15

Започва Габровският фестивал

Днес е Габровският карнавал. Жителите на града се маскират и режат опашката на бутафорната котка, символ на столицата на смеха. 74 са забавните епизоди в пъстрото карнавално шествие, което потегля по централните улици на Габрово в 18 часа. Първи в карнавално шествие през града ще преминат децата, а после ще се качат на сцена, за да разиграят..

публикувано на 18.05.24 в 08:07

За шеста поредна година: БЧК - Ловеч учи деца на "Първи стъпки в риболова"

БЧК - Ловеч организира за шеста поредна година инициативата "Първи стъпки в риболова" и Ден на водното спасяване. Днес от 8:30 часа на язовир "Ливадето" край ловешкото село Владиня деца ще участват в състезание по риболов и демонстрации по водно спасяване. В инициативата ще се включат около 20 деца на възраст между 5 и 16 години, поясни..

публикувано на 18.05.24 в 07:59

Над 40 участници в Националните спортни игри за трансплантирани, домакин е Югозападният университет

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е домакин на  Националните спортни игри за трансплантирани, които се провеждат по инициатива на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Над 40 са участниците, а в отборите отново се включват и лекари, ангажирани с процеса по донорство и трансплантация. Официалното откриване на игрите ще..

публикувано на 18.05.24 в 07:48