Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След две години и половина разследване

Прекратено е разследването за търговия с влияние срещу Пламен Узунов и Пламен Бобоков

Пламен Бобоков и адвокат Ина Лулчева.
Снимка: БГНЕС

Прекратено е разследването за търговия с влияние срещу президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков, заради което през лятото на 2020 г. представители на прокуратурата влязоха в сградата на президентството.

За това съобщиха лаконично от държавното обвинение. Мотиви не се посочват. В информацията се казва, че не е установено двамата да са извършили престъпление. 

Пламен Узунов /Снимка: БГНЕС, архив

Петър Ненов, осъден на 6 г. затвор в Румъния, искал съдействие от Пламен Бобоков да му уреди помилване от президента. За целта Пламен Бобоков ползва контактите си с Пламен Узунов, сочат чатове между двамата, разпространени от прокуратурата, архив, БГНЕС.

Случаят е от юни 2020 година. Месец по-рано закритата вече Специализирана прокуратура обвини Пламен Бобоков, брат му Атанас, бившия заместник- министър на околната среда Красимир Живков и още няколко души за аферата с опасния боклук. В иззетите при претърсванията електронни устройства от държавното обвинение откриха – по твърденията им, данни за друго престъпление, извършено от Пламен Бобоков - търговия с влияние, и така в продължение на дни от пресцентъра на Прокуратурата публикуваха разпечатки от негова електронна комуникация с президентския съветник Пламен Узунов.

Тези чатове бяха ползвани като претекст за влизането на 10 юли 2020 година на "Дондуков" 2, за да бъде претърсен кабинетът на Узунов. Докато това се случваше, той и Бобоков бяха задържани за 24 часа и обвинени за престъпен сговор и престъпления по служба. Тогава започнаха няколкомесечните протести с искане на оставките на главния прокурор Иван Гешев и премиера тогава Бойко Борисов. С протестиращите беше и президентът Румен Радев. 

Прокуратурата твърдеше, че Бобоков е получавал от Узунов секретна информация, с което е бил осветен оперативния интерес на службите. Оказа се, че изпращаните данни, свързани с Либия и Украйна, са били от бюлетина на БТА и други информационни агенции.

След закриването на Спецпрокуратурата разследването се прехвърли в Софийската градска прокуратура, която го е прекратила поради липса на престъпление. Междувременно 24-часовите арести на бизнесмена и президентския секретар бяха обявени за незаконни от съда, а Прокуратурата беше осъдена да плати на двамата по 10 000 лева обезщетение заради нарушеното им право за разглеждане на делото в разумен срок.

За края на чат-аферата Прокуратурата съобщи на финала на днешно прессъобщение, свързано с другото дело, по което подсъдим е Пламен Бобоков заедно с брат си Атанас, бившият заместник-министър на околната среда Красимир Живков и още няколко души - за опасния боклук. То беше прекратено заради множество неясноти в обвинителния акт и върнато на Прокуратурата. Тя твърди, че разследването продължава.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наградените директори получиха и по икона на Св. Иван Рилски

Училищни директори получиха награди от МОН в Рилския манастир

Петима училищни директори получиха наградите си от МОН на среща в Рилския манастир, каквато се прави традиционно всяка година в Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий. Наг,адите им връчи зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова. Награждаването се проведе, по утвърдена вече традиция, в Иконната зала на Рилската сета обител...

публикувано на 11.05.24 в 19:58
Пропалестински митинг срещу участието на Израел в

Протести в Малмьо преди финала на "Евровизия"

Протестите в шведския град Малмьо продължават, броени часове преди началото на финала на песенния конкурс "Евровизия" тази вечер в 22 часа. Събралото се множество скандира лозунга "Евровизия, обединена от геноцида", за да изрази недоволството си срещу участието на Израел на "Евровизия".  Шведската полиция очаква до 20 000 демонстранти да се включат в..

публикувано на 11.05.24 в 19:49
Планета Земя

Геомагнитна буря от пета степен за първи път от над 10 години

Геомагнитна буря от най-високата пета степен на интезитет беше наблюдавана на Земята за първи път от повече от двайсет години. Геомагнитна буря с рядък интензитет връхлетя Земята и би могла да предизвика нарушения в електрическите мрежи, сателитните сигнали и мобилните комуникации, предадоха световните агенции. Бурята, която  предизвиква и..

публикувано на 11.05.24 в 19:44

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в МБАЛ - Сливен

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в детско отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Това съобщи пред БНР началникът на отделението д-р Люба Бъчварова. Със симптоми на хранително натравяне са регистрирани общо 48 деца от детска градина „Елица“  Сливен от четвъртък до днес, но само две са оставени за лечение в..

публикувано на 11.05.24 в 19:26

Италианците с опасения за крайното класиране на Анджелина Манго в Евровизия

От 22 часа тази вечер е финалът на музикалния фестивал "Евровизия", който се провежда в шведския град Малмьо.  Българските зрители ще могат да го гледат на живо в официалния YouTube канал на Евровизия. Joost Klein е дисквалифициран от "Евровизия" часове преди финала Италия очаква с нетърпение изпълнението на Анджелина Манго Манго..

публикувано на 11.05.24 в 19:18

Joost Klein е дисквалифициран от "Евровизия" часове преди финала

Нидерландският изпълнител Joost Klein (Йост Клайн) е дисквалифициран от песенния конкурс "Евровизия" след инцидент зад кулисите. Това съобщи Би Би Си. Клайн беше сред фаворитите в тазгодишния конкурс с песента си Europapa. Проевропейският техно химн е посветен на баща му, който певецът губи на 12-годишна възраст заради рак.  26-годишният днес..

публикувано на 11.05.24 в 18:49

Ожесточени боеве за няколко украински села близо до границата с Русия

Продължават ожесточените боеве за контрол над няколко украински села близо до руската граница, докато руските военни се опитват да засилят атаките си в североизточната част на Харковска област. Руското министерство на отбраната твърди, че неговите сили са превзели пет гранични села в Харковска област. Нещо, което се оспорва от украинска страна...

публикувано на 11.05.24 в 18:30