Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пендаровски: България използва рождения ден на Делчев за засилване на напрежението

Стево Пендаровски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отношенията между Скопие и София се влошават в последно време, а рожденият ден на Гоце Делчев е бил използван от страна на България за ненужно вдигане на напрежението, каза днес президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

За съжаление, другата страна използва рождения ден на Гоце Делчев за засилване на напрежението. Ние издържахме изпита и показахме как трябва да се отнася една сериозна европейска държава, заяви президентът на югозападната ни съседка.

Той оцени, че българо-македонските отношения в последно време се влошават.

"Имаше известно затишие след приемането на европейската преговорна рамка. Миналото лято влязохме в процес на скрининг. За съжаление, рожденият ден на Гоце Делчев беше използван от другата страна за засилване на напрежението – нещо, което беше абсолютно ненужно. Смятам обаче, че оценката за 4 февруари е еднозначна и от наша страна като държава ние напълно издържахме изпита и показахме как трябва да се държи една сериозна европейска държава, като зачита правата на хората да отдадат почит към великия македонски революционер и същевременно да се изолират всички, които идват с лоши намерения, т.е. идват с намерение да провокират и създават безредици", каза Пендаровски, цитиран от БГНЕС.

Той заяви, че ситуацията на границата между България и РС Македония в деня на честването е била кристално ясна.

"Всички, които искаха да влязат в РС Македония, го направиха. На всички, които влязоха от България в Северна Македония и искаха да отидат на гроба на Гоце Делчев, им беше дадена тази възможност. Онези, които се опитаха да нападнат полицията, разбира се, получиха обвинения и депортация от нашата страна. Всяка европейска държава постъпва по такъв начин. Нека се яви един гражданин на Република България, на когото му е било отказано да влезе в РС Македония да отдаде почит на гроба на Гоце Делчев, с изключение на онези, които създаваха проблеми, за което има видео."

Пендаровски определи приетата от Народното събрание декларация като документ "за вътрешна политическа употреба в навечерието на изборната кампания":

"Ние имаме рамка, след договорената европейска рамка имаме нормална рамка, наречена фаза на скрининг, която трябва да приключи до края на ноември тази година. Декларацията на българския парламент в навечерието на техните избори не се различава по нищо от декларациите, които видяхме преди три години и в предишния парламент. Онова, което е важно, е европейската преговорна рамка, одобрена от всички 27 държави-членки на ЕС, включително и от Република България. Това са едностранни декларации, които до този момент нямат подкрепа от никого в Брюксел и, разбира се, няма да получат такава", заяви президентът на РС Македония.

Пендаровски отново повтори, че според двустранния договор с България и според всички международни норми, правила и разпоредби, гражданите на РСМ трябва да се обърнат тук и да търсят правата си, ако смятат, че са застрашени.

"По отношение на това, което правят българите от Македония в Брюксел и в София, това не е нищо ново. Те от самото начало не можаха да разберат, въпреки че ги приех и аз, и други представители на държавата. Според двустранния договор с България и според всички международни норми, според всички международни правила и регламенти, гражданите на РСМ трябва да се обръщат към македонските институции и да търсят своите права, ако смятат, че те са застрашени в РСМ. За съжаление, те тръгнаха по обратния път и мисля, че избраха погрешния път. Това не означава, че ние няма да се погрижим за техните нужди по същия абсолютно идентичен начин, както всеки друг македонски гражданин, но смятам, че напразно си губят времето в разговори с европейските институции, Съда в Страсбург, без преди това да са ни насочили или поискали подкрепа, или поне обяснили какъв им е проблемът тук в Скопие", подчерта Пендаровски. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриарх Даниил

Първите думи на новия български патриарх: Да пазим православната вяра

Първите думи на новоизбрания български патриарх Даниил към вярващите на излизане по-рано от Синодалната палата, след като беше обявен изборът: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Всемилостиви Господи, дарувай Твоята щедрост на моето паство, за да го преведа към Твоите небесни селения, та всички ние с едни уста и с едно сърце да..

публикувано на 30.06.24 в 16:21
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята на Българската православна църква в словото си преди интронизацията на новия патриарх. Богословът..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  – най-големият в страната за последните десетилетия. Няколко години семейството му живее в Чехословакия,..

публикувано на 30.06.24 в 15:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Избрахме един достоен български патриарх и искам да му пожелая на добър час. Познавам го от общи..

публикувано на 30.06.24 в 15:14

Опашки пред избирателните секции във Франция

Дълги опашки се извиха пред много от избирателните секции във Франция, където днес гласуват предсрочно за нов парламент. Близо 26% от френските избиратели са отишли до урните в първите четири часа от вота. Резултатът от днешния първи тур на гласуването може да промени политическата картина във Франция, ако крайната десница победи.  Активността се е..

публикувано на 30.06.24 в 14:58
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим. Първоначално е бил внесен депозит от 300 хиляди евро.  Доверено лице, представящо премиера Джорджа..

публикувано на 30.06.24 в 14:21
Велислава Дърева

Велислава Дърева: Върху българската църква се упражнява брутален геополитически натиск

" Честит да бъде новият български патриарх Даниил , каза за БНР Велислава Дърева, журналист.  Проф. Желев: От новия Патриарх очакваме да разпространява християнската просвета "Той трябва да бъде преди всичко духовен човек . Аз познавам и тримата кандидати. Дядо Даниил и дядо Григорий ги познавам от времето, когато бяха съвсем млади монаси в..

публикувано на 30.06.24 в 14:14