Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кино в длан" - смелостта да заснемеш филм с мобилен телефон

Снимка: mkino.org

Седмото издание на фестивала на мобилното кино "Кино в длан" ще отличи филмови постижения, заснети с мобилни телефони. Церемонията ще бъде тази вечер в столичното кино "Одеон".

Фестивалът е първият у нас за филми от подобен тип.

Участват филми с продължителност не повече от 5 минути.

"Това е фестивал, който е обърнат към всички. Професионалният опит, филмовото образование нямат значение. Даже напротив – ние се опитваме да привлечем колкото се може млади хора, които нямат опит в професионалните изяви в киното, но се занимават със себеизразяване чрез филмови образи, заснети по най-елементарния, най-бързия начин за съвременна комуникация", обясни пред БНР доц. д-р Александър Донев, кинокритик и председател на журито.

Няма тематични, жанрови и стилови ограничения, уточни той.

"За нас е важно да имаш смелостта да създадеш филм и да го представиш на вниманието на публиката. Има както игрални истории, има документални филми, много силни. Тази година за пръв път при нас се появява научно-популярен филм. Краткостта им създава особена динамика."

Чуйте повече в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Dafa trio - едно истинско отражение на мултикултурализма, ще зарадва публиката в "София лайв клуб"

Dafa trio е истинско отражение на мултикултурализма.  То събира една пианистка от Хонконг  - Тин Сиу Чи, един кларинетист от Сирия - Гет Алмагуут, и eдин испански перкусионист – Ерик Лареа.  Тази вечер (6 юни) музикантите ще зарадват с изпълненията си посетителите в "София лайв клуб".  Те оставиха отпечатък в душата ми, призна пред БНР..

публикувано на 06.06.24 в 11:32

Поети и писатели от РСМ на "Македонска книжовна визита" в София

С участие на 11 поетеси, поети и писатели от Северна Македония от днес до 8 юни в София ще се състои 15-ото издание на "Македонската книжовна визита". Целта е популяризиране на македонската литература и задълбочаване на македонско-българските книжовни и културни връзки. Тази година инициативата ще започне с литературния портрет на..

публикувано на 06.06.24 в 11:08

Фестивал на сръчните ръце в с. Бусинци в края на месеца

Фестивал на сръчните ръце ще се проведе в трънското село Бусинци от 28 до 30 юни. За втора поредна година в продължение на три дни майстори ще демонстрират занаяти и сръчности, а посетителите ще могат да се включат в ателиета по интереси. В пространството около Бусинската сръчкотилница ще бъдат обособени четири зони - "Сръчни ръце", "Вкусна..

публикувано на 06.06.24 в 10:25
Вълчин Даскалов -

Вълчин Даскалов - между видимия и невидимия свят на "Силата"

Вълчин Даскалов ще представи днес - 05.06, новата си книга "Силата". Премиерата на сборника с разкази ще се състои в кино "Влайкова". Даскалов е преподавател по Търговско право в УНСС и по Международно стопанско право в Икономическия университет във Виена, но има и интерес към "чисто човешките сили".  Това е втората му творба.  "Започнах да..

публикувано на 05.06.24 в 19:08

Соня Йончева: Грижата за културата и изкуството е инвестиция в новото поколение

Световна оперна звезда на върха на своята кариера и избраница на слушателите на БНР за български музикант на 2023 година, Соня Йончева присъства все по-често и категорично на родна сцена – с нови изяви и проекти като музикален продуцент и издател. След преките прожекции от кино сезоните на Кралската опера в Лондон “Ковънт Гардън“ и Метрополитън..

публикувано на 04.06.24 в 18:17
Надежда Георгиева

Надежда Георгиева и танцът с препятствията, които животът ни сервира

Изложбата "Невротичният балет на красотата и разрухата" в Гьоте институт ще продължи до 16 юни. В нея Надежда Георгиева, художник и визуален артист от Берлин, показва три творби. Те изобразяват цветя в различни фази на техния живот . "Винаги съм искала да правя креативни неща", сподели тя в предаването "Хоризонт до обед". Надежда..

публикувано на 04.06.24 в 11:34
Петър Мичев-Педро

Почина художникът Петър Мичев-Педро

Тази нощ ни напусна плевенският художник Петър Мичев-Педро. Тъжната вест съобщиха от семейството му. Плевенските художници се прекланят пред паметта му. Петър Мичев-Педро е роден в Плевен, той е един от най-успешните български художници. Негови картини са притежание на известни личности и престижни галерии.  Загубата е огромна, каза Николай..

публикувано на 04.06.24 в 09:55