Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Байдън призова обикновения американец да се завърне у дома - при демократите

"В избирателния корпус на Доналд Тръмп американската работническа класа получи много мащабно присъствие"

Огнян Минчев
Снимка: БГНЕС

В речта си "За състоянието на съюза" американският президент Джо Байдън се опита по един много категоричен начин да поправи основната грешка на Демократическата партия от последното десетилетие – ориентацията на партията почти изцяло към новите социални движения, малцинствата, градските субкултури и напускането на обикновената работническа класа, наричана метафорично "сини яки", която винаги е била гръбнакът на подкрепата за демократите.

Това обясни в интервю за БНР политологът доц. Огнян Минчев.

"Истинското дръпване на работническата класа от Демократическата партия в полза на републиканците беше направено от Доналд Тръмп, който излезе с много ясен и категоричен призив работниците да напуснат тази партия, която ги е предала в полза на глобализацията, в полза на емиграцията, внасяйки евтина работна ръка, подкопавайки заплатите и доходите им. Така в избирателния корпус на Доналд Тръмп на практика американската работническа класа получи едно много мащабно присъствие."

Джо Байдън  Снимка: ЕПА/БГНЕСВ речта на Байдън присъстваше "ясен приви към работническата класа да се върне обратно у дома", подчерта Минчев.

"Това беше основната част от речта на Джо Байдън. Дори станалите вече основни послания към малцинствата, расовите общности, новите сексуални и т.н. малцинства бяха поставени в периферията на тази реч. В нейния център бе поставен призивът към обикновения американец да се завърне като избирател на Демократическата партия. В това беше и си остава основният патос в речта на Джо Байдън."

Според Минчев този призив цели да подкопае популярността на Доналд Тръмп, чието движение "Да направим Америка отново велика" се състои главно от трудови хора, радикализирани поради загубата на работа и доходи.

Снимка: ЕПА/БГНЕСПодкопавайки това ново дясно движение, ръководено от Доналд Тръмп, Байдън поставя Републиканската партия пред дилема кой да бъде нейният кандидат за следващите президентски избори, смята доц. Минчев. По думите му предстои болезнен дебат за това в средите на републиканците.

Ако номинацията вземе Тръмп, за демократите ще е по-лесно, но ако е Де Сантис или някой като него, от Демократическата партия срещу него трябва да застане кандидат, който е достатъчно енергичен и харизматичен, посочи политологът.

Байдън има шансове за застане отново като водещ кандидат на демократите за следващия президентски вот, отчита политологът.

В речта си Джо Байдън е препотвърдил новата политика на Америка спрямо Китай, слагаща край на десетилетията, в които е имало основания да се говори за обща икономика на Китай и Америка. Тръмп категорично пръв заговори за края на тази система, сега Байдън декларира също твърда позиция по отношение на Китай, акцентира в анализа си Огнян Минчев.

Китай е структурен противник на САЩ в перспективата на 21 век, това съперничество не може да бъде избегнато, изтъкна политологът.

"Китай вече има заявка и претенция за глобална сила и тази преследвайки тази претенция, Китай неизбежно ще влиза в разрез или в конфликт с американските интереси."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марк Галеоти

Марк Галеоти: Арестите в Русия не отстраняват основните проблеми на системата

Украйна и съюзниците ѝ с право могат да бъдат притеснени от правителствените промени, предприети от Владимир Путин в началото на петия му президентски мандат. Промените ще направят руската военна машина по-ефективна в близките месеци, но нито те, нито арестите на висши военни и бюрократи от министерството на отбраната изтръгват из корен..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

"Затворник №1 съм." Защо националната програма за достъпна среда не помага на хора с увреждания?

Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за хора с увреждания се оказва трудна или неприложима за някои от потенциалните ѝ бенефициенти. 76-годишният Кольо Колев от Ловеч живее затворен в апартамента си . За да излезе навън, съпругата му и приятели го изнасят на ръце в инвалидната му количка. "В блоковете..

публикувано на 30.05.24 в 10:55
Ирина Манушева

Ирина Манушева: Да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни оценявания!

Националното външно оценяване разтваря изключително много ножицата между училищата . Това заяви в интервю за БНР Ирина Манушева, бивш учител и граждански активист. " Образованието трябва да отваря врати, а не да затваря, както е в момента ", смята тя. Според нея е необходимо " да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни..

публикувано на 30.05.24 в 07:59

Асоциацията на екскурзоводите ще обжалва становище на КЗК

Ще обжалваме становището на Комисията за защита на конкуренцията , обяви пред БНР Николай Миндов от Асоциацията на екскурзоводите относно  документ на КЗК, според който нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището се казва, че всеки може да направи подробно проучване на..

публикувано на 29.05.24 в 12:36

Присъдите на обвинените за измами във Великобритания българи се очакват в четвъртък

Петимата български граждани, обвинени в една от най-крупните измами със социални помощи в Обединеното кралство, се явиха днес в лондонския съд в Ууд Грийн. Присъдата се очаква да стане известна в четвъртък. Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция..

публикувано на 28.05.24 в 18:54
Стилияна Николова, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева

Грациите благодариха за подкрепата: Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика

" Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика. Имаше повече български знамена, отколкото унгарски.  Благодарни сме на всички, които ни подкрепиха на живо и на тези, които ни стискаха палци пред телевизорите. Искаме да им кажем, че ги обичаме".  Това сподели пред БНР  Боряна Калейн, част от грациите в Националния ни отбор по..

публикувано на 28.05.24 в 14:01

Експеримент: Кози предпазват горите от пожари, пасат в рисковите зони под тях

Състоянието на горите у нас не се е подобрило особено в последните няколко години . Тяхното стопанисване през активна лесовъдска намеса е силно снижено. Тази оценка направи в интервю за БНР доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието. По подбалканската линия изсъхват иглолистни..

публикувано на 28.05.24 в 07:55