Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСОРБ настоява за финансова децентрализация и създаване на Агенция за координиране при бедствия

Владимир Георгиев
Снимка: Спас Крайнин

Местното самоуправление е стожер във времената, когато правим пети предсрочни избори и има несигурност в политическата система. Това заяви пред БНР Владимир Георгиев, кмет на Самоков и член на УС на Националното сдружение на общините.

Днес в София ще има заседание на Общото събрание на НСОРБ. Ще се обсъждат актуални общински проблеми. На него ще присъства министър-председателят Гълъб Донев, а също министрите на финансите и на регионалното развитие - Росица Велкова и Иван Шишков.

„Форумът е изключително значим. На него ще бъдат представени над 230 общини“, посочи Владимир Георгиев.

Една от най-важните теми е цената на горивата, посочи той.

„Има 77 общини в България, които са изцяло на газ. Община Самоков е сред тях. Справяме се много трудно. В година, в която нямаме бюджет, а работим с една дванадесета от миналогодишния, при съвсем различни цени на горивата. Общините, където се отопляват болници, детски градини и социални домове, са в графата с бизнеса. Сметките за горива са сериозни, въпреки по-топлата зима. Те са 2-3 пъти по-високи от миналата година. При нас, като планинска община,  отоплителният сезон започва от септември и приключва през май“.

Другата важна тема е финансовата децентрализация, обясни Георгиев. Той посочи, че в община Самоков не са вдигали данъците. Опитват се да повишат събираемостта. Провеждат разяснителна кампания. 

Общините ще използват една дванадесета от миналогодишния бюджет, докато не се приеме нов национален, обясни той. Това обаче  едва ли ще се случи по-рано от юни. Те работят за привличане на инвестиции, каза кметът. Ефектът от тях обаче се усеща след 4-5 години. Всяка община заделя средства за превантивни дейности при бедствия и аварии, но те не са достатъчни, каза още той.

„Получават се средства от Междуведомствената комисия. Ние сме дали предложение за създаване на Национална агенция, която да координира действията при бедствия и аварии“. 

Трябва да се направи обследване и паспортизация на сградите, смята още кметът.

„Необходимо е да има критериите как да се строи и да се заложи по-голямо укрепване. Надяваме се нормите да идват от държавата. Когато дадена сграда кандидатства за енергийна ефективност, трябва да се направи обследване. Ако е необходимо, да се укрепи. Санирането натоварва допълнително конструкцията"

Правителството не координира програмите по Плана за възстановяване с местната власт, посочи кметът.

„Сега ние подаваме проектни предложения, но те трябва да се разгледат, класират, има и период на обжалване. Чак след това могат да преминат към обществените процедури“. 

В края на годината 600 милиона бяха разпределени за общините. Те обаче са получили само  50% от сумите по проектите. В община Самоков вече са ги изпълнили. Очакват втори транш. 

Много малко общини се възползваха от индексацията по европейските договори  с 15%, каза още той.
Цялото интервю на Таня Милушева и Диана Дончева с Владимир Георгиев може да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Клаудия Шейнбаум

Клаудия Шейнбаум печели президентските избори в Мексико с огромна преднина

Клаудия Шейнбаум спечели убедителна победа и ще бъде първата дама президент на Мексико, наследявайки проекта на своя ментор и досегашен държавен глава Андрес Мануел Лопес Обрадор, чиято популярност сред бедните слоеве от населението помогнаха за триумфа ѝ, предаде Ройтерс. Шейнбаум (61 г.), климатолог и бивш кмет на Мексико Сити, печели..

публикувано на 03.06.24 в 10:32

60 кг контрабандни черни трюфели са открити при проверка на кола на "Капитан Андреево"

60 килограма контрабандни черни трюфели са открити при проверка на лек автомобил на ГКПП "Капитан   Андреево", съобщават от Агенция "Митници". Автомобилът е пътувал от Турция за България. Шофьорът е заявил, че не пренася стоки, които да декларира. След щателна проверка в багажа на пътника са открити полиетиленови торби, съдържащи..

публикувано на 03.06.24 в 10:25
Опашка за пенсии

НОИ: От 7-и юни започва изплащането на пенсиите за настоящия месец

От петък, 7-и юни, започва изплащането на пенсиите за настоящия месец чрез пощенските станции. Преводите на сумите за юнските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юни 2024 г., посочват от Националния осигурителен институт (НОИ). Утре, 4-и юни, ще бъдат изплатени паричните..

публикувано на 03.06.24 в 10:10

Изтича срокът за заявления за гласуване с подвижна секция

До днес хора с трайни увреждания могат да поискат да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако са пропуснали да го направят до 25 май. Те могат да подадат заявление до Общината при положение, че в населеното място, където ще гласуват, има образувана подвижна секция за вота 2 в 1 на 9 юни. Поради множеството запитвания от Централната..

публикувано на 03.06.24 в 10:10

Гърция: Започна регистрацията за безплатни ваучери за почивка

В Гърция от днес започна регистрацията за безплатни ваучери за почивка. Право имат и българите, работещи в южната ни съседка. Подаването на молби се извършва електронно към министерството на труда. Право на безплатна почивка имат 300 хиляди семейства, сред тях и българите, които живеят и работят в страната. Програмата "Почивка за всеки" е на обща..

публикувано на 03.06.24 в 09:53

Премахват книги от лавиците на обществените библиотеки на Острова

Във Великобритания книги на автори, сред които Реймънд Бригс, Дейвид МакКий и Жул Верн, са били премахнати от обществените библиотеки след оплаквания от клиенти, съобщи вестник "Таймс".  Повече от дузина книги са били премахнати от библиотечните рафтове в Обединеното кралство, след като членове на обществеността са се оплакали от..

публикувано на 03.06.24 в 09:36
Весела Чернева

Весела Чернева: Кампанията за евроизборите у нас бе напълно затъмнена от националната

В България кампанията за европейските избори напълно беше затъмнена от националната кампания. Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева преди дискусията "Европейски избори: България в европейския контекст". Според нея тази дискусия ще е един от редките случаи, в който наистина ще може да се говори за..

публикувано на 03.06.24 в 09:29