Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Млади таланти“/YOUth TALENTs/ в помощ на свои връстници

Румяна Галищарова, Цанислав Генчев и Гергана Александрова (от ляво на дясно)

Младежката организация „Млади таланти“/YOUth TALENTs/ помага на свои връстници да открият своето призвание и възможностите за кариерно развитие.

"Създадохме организацията съвсем импулсивно, след като завършихме гимназия, преди пет години - 2017 г. Започнахме с идеята да помагаме и на други млади хора", каза в "Нощен Хоризонт" Цанислав Цачев.

Цанислав Генчев е основател на младежката организация YOUthTALENTs. Той стартира организацията преди повече от 5 години, когато завършва гимназия, осъзнал нуждата от изграждането на повече мостове между образованието и бизнеса, ранното кариерно ориентиране и подготовката на младите хора за живота след училище. Цанислав работи като мениджър, човешки ресурси в технологичен стартъп, както и като маркетинг консултант на американска фондация. Той също участва като лектор и ментор в други младежки инициативи и организации, като част от мисията да подкрепя младите хора в България в личностното и професионалното им развитие.

"Нашите членове вече пораснаха, но покрай различни проекти привлякохме и по-млади хора от нас хора, допълни още пред БНР Цанислав.

"Всичко започна за мен, след като се запознах с Цанислав покрай една инициатива на организацията и кариерното развитие на младежите. Той ме покани тогава да се включа, макар, че още бях ученичка", посочи пред БНР Румяна Галищарова.

Румяна Галищарова е един от първите членове в екипа на младежката организация YOUthTALENTs. Тя е също част от екипа на глобален Ай Ти технологичен лидер  където разработва и усъвършенства работните процеси на екипите в компанията с цел повишаването на тяхната ефективност. Присъединяването на Румяна към YOUthTALENTs е водено от стремежа й да подкрепя развитието на младите хора в България. В момента тя е и студент по Бизнес администрация в УНСС.
Гергана Александрова, Румяна Галищарова и Цанислав Генчев (от ляво на дясно)
"Запознах се с организацията „Млади таланти“/YOUth TALENTs/ покрай един уебинар "Как да развиваме ученическите съвети в училище". Това прерастна в по-дълготрайно партньорство, започнахме часове по кариерно развитие, през казуси и ролеви игри да обясним как се пише мотивационно писмо и автобиография", допълни Гергана Александрова, училищен психолог.

Гергана Александрова е училищен психолог в 12 СУ „Цар Иван Асен II“ клиничен психолог и консултант по когнитивно - поведенческа терапия.

Акцент в дейността й като училищен психолог е търсенето на подход към младите хора, който стимулира активността и развитието им. Поставя фокус върху личността като подпомага разкриването, осъзнаването и разгръщането на личностния потенциал и силните страни у човека.

Сътрудничеството й с YOUth TALENTs е във връзка с професионалното насочваме и кариерно развитие на учениците, за един плавен преход от училище към предстоящата им реализация.

"Учениците имат много информация, но проблемът е как да отсеят вярната. Сега ме търсят най-често по екзистенциалните въпроси на битието - защо съм тук, какво трябва да постигна.

За тях е много важно да знаят, че могат да реализират мечтите си и да не се отказват от тях. Начини се намират. Няма значение къде ще стане това - дали у нас, дали в чужбина. Учениците трябва да си дадат сметка, че след 12 клас не трябва да хвърлят на първото предложение за работа, че трябва да търсят възможности за квалифицирана дейност", сподели още Гергана Александрова.

YOUthTALENTs (Млади таланти) е младежка, независима и доброволческа организация, основана през 2017 година в София. Нейната мисия е да подкрепя младите хора в тяхното личностно развитие, кариерно ориентиране, предприемачески потенциал и умения. В основните дейности на организацията влизат партньорствата с училища и работодатели, провеждането на обучения и събития, с цел изграждането на мост между образованието и работната среда и подготовката на младите хора за живота след училище.

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолоз и и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53

Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов , известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега..

публикувано на 03.10.24 в 06:58

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00