Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карнавално празненство за Сирни заговезни в Троян

Снимка: БГНЕС

Традиционното карнавално празненство "Сирни заговезни“ ще се проведе в Троян за 18-и път. То ще премине с обредни игри, обичаи и искане на прошка. Тази година няма да се състои ритуалът "Ялова сватба", а хората ще се маскират, както пожелаят. Участниците в шествието ще изиграят голямо българско хоро в центъра на града. Ще бъде направена и възстановка на троянско семейство от миналото, което ще разкаже за традициите на празника.

Промяна на маршрути в Железница

Във връзка със Сирни заговезни в столичното село Железница от 12 часа до полунощ временно се променят маршрутите на автобусните линии: 69, 70 и 98, съобщиха от Столичната община.

Маршрутът на линия 98 се удължава до Царева махала. Променят се маршрутите на 69 и 70 само в посока Онкологията в София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Здравко Попов

Проф. Здравко Попов: Възобновен е дебатът за това как да изглежда ЕС

Възходът на крайната десница в Европа има много бащи . "Един от тях е левицата", каза наскоро в интервю за "Шпигел" известният френски философ и социолог Дидие Ерибон. Левицата, загърбила през последните десетилетия социалната политика. През 90-те години на миналия век глобализацията изтръгна от ръцете й грижата за традиционния електорат -..

публикувано на 08.06.24 в 12:00
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху: ООН се постави в черния списък на историята

Израел нанесе нови удари в Ивицата Газа на фона на буксуващите дипломатически усилия за прекратяване на конфликта. Израелски танкови подразделения са напреднали към югозападните покрайнини на град Рафах до границата с Египет, според местни жители. Танкове са забелязани в квартал Ал Изба близо до крайбрежието. На север, в град Газа, трима..

публикувано на 08.06.24 в 11:56
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън - жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се за Порошенко

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е станал жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се като бившия украински президент Петро Порошенко, съобщиха от Форин офис. : Британското външно министерство е решило да разкрие какво се е случило, за да бъдат избягнати всякакви опити за манипулиране на съдържанието. Говорител..

публикувано на 08.06.24 в 11:52

В област Пазарджик подготовката за изборите върви по график

В област Пазарджик подготовката за изборите за европейски и български парламент върви по план.  Днес членовете на всичките 367 избирателни секции ще получат по график изборните книжа и материали. Създадена е и организация за доставката на електронните устройства за гласуване , които ще се превозват с полицейска охрана.  Паралелно с това..

публикувано на 08.06.24 в 11:49
Олаф Шолц и Еманюел Макрон

Кнут Абрахам: Подценихме Путин, не разчетохме правилно неговите ходове

"Скъпи Еманюел и драги Олаф" - така се обръщаха един към друг германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон по време на скорошното първо официално държавно посещение на стопанин на Елисейския дворец в Германия от 24 години. Много символи имаше по време на това посещение - Макрон беше специален гост на честванията на 75-та..

публикувано на 08.06.24 в 11:24
Светла Буюклийска

Светла Буюклийска за самочувствието да си европеец в Испания

В Деня за размисъл преди утрешния вот "2 в 1" ще насочим вниманието ви към един от изборите, които трябва да направим, този за членове на Европейския парламент .  Историята ще я разкажем през музиката на симфоничния оркестър на един от Канарските острови и през испанските спомени и уроци на една врачанска цигуларка.  За..

публикувано на 08.06.24 в 11:13

Над 300 хора с увреждания в София ще гласуват с подвижна урна

Над 300 са хората с увреждания в София, които ще гласуват с подвижна урна на изборите за Народно събрание и за Европейски парламент утре. Това са хора, които не могат да излязат от вкъщи и да се придвижат до избирателна секция. За хора с двигателни и зрителни дефицити има други възможности да упражнят правото си на глас безпрепятствено...

публикувано на 08.06.24 в 10:58