Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България победи, но не се класира на Евробаскет 2025

Снимка: Христо Денев, пратеник на БНР

Националният отбор на България победи Португалия с 90:82 като домакин в препълнената „Арена Ботевград“ в двубой от шестия, последен кръг в група F на предварителните квалификации за Евробаскет 2025, съобщи БТА. 

Българският тим обаче не успя да победи с повече от 10 точки, завърши на второ място в групата и ще трябва да играе допълнителни предварителни квалификации заедно с останалите осем състава, които не успеят да продължат напред. Те ще се присъединят към четирите тима (Република Ирландия, Косово, Албания и Люксембург), които останаха последни в предишния етап и така ще бъдат определени последните класирали се за основните квалификации, които ще включват 32 отбора.

Преди срещата Александър Везенков получи своите награди за Спортист на годината и Спортен Икар за 2022 г. На трибуните в „Арена Ботевград“ бе и министърът на младежта и спорта Весела Лечева.

Везенков бе познатият лидер на националния тим на България и завърши като най-резултатен с 30 точки, 4 борби и 2 асистенции за 37 минути на терена.

Селекционерът Росен Барчовски избра в титулярния състав да започнат Чавдар Костов, Коди Милър-Макинтайър, Йордан Минчев, Александър Везенков и Симеон Лепичев.

Националите поеха инициативата в началото, Везенков стартира със самочувствие и вкара първите 5 точки за България. Домакините водеха до последните две минути и половина, в които португалците обърнаха до 13:10 след тройка на Рафаел Лижбоа и наказателни удари на Кандидо Са. Гостите задържаха водачеството до последните секунди на частта, в които с тройка Иван Алипиев изравни за 19:19. Александър Везенков вкара 11 от 19-те точки за България в първите 10 минути.

Баскетболистите на Португалия пак излязоха напред в началото на втората четвърт, но с поредни кошове на Павлин Иванов и Чавдар Костов България дръпна с 26:22. Играта продължи кош за кош, гостите повеждаха с по три точки, а националите намаляваха. Две минути преди почивката Везенков изравни за 35:35, но гостите бързо вкараха нова тройка. Отново точна стрелба на Везенков от далечна дистанция върна равенството, а Чавдар Костов реализира за 41:38 в полза на българския тим, преди Иванов да фиксира крайното за първото полувреме 43:40.

Националите започнаха стабилно третата четвърт и дръпнаха на три пъти с 6 точки, но португалците бързо намаляваха разликата. Четири минути след почивката Костов вкара тройка за аванс от 7 при 53:46 и пак той реализира на два пъти за преднина от 9 при 56:47. С два коша и точни наказателни удари Коди Милър-Макинтайър покачи на 13 аванса на България за 62:49 при оставащи три минути в този период. Борбената игра на българските баскетболисти даде резултат, като те поведоха с 14 точки при 66:52 минута и половина преди края на частта, а преди последните 10 минути домакините водеха със 70:58.

В началото на последния период Павлин Иванов отбеляза тройка за 73:58, фиксирайки най-голямата преднина на българите до момента от 15 точки, но съставът на Португалия отново бързо свали разликата. Седем минути преди финала България водеше със 79:65 след три точни наказателни удара от Везенков, а малко по-късно тройка на Иванов покачи аванса на домакините за втори път до 15 точки при 82:67. Комбинация между Димитров и Везенков доведе до аванс от 17 при 84:67 при оставащи четири минути и половина в мача. Гостите се възползваха от грешки на България в тези моменти и намалиха пасива си до 11 точки, преди Иванов да отбележи две поредни тройки за преднина от 90:76 две минути преди края. Диого Вентура намали разликата с два наказателни удара, а при оставащи 50 секунди той вкара още един за 90:79. Вентура открадна топката от Милър-Макинтайър 42 секунди преди края и след отсъденото неспортсменско нарушение, той добави още един за 90:80 и притежание на гостите, които пропуснаха и България имаше 28.3 секунди за атака. Топката стигна до Павлин Иванов, на когото бяха отсъдени крачки при оставщи 9 секунди. Последва неспортсменско нарушение за Везенков в опита му да извърши фаул и да даде шанс на България впоследствие да атакува, а Португалия успя в целта да се класира напред, макар и да загуби срещата.

Чавдар Костов реализира 19 точки и 4 борби, а Павлин Иванов добави 18 точки и 2 борби.

За Португалия най-резултатен бе Траванте Уилямс с 21 точки, а Диого Вентура добави 16 точки и 3 борби.


По публикацията работи: Владислав Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Волейболистките загубиха и от Сърбия – 1:3

Волейболистките загубиха и от Сърбия – 1:3

Женският ни национален отбор по волейбол допусна шеста загуба в турнира Лига на нациите, след като на турнира в американския град Арлингън отстъпи срещу тима на Сърбия с 1:3 (25:18, 21:25, 17:25, 16:25) гейма. Така българките са последни в класирането с една победа и шест поражения, а заключителният им мач в Арлингтън е срещу Германия. Лидер..

публикувано на 02.06.24 в 07:45
Реал (Мадрид) е шампион на Европа за рекорден 15-ти път

Реал (Мадрид) е шампион на Европа за рекорден 15-ти път

Отборът на Реал (Мадрид) стана клубен шампион на Европа за рекордния 15-ти път в историята си. Във финала на стадион "Уембли" в Лондон "белите" се наложиха с 2:0 срещу Борусия (Дортмунд) с голове на Даниел Карвахал и Винисиус Жуниор след почивката, осигурявайки втори успех за мадридчани в последните три сезона. Първият шут в двубоя дойде в..

публикувано на 02.06.24 в 00:30
Григор Димитров се класира за четвъртия кръг

Григор Димитров се измъчи с квалификант, но продължава в Париж

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство по тенис на Франция. Най-добрият български тенисист, поставен под номер 10 в схемата, се наложи трудно с 6:3, 7:6 (4), 4:6, 6:4 срещу квалификанта Зизу Бергс (Белгия), който се намира на 104-то място в световната ранглиста. Двубоят започна в петък, но заради непрестанните..

публикувано на 01.06.24 в 23:41
Александър Зверев

Зверев оцеля на „Ролан Гарос“, Медведев и Оже-Алиасим също продължават

Германската тенис-звезда Александър Зверев мина през петсетов маратон, за да оцелее на турнира "Ролан Гарос" и вече е в четвъртия кръг. Номер 4 в основната схема на Големия шлем в Париж беше пред шокиращо отпадане, след като в петия сет изоставаше с 1:4 от номер 26 Талон Грийкспор (Нидерландия). И изглеждаше разочарован, докато спореше със..

публикувано на 01.06.24 в 22:57
Милен Желев

Българин подписа нов договор с румънския Оцелул

Българският защитник Милен Желев ще остане поне още един сезон в актуалния си клуб Оцелул (Галац), след като ръководството реши да се възползва от опцията и удължи договора му до юни 2025-а година, съобщи monitoruldegalati.ro. "Оцелул започва да очертава контурите на отбора за следващия сезон. Крайните защитници Милен Желев и Мигел Гомеш..

публикувано на 01.06.24 в 19:45
Симеон Петров

Полският Шльонск откупи правата на национала Симеон Петров

Отборът на Шльонск (Вроцлав) откупи правата на защитника Симеон Петров, съобщават от вицешампиона на Полша. Българският национал игра като преотстъпен от ЦСКА 1948 в Шльонск през 2024 година. Договорът на 24-годишния национал на България е за три сезона, с опция за продължаване с още един шампионат. През пролетта Петров участва в 12 мача..

публикувано на 01.06.24 в 19:31
Майк Браун

Везенков продължава със същия треньор в Сакраменто

Старши треньорът Майк Браун подписа нов договор с клуба от Националната баскетболна асоциация Сакраменто, където играе българският национал Александър Везенков, съобщават медиите в САЩ. Контрактът на специалиста е за три години. ESPN твърди, че 54-годишният Браун ще получава по 8,5 милиона долара на сезон, докато The Athetic пише, че..

публикувано на 01.06.24 в 19:26