Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на енергетиката отхвърли информации, че "България дава на Украйна оборудването на АЕЦ "Белене"

Снимка: BGNES

Министърът на енергетиката Росен Христов отхвърли появилата се в медии информация, че "България дава на Украйна оборудването на АЕЦ "Белене" и я определя като спекулация. Това съобщиха от Министерството на енергетиката.

По думите му служебното правителство няма да взема никакви подобни решения. "Има само проявен интерес от украинска страна. Такъв тип решения могат да се взимат само и единствено от парламента", се казва в прессъобщението от Министерство на енергетиката.

"В предложената визия за развитие на електроенергийния сектор служебното правителство предвижда изграждането на 4 нови ядрени мощности - 2 реактора на площадката на АЕЦ “Белене” и 2 в АЕЦ “Козлодуй”, заявява министър Христов. Той припомня и че миналия месец депутатите задължиха правителството да изгради нова мощност с американския реактор AP-1000 на площадката в централата в Козлодуй.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МС решава за участието на военни кораби в операцията на противоминната група в Черно море

Предварителният дневен ред на правителството предвижда днес министрите да разрешат участието на военни кораби и военнослужещи в операцията на противоминната военноморска група в Черно море. Организацията беше създадена през януари от България, Румъния и Турция. Кораби на трите страни ще работят по отстраняване на минни заплахи в териториалните..

публикувано на 29.05.24 в 07:30

Продължават закъсненията на влакове след вчерашната катастрофа в София

В София се разследват причините за инцидента на Централна гара, при който маневрен локомотив удари пътнически влак. Гвоздейков: Не е имало челен сблъсък между двата влака Една от версиите е, че ударът е предизвикан след внезапно прилошаване на машинист. При инцидента пострадаха общо 12 души. Четирима от тях бяха откарани за преглед в различни..

публикувано на 29.05.24 в 07:23
5 блок на АЕЦ

Започва внедряването на алтернативно гориво в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

В АЕЦ "Козлодуй" официално започна внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на централата. В изпълнение на програмата за диверсификация - централата сключи договор с компанията "Уестингхаус Електрик Швеция" за доставката на ядрено гориво. Първата пратка пристигна миналия месец, а за горивото има лиценз от Агенцията за ядрено регулиране...

публикувано на 29.05.24 в 07:18

Жълт код за силни валежи в 7 области

Жълт предупредителен код за силни валежи е обявен за седем области - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Очакват се гръмотевични бури и градушки, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Въздушната маса ще е неустойчива. Още преди обяд в Северна и Западна България, а след обяд и в Горнотракийската..

публикувано на 29.05.24 в 07:12

Зеленски предупреди, че е важно светът да не се умори от войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че е много важно международната общност да не се умори от войната в Украйна. Белият дом увери, че администрацията на САЩ не се стреми към ескалация на конфликта в Украйна под каквато и да е форма. Същевременно руските удари срещу украински градове продължават, съобщава се за загинали и ранени хора...

публикувано на 29.05.24 в 07:06
Университетска спешна болница

КНСБ не е съгласна заплатите в здравеопазването да останат същите за една година

От КНСБ не са съгласни с идеята на здравното министерство - размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да бъде запазен за още една година.   От синдиката настояват това запазване да действа няколко месеца, до подписването на нов колективен трудов договор.  Съгласие за такъв все още не е постигнато, а работодателските..

публикувано на 29.05.24 в 06:55

В Плевен ще реализират 4 мащабни проекта, сред тях - приют за бездомни животни и спортна зала

От години плевенчани очакват изграждането на приют за бездомни животни и на многофункционалната спортна зала. Сега започва реализацията на четири мащабни проекта , сред които са приютът и залата. Има осигурено финансиране. Областният управител на Плевен Николай Абрашев и кметът д-р Валентин Христов подписаха договор, с който се..

публикувано на 29.05.24 в 06:50