Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европрокуратурата води 143 разследвания за измами за близо 500 млн. евро в България

2
Снимка: eppo.europa.eu

143 разследвания заради съмнения с измами с бюджета на ЕС за близо 500 млн. евро се водят в България - това става ясно от публикувания доклад на Европейската прокуратура за миналата година.

От тези проверки миналата година за започнати 101 за разходи от 176,3 млн. евро. Проверките за измами с ДДС са за нанесени щети от 2,6 млн.

Запорирано е имущество за 6,5 милиона евро, като е повдигнато едно обвинение, 11 случая са приключени без последици, 25 са предадени на съд, а 19 са обединени.

Проверките се водят по 204 сигнала, получени от българските власти, 36 - по данни от частни лица, 9 са постъпили от европейски институции. По едно от делата се очаква решение, по друго има присъда на първа инстанция, едно съдебно решение е обжалвано, по едно се води дело на втора инстанция, едно решение е окончателно, сочат данните.

Най-често се разследват измами със средства, които не са свързани с обществени поръчки  - 94 случая, на второ място са обществените поръчки - 45, 16 случая са за предполагаема корупция, 11 за злоупотреби. Най-често се разглеждат случаи, свързани със земеделието - 42, регионалното развитие - 25 и други програми на ЕС - 22.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за учебната 2024/2025 година

Общо 2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за учебната 2024/2025 година. От тях профилираните са 945 (39,80%), а 1429 са професионални (60,19%). Това стана известно на днешното заседание на Отрасловия съвет по образование, който утвърди предложеното от Министерството на образованието и науката (МОН) съотношение. Заседанието бе..

публикувано на 29.04.24 в 19:13
Ирене Мария Планк, Димитър Главчев и Олеся Илашчук

Димитър Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйна

България остава последователна в подкрепата си за Украйна и ще участва активно в процеса на възстановяването ѝ. Това е заявил служебният премиер Димитър Главчев на среща с посланиците на Украйна и на Германия - Олеся Илашчук и Ирене Мария Планк.  Главчев е получил покана за участие в Конференция за възстановяване на Украйна, която ще се проведе в..

публикувано на 29.04.24 в 19:05

Най-много болни от остри респираторни заболявания има сред децата на възраст между 5 и 14 години

Националният център за заразни и паразитни болести съобщава, че най-много болни от остри респираторни заболявания има сред децата на възраст между 5 и 14 години - над 700 са били те през миналата седмица.  Най-висока е обаче заболеваемостта сред най-малките деца - до 4 години - 264 на 10 000.

публикувано на 29.04.24 в 19:05
Доц. Мартин Иванов

"Бившите хора" на концлагерна България" - над 300 интервюта и мемоарни разкази за съдбите на близо 500 000 души

"Бившите хора" на концлагерна България" – книга за памет, книга за хора, чиито гласове все още не са достигнали до нас.  Неин автор е доц. Мартин Иванов , историк и специалист по българска стопанска история на ХХ век. По покана на Регионалния исторически музей и на Адвокатската колегия в Силистра той представи събраните в книгата над..

публикувано на 29.04.24 в 19:03

ЕК: България да доразвие подхода си за справяне с енергийната бедност

България да доразвие подхода си за справяне с енергийната бедност - това се казва в отправените препоръки на Европейска комисия към проекта на актуализирания  национален план в областта на енергетиката и климата на страната ни. Същевременно Комисията приключи процедурата по установяване на нарушение срещу България, започната от декември..

публикувано на 29.04.24 в 18:59
Емилиян Гебрев

Чехия замразява производството по делото за експлозиите в складове за боеприпаси във Върбетица

Правоохранителните власти в Чехия обявиха, че замразяват производството по делото срещу агенти на руското военно разузнаване за експлозиите в складове за боеприпаси във Върбетице преди 10 години. Двамата руснаци - Александър Мишкин и Анатолий Чепига - са свързвани и с отравянето на Сергей Скрипал в Англия през 2018-а и с покушение срещу българския..

публикувано на 29.04.24 в 18:52

Нов член на УС на "Пътна инфраструктура"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова назначи за член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Венцислав Атанасов. Той е магистър по специалността „Пътно строителство“ от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Пет години е бил  управител на общинска фирма „Благоевград..

публикувано на 29.04.24 в 18:36