Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските сили продължават да удържат позициите си в района на Бахмут в Донбас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските сили продължават да удържат позициите си в района на Бахмут в Донбас, обяви генералният щаб в Киев. Градът обаче е под непрекъснато усилващ се щурм от руснаците. 7-месечната битка там се превръща в най-кръвопролитната от началото на тази война.

Руска ракета е поразила снощи 5-етажна жилищна сграда в Запорожие, в южната част на Украйна. Най-малко 4 са жертвите.

Днес властите в граничещата с Украйна Брянска област в Русия обявиха, че украински диверсанти са атакували две села там. От Киев отвърна президентският съветник Михайло Подоляк с думите, че това е “класическа преднамерена провокация”, с която Москва цели да сплаши руснаците и да оправдае агресията си срещу Украйна и растящата бедност в Русия.

Отговорност за нападението поеха междувременно бойци от Руския доброволчески корпус, които твърдят, че воюват на страната на Украйна. Нападението доведе до промяна в графика на президента Владимир Путин.

Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз съобщи, че диверсантите са обстреляли автомобил в село Любечане. Шофьорът е загинал на място, 10-годишно момче е било ранено. Детето е откарано в болница, където му е оказана необходимата помощ. Заради нападението беше отменено днешното посещение на президента в Пятигорск, където трябваше да открие “Годината на педагога и наставника”. Путин се обърна към участниците в събитието по видеоконферентна връзка и определи атаката в Брянск като “поредния терористичен акт и поредното престъпление”.

"Проникнали са на граничната територия и са открили огън по гражданите. Видели са, че това е обикновен автомобил, в който пътуват граждани и деца. Обикновена “Нива”. Открили са огън по тях".

Путин посочи, че именно такива хора са си поставили задачата да лишат руснаците от тяхната историческа памет, традиции и език.

По-рано в социалните мрежи беше публикуван видеоклип, на който се виждат двама въоръжени мъже пред медицинския пункт в село Любечане. Единият от тях казва, че Руският доброволчески корпус е преминал границата на Руската федерация и добавя.

"Ние не воюваме с гражданите и не убиваме невъоръжени хора. Имайте го предвид. Дойде време обикновените хора в Русия да разберат, че не са роби. Вдигайте се на бунт! Сражавайте се!"

Мъжът, който говори на видеото беше идентифициран като Денис Капустин, на 36 години, основател на така наречения Руски доброволчески корпус. Известен е с крайнодесните си възгледи. В миналото е участвал във футболната агитка на московския ЦСКА и е организирал свободни боеве.

Междувременно от Федералната служба за сигурност съобщиха, че заедно с военните провеждат операция по ликвидирането на “нарушилите държавната граница въоръжени украински националисти”.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Говорителката на ЦИК Росица Матева

Росица Матева коментира грешките при попълване на протоколите от изборите

Говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева коментира във връзка с грешките в протоколите, че много от членовете на секционни комисии, преминали обучение, са били сменени преди изборния ден: "Това е въпрос на анализ и предприемане на действия от страна на законодателя. ЦИК в няколко свои доклада е направила предложения в тази връзка, но..

публикувано на 10.06.24 в 15:48
В 27 избирателни секции, разкрити в цяла Италия, се гласува на избори за Народно събрание и за български депутати в Европейския парламент.

В Италия и Малта българите са предпочели "Възраждане"

В 27 секции в 25 населени места в Италия на изборите 2 в 1 са гласували 2200 души. Дали са най-много гласове за партията "Възраждане" както за Народно събрание, така и за европейски депутати съответно с 25% и 27%. Следват ПП-ДБ с над 20% и  ГЕРБ-СДС с 12%. След тях над прага от 4% са още "Има такъв народ", "Величие", МЕЧ и "Партия на..

публикувано на 10.06.24 в 15:28

На какво се дължи възходът на ДПС в Пазарджик?

За първи път от началото на прехода ДПС може да стане първа политическа сила в област Пазарджик. Междинните резултати показват, че Движението и ГЕРБ са с близки резултати. До последно няма да е ясно кой ще е победител в 13-и многомандатен район.  Силен крах отбелязва ПП-ДБ - с двоен спад, сравнено с предишните парламентарни избори. А БСП..

публикувано на 10.06.24 в 14:56
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов, "Величие": Няма как да сме трета партия в коалиция на ГЕРБ и ДПС

Няма как да сме трета партия в коалиция на ГЕРБ и ДПС. Ценностните ни системи са различни с тези партии . Това заяви пред БНР Ивелин Михайлов от партия "Величие". Той посочи, че оценката му за всички партии, участвали в управлението на страната, е отрицателна, защото "в политическото пространство България пада свободно 35 години". При..

публикувано на 10.06.24 в 14:37

ГЕРБ-СДС печелят изборите в Габровско

В Габровския избирателен район, според окончателните данни от 100% обработени протоколи, коалицията ГЕРБ-СДС е първа по резултат от вота за НС и постига подкрепа от 31,2% от гласовете на избирателите. Втори по резултат са "Възраждане" с 18,1 на сто, на трета позиция е ПП-ДБ. Резултатът на ГЕРБ-СДС в Габровския избирателен район е един от..

публикувано на 10.06.24 в 14:26
Росица Матева

ЦИК: Ще спазим законовите срокове

Независимо от постъпилите сигнали и жалби, смятаме, че комисиите осигуриха възможност на всички български граждани, които желаят да гласуват, да упражнят правото си на глас. Това каза заместник-председателят  на Централната избирателна комисия Росица Матева в първата пресконференция на ЦИК след края на изборния ден.  "Окончателният брой..

публикувано на 10.06.24 в 14:17