Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аделина Банакиева към кандидат-депутатите: Дайте ми винилите си след изборите!

Аделина Банакиева
Снимка: БГНЕС

Дайте ми винилите си след изборите - за това призова кандидат-депутатите Аделина Банакиева - граждански активист. Пред БНР тя се обърна към всички политици - да дарят рекламните винили от предизборната кампания, за да могат те да се ползват за ремонт на полусрутени къщи на социално слаби хора, които нямат средства за ремонт. 

"От много години се опитвам, каквото мога, да направя за част от социално много изпадналите от системата българи. Такива хора в България има. В предизборните кампании на никой не чувам, че тези хора ги има. Тези хора ги има и те не са част от голямата маса гласуващи. Те не са особено интересни гласоподаватели, тъй като голяма част от тях дори нямат настоящ адрес, нямат лични карти. Това са хора изцяло отпаднали от системата, никъде не описани като такива. Липсват лични документи за тези хора", обясни тя в предаването "Преди всички". 

По думите й в България има много хора, живеещи в полусрутени постройки, и такива, живеещи без електричество. 


Според нея тези хора могат да бъдат подпомогнати с тези винили

"Винилите са много полезен материал, непропусклив. Ако завиеш един покрив на постройка, няма да тече през зимата. С тези винили ако завиеш съчките, събрани от бабичката, те няма да са мокри и тя ще може да се топли. Със сгънат на 2 винил, ако го сложиш на един подпръстен, няма да влизат къртици в стаята". 

Банакиева подчерта, че е купувала такива винили от битаците около София за 100 лв. Там се продават винили от избори, от големи супермаркети, от лотарийни игри. Те обаче изчезват за минути.


Всяка партия плаща тези винили и има право да си ги поиска след изборите, отбеляза Аделина Банакиева и призова:

"Моля, поискайте си винилите и ми ги дайте. Не само на мен. Подозирам, че доброволците, които работим с хора, изпаднали от системата, ще се избием за тези винили. Моля ви, вземете си ги, след като минат поредните избори и ми звъннете. Във всеки един голям град има доброволци като мен, не съм само аз. Нека ползваме вашите винили, поне ще свършат някаква работа".

Все пак тя не вярва, че политиците ще дадат винилите си, а ще измислят някакво оправдание

Банакиева обеща, че ако им дадат винилите, те няма да бъдат слагани така, че да се виждат лицата:

"Ще ги слагаме така, че физиономиите им да гледат надолу, да гледат към мизерията, която са допуснали".

Снимки: Фейсбук, Аделина Банакиева

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Янка Такева

Синдикат на българските учители: В Бюджет 2025 трябват допълнително 1,45 млрд. лв. за средното образование

Според разчетите на Синдиката на българските учители към КНСБ, в бюджета за следващата година трябва да се осигурят допълнителни 1 милиард 450 милиона лева за системата на средното образование.  Средствата са необходими за увеличаване на заплатите и за издръжка на образователните институции. КТ "Подкрепа" ще иска увеличение на учителските..

публикувано на 29.06.24 в 17:21

Голям пожар край гръцката столица

Голям пожар гори до гръцката столица Атина в планината Парнита.  Започнала е евакуация на местни жители и туристи.  Очаквайте подробности.

публикувано на 29.06.24 в 17:12
Делян Пеевски в НС на 27 юни 2024 г.

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото

Новото начало за ДПС е факт и който не го разбира, остава в миналото. Това е заявил съпредседателят на партията Делян Пеевски на среща с излъчените от нея кметове. През последните дни областни структури на движението свалиха доверието от дългогодишни партийни кадри, които влязоха и в новия парламент.  Това направи областния съвет в Пловдив с..

публикувано на 29.06.24 в 17:09

БСП: Нинова не може да бъде избирана за трети път на ръководен пост

Общопартийната контролна комисия на БСП оповести, че Корнелия Нинова не може да бъде избирана за трети път на ръководен пост.  В съобщение от централата на "Позитано 20" се казва още, че подалата оставка председателка на БСП има изпълнени два последователни пълни мандата. Органът, който ще отговаря за допускане на кандидатите за председател на..

публикувано на 29.06.24 в 16:54

Eвросанкции срещу беларуската икономика

ЕС забранява вноса, покупките или трансферите от Беларус на злато, диаманти, хелий, въглища и суров петрол. Страните членки на ЕС приеха днес санкции, насочени срещу беларуската икономика заради съучастието на режима на Александър Лукашенко в руската агресия срещу Украйна. Мерките са огледални на наложените досега срещу Русия и се отнасят до..

публикувано на 29.06.24 в 16:38
Водна площ в Кипър

В Кипър: Затвор грози всеки, който мие колата или терасата си с питейна вода

Затвор заплашва всеки в Кипър, който мие колата или терасата си с питейна вода. Министерството на земеделието и околната среда обяви, че затяга санкциите за разхищение на ценния ресурс като част от мерките за справяне с водната криза в страната. В Кюстендил: 5000 лв. глоба, ако измиeте колата си с питейна вода Използването на питейна..

публикувано на 29.06.24 в 16:33

Голям интерес към фестивала в Националния ден на безопасността на движението по пътищата

Националният ден на безопасността по пътищата беше отбелязан от Държавната агенция по безопасност на движението. Към инициативата бяха привлечени десетки партньори, сред които Пътната полиция, Противопожарната служба, Червеният кръст, училища и неправителствени организации. Отбелязват Националния ден за безопасността на движението с..

публикувано на 29.06.24 в 15:59