Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евелина Стайкова: Ако гласуваме масово, ще намалее значението на партиите, играещи с ниските страсти и страховете

"Не трябва да се оставяме да бъдем убедени, че всичко е предрешено"

Изложба „Съжителство“
Снимка: НБУ

Ако гласуваме масово, ще намалее значението на партиите, играещи с ниските страсти и страховете. Това обясни пред БНР доц. д-р Евелина Стайкова от Департамента по политически науки в НБУ. Не трябва да се оставяме да бъдем убедени, че всичко е предрешено.

"Колкото повече граждани отидат да гласуват, толкова повече ще обезсилят подобно говорене. Така ще дадат шанс да излезем от задълбочаващата се политическа криза. Не трябва да се оставяме да бъдем убедени, че всичко е предрешено"

За „джендър образование“ се говори в условията на предизборна кампания, обясни още доц. Стайкова. 

"Ние сме почти перманентно в такава. В този контекст различни партии започват да говорят такива ефектни неща, които нямат реално основание, за да съберат политическа подкрепа. По-крайните националистически партии не са новост и не са характерни само за България. На техните високи тонове трябва да се отговаря с логични контрааргументи. Много от нещата, които се описват като страхове, са спекулация".

Процесите на политическа социализация са свързани с различни авторитети, които формират мнението в младите хора, обясни още тя. 

"Семейството е ключов елемент, но образователната система-също".

Правота да избираш тези, които да те представляват, е фундаментално за съвременния свят, но често се отказваме от него, посочи доц. Стайкова

"Това се случва не само в България. То е едно отдалечаване на гражданите от политиката. В Западния свят се наблюдава вече няколко десетилетия. Хората се разпознават в посланията, които отправят политиците". 

Днес в НБУ се открива изложба, наречена „Съжителство“, която насочва фокуса на общественото внимание върху правата на човека, разаказа още доц. Стайкова. Организатори са Държавният културен институт към министъра на външните работи, Департаментът по политически науки в НБУ и Международното триенале на сценичния плакат в София.

"Това събитие е първото от поредица, посветена на 75 от подписването на Всеобщата декларация за правата на човека. Те са в основата на мирното и демократично развитие на обществата. И днес имаме нужда да ги препотвърдим. Форматът на плаката е най-експресивен сред визуалните жанрове. През него се опитваме да фокусираме общественото внимание върху актуални послания, които са свързани с правата на човека. Днес сме изправени пред нови предизвикателства, които застрашават техния фундамент-конфликтите, повишаването на неравенството и дискриминацията, увеличаването на бедността, миграционният феномен, заплахите, породени от изменението на климата, разрушаването на околната среда и загубата на биоразнообразие. Толерантността, справедливостта и солидарността са ключове за съвместното съжителство. Те са неразделна част от нашия европейски начин на живот. Би трябвало да ги отстояваме ежедневно". 

Има много поводи да се говори за правата на човека, а университетът е едно хубаво място за отправяне на верните послания към обществото, обясни още доц. Стайкова.

Цялото интервю на Силвия Великова с Евелина Стайкова може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българин беше осъден на 9,5 години затвор във Великобритания по обвинения в изнасилване

Във Великобритания, 45-годишният български гражданин Юлиан Димов, работещ като масажист, беше осъден на девет и половина години затвор по обвинения в изнасилване на 10 клиентки. Юлиан Димов е използва приложение за козметична терапия, за да открие и изнасили десет клиентки в собствените им домове. Той се е възползвал от жертвите си, след като те..

публикувано на 29.06.24 в 04:56

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в размер на 28,256 млрд. лв. или около 37,5 % от разчетените в държавния бюджет, докато разходите са..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на "Бритиш Еъруейс" (British Airways), съобщиха от летището. Пистата вече е разчистена и работи..

публикувано на 28.06.24 в 19:34

В село Карпачево стартира фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"

Тази вечер в ловешкото село Кърпачево се открива десетия фестивал "Джаз под звездите на Деветашкото плато", който продължа до неделя. Фестивалът събира популярни български музиканти на откритата сцена на поляната край пещерата "Гарваница", между селата Кърпачево и Горско Сливово, съобщи Ива Таралежкова, председател на сдружение "Деветашко..

публикувано на 28.06.24 в 19:25