Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мощна съпротива на плановете на френското правителство за вдигане възрастта за пенсиониране

На протеста срещу планираната от френското правителство реформа на пенсионната система, Париж, 7 март 2023 г. Френското правителство планира минималната възраст за пенсиониране да се вдигне от 62 на 64 години до 2030 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 700 000 французи са излели на поредния протест срещу пенсионната реформа. Страната е блокирана от общонационална стачка.

Многолюдна демонстрация започна в центъра на Париж рано. Шествието е смутено от безредици на крайни активисти, разпръсквани със сълзлив газ от полицията. Над 10 души бяха арестувани.  

Сутринта Франция осъмна с опустели гари, почти замрял жп транспорт, училищни блокади, на места и несъбрана смет. Стачкуват петролните рафинерии, производството на електричество е спаднало с 9000 мегавата.  Близо 1/4 от държавните служители са подкрепили стачката. Проблемите с транспорта ще продължат и утре. Според синдикалния лидер Филип Мартинез протестите навлизат в нова фаза:. синдикатите се канят да се борят с всички средства, докато постигнат оттегляне на текста на пенсионната реформа и най-вече - вдигането на възрастта на пенсиониране на 64 г.

"Президентът Макрон греши, ако разчита на народната умора" заяви в Марсилия главният опозиционен лидер Меланшон.

В момента текстът е разглеждан от Сената след хаотичните дебати в долната камара, която не успя да разгледа всички точки до крайния срок. На 15 март реформата ще бъде обсъдена от смесена парламентарна комисия. 
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ промени лиценза на "БОРИКА" като оператор за обслужване на клиентски преводи в евро БИСЕРА

БНБ прие решение за изменение на лиценза на „БОРИКА“ като оператор на платежната система за обслужване на клиентски преводи в евро БИСЕРА, съобщиха от Централната банка. Взето е решение и за включване на БНБ като директен участник в паневропейската платежна система STEP2, оперирана от EBA Clearing. Основната промяна в дейността на платежната..

публикувано на 31.05.24 в 19:17

Кой не позволява да има паметник на Стефан Данаилов в градинката пред Народния театър

Пет години продължават опитите да Ирен Кривошиева да се постави паметник на любимеца на няколко поколения българи - актьора Стефан Данаилов, в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“. Веднага след смъртта му, през ноември 2019 г., Кривошиева започва подписка за издигане на монумент пред Народния театър. Срещата се с големия Вежди..

публикувано на 31.05.24 в 19:09

САЩ одобриха използването от Украйна на американски оръжия по руски цели, откъдето се атакува Харков

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри Украйна да използва американски оръжия за удари по цели в Русия, които атакуваха украинския град Харков, след като Киев поиска разрешение от Вашингтон през последните седмици, потвърди в петък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, предаде Ройтерс. Говорейки на пресконференция в Прага след неформална..

публикувано на 31.05.24 в 18:26

Нови удари на израелските сили по цели в Ивицата Газа

Израелските сили нанесоха и днес удари по цели в Ивицата Газа. Свидетели съобщават за въздушни нападения в района на южния град Рафах, който е последният обект на почти осеммесечната война. Проблем за населението в анклава остават и спорадичните доставки на хуманитарна помощ. Съобщава се и за интензивни бомбардировки в северната част на Ивицата Газа...

публикувано на 31.05.24 в 18:25
Емил Кошлуков - генерален директор на БНТ

Емил Кошлуков: Най-добрата защита срещу и най-свирепата власт е професионализмът

Най-добрата защита срещу и най-свирепата власт е професионализмът. Това заяви пред БНР генералният директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков. "Това е единственото правило, което за мен е важало винаги, което казвам и на моите колеги. Ако ние спазваме закона точно , ако следим да имаме различните гледни точки, обективни, да..

публикувано на 31.05.24 в 18:09

Ансамбълът на грациите: Титлата ни - в памет на бащата на балетния ни педагог

Момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика посвещават последната си титла от Европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща на бащата на балетния им педагог Елица Луканова. Това съобщиха в интервю пред БНР Магдалина Миневска, София Иванова, Рейчъл Стоянов, Маргарита Василева и Камелия Петрова. " Таткото на..

публикувано на 31.05.24 в 18:06
Танкер на петролен терминал на пристанището

Поразен е петролен терминал на пристанище в Керченския проток с украински ракети "Нептун"

Петролен терминал на пристанището "Кавказ" в Керченския проток е бил поразен рано днес с ракети "Нептун" украинско производство. Дронове са ударили и склад за гориво в Краснодарския край, твърдят украинските военни. Според тях съоръженията са били използвани за нуждите на окупационната руска армия. От руска страна за атаките по Краснодарския..

публикувано на 31.05.24 в 18:01