Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пауъл, Фед: Поддържането на ценова стабилност ще изисква и рестриктивна парична политика

Джером Пауъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За по-висок темп на покачване на основните лихвени проценти в Съединените щати, предупреди ръководителят на Федералния резерв Джером Пауъл. В реч пред Конгреса във Вашингтон Пауъл обърна внимание, че през януари данните за инфлацията са били по-високи от очакваните.

Федералният резерв прибегна до осем лихвени покачвания миналата година, като в момента водещата лихва е в диапазона от 4,5 до 4,75 %, припомня CNBC. Въпреки това през януари данните за инфлацията се оказаха изненадващо по-високи, което ще накара централната банка да обмисли по-сериозни от очакваните лихвени повишения.

"Поддържането на ценова стабилност най-вероятно ще изисква да поддържаме и рестриктивна парична политика за известно време", заяви ръководителят на Фед Джером Пауъл пред Конгреса, но подчерта, че решенията ще бъдат вземани на всяка отделна среща на управителния съвет на централната банка. 

Според Пауъл все още не е усетен пълният ефект от досегашните покачвания на лихвите върху инфлацията, но пред ФЕД "има още работа за вършене".

Водещите фондови пазари в Европа закриха песимистично днешната си търговска сесия, след обявеното в американския Конгрес от Джером Пауъл, че лихвите ще продължат да се покачват, "докато е необходимо", за да бъде овладяна инфлацията, съобщава още CNBC.

Лондонският FTSE 100 загуби 10,31 пункта или 0,13 на сто до 7919,48 пункта.

Във Франкфурт DAX намаля с 94,05 пункта или 0,6 на сто до 15 559,53 пункта.

Парижкият CAC 40 спадна с 33,94 пункта или 0,46 на сто до 7339,27 пункта.

Общоевропейският Stoxx 600 закри с намаление от 0,8 на сто. Всички сектори светеха в червено, а най-губещи бяха минните компании, спаднали с 2,5 на сто, следвани от технологичните, изтрили 1,8 на сто.

Екран показва речта на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл за състоянието на американската икономика, Нюйоркската фондова борса, САЩ, на 7 февруари 2023 г.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12-то издание на Националния събор на овцевъдите - от 24 до 26 май

Над 250 000 посетители от цялата страна се очакват на 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на..

публикувано на 18.05.24 в 06:30
Летище

Нови стачка се очакват на "Хийтроу" в края на май и началото на юни

Персоналът на граничните сили на летище "Хийтроу" обяви нови стачки в края на май и началото на юни, които съвпадат с късната пролетна ваканция на учениците в Обединеното кралство. Стачните действия ще се проведат на 31 май и 1 и 2 юни. След това ще има три седмици без стачки. Повече от 500 членове на профсъюза на работещите в обществените и..

публикувано на 18.05.24 в 05:33
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пред АФП: Киев би приел само справедлив мир

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да засили своята офанзива и подчерта, че Киев би приел само "справедлив мир", въпреки призивите на Запада за бързо решаване на конфликта. В интервю за агенция "Франс прес" украинският държавен глава отново повтори настояванията си съюзниците да изпратят на страната му още бойни самолети и..

публикувано на 18.05.24 в 05:23
Старият град в Лимасол.

Над 20 музеи и галерии в Кипър отварят днес врати за посетителите безплатно

Повече от 20 музеи и галерии в Кипър приемат днес посетителите с безплатен вход и удължено работно време по случай Международния ден на музеите. Поканата на културното министерство е за пътешествие през историята, културата и богатото наследство на острова.  Една от най-големите колекции от прояви е в Кипърския музей на народното изкуство. Днес той става..

публикувано на 18.05.24 в 05:17
Бежански лагер

Палестински боец е бил убит при израелска атака на Западния бряг

Палестински боец е бил убит, а други осем души са били ранени при израелска въздушна атака в бежанския лагер "Дженин" в окупирания Западен бряг. Това съобщиха от палестинското здравно министерство и от израелската армия, цитирани от "Ройтерс". Осемте ранени са в стабилно състояния и се лекуват в болница, уточнява от палестинското министерство на..

публикувано на 18.05.24 в 04:42

Светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди експерт

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект (ИИ), предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект "разбират малко за това как работят техните системи" и научните..

публикувано на 18.05.24 в 04:25
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение една единствена украинска териториална бригада е трябвало да следи движенията на руснаците по..

публикувано на 17.05.24 в 22:59