Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кавала, Неа Ираклица, Неа Перамос, Паралиа Офриниу са сред любимите места за лятна почивка на българите

Кметът на Пангео, Гърция: Районът ни се развива благодарение на природните си красоти

Религиозен и винен туризъм, както и 65 км плажна ивица привличат много посетители от Балканите

Филипос Анастасиади
Снимка: Мила Младенова

След като отбелязва засиления интерес на българските туристи към ваканции и пътувания, Гърция представя нови посоки и туристически продукти у нас. Инициативите идват както от посолството на Гърция, което промотира туристическия продукт, така и от активността на отделните региони. 

Районът около Кавала е любим за българските туристи заради близостта и красотата си. Много българи закупуват в този район и ваканционни имоти, за да могат да прекарват повече време на гръцкото крайбрежие.

Кавала, Неа Ираклица, Неа Перамос, Паралиа Офриниу са сред любимите места за лятна почивка на българите. Но в община Пангео, в която се намират те, има много повече възможности.

"Община Пангео е една от най-големите по площ общини в Гърция. Нейното очарование идва от съчетанието на крайбрежния морски с планинския туризъм. Недалеч от крайбрежието се намира една много красива планина, известна от древността с богатите си природни ресурси. Тя се казва Пангео - от там е името на общината. Зоната е защитена от мрежата Натура 2000. Районът също така е дом на повече от 700 растения и видове и предлага, както предизвикателни маршрути за преходи, така и възможности хората, които искат да се наслаждават на красотата на природата", казва кметът на Пангео Филипос Анастасиади.

Заради красивите манастири важна част от туристическия продукт е религиозният туризъм. От голяма важност е манастирът "Света Богородица Икосифиниса". Това е един от най-старите в исторически план манастири, който е изиграл важна историческа роля в националните ни борби. Посетителите могат да се възхитят на великолепната дърворезба на храма, който е бил изработен от изкусен майстор.

"Друга посока в развитието на туристическия продукт е винения туризъм. В района имаме изключително добро съчетание на морски климат с планински и подходящи метеорологични условия за отглеждане на грозде винени сортове. Имаме между 11 и 13 винени изби, които са отворени за посетители и любителите на този тип туризъм могат да се насладят на продуктите."

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С какво плажовете в района са привлекателни за българските туристи?

"Имаме 65 км крайбрежна ивица и плажове, а шест от тях са отличени със символа син флаг. Както е известно, той се дава на плажове, за които се полагат специални грижи при опазването чистотата на водата и на пясъка. Изградена е изцяло необходимата инфраструктура, канализация,  пречиствателни станции - и в резултат на тази инфраструктура са сините флагове", подчертава Анастасиади. 

Филипос Анастасиадис, който е кмет втори мандат, изтъква още развитието на екотуризма и грижата за природата като важни за  община Пангео дейности.

"Наред с грижата за останалата част от инфраструктурата на общината – ремонт на детски площадки, изграждане на детски градини и училища, основна наша грижа е пречистването на водата, поддържането на екологията. Ние правим това с инфраструктурните проекти - по цялата плажна ивица имаме биологично 3 степенно пречистване. Крайният продукт на пречистената вода се използва за напояване на земеделските земи."

От кои пазари са туристите в община Пангео?

"Туристическия ни продукт е добре представен в Гърция за местните туристи. Имаме успехи и по представянето на продукта в България. Създадохме много добри отношения с български туристически агенции. През цялото време нашият пазар е бил насочен и към Европа. Имаме туристи от Германия и скандинавските страни. Но основният ни туристопоток е от Балканите - посещават ни туристи от Сърбия,  Румъния и България. С течение на годините успяхме да изградим много добри отношения с инвеститори от другата страна на границата. Гръцки фирми инвестират в България. По същия начин вече има много български инвестиции в нашата община. В последните години успяхме да изгладим различията, преодоляхме наслагванията и съмненията и изградихме много добри отношения. Общината също полага усилия за преодоляване на тежките бюрократични процедури. Изградихме местен кадастър, с който намалихме времето за издаване на разрешения за строителство. Можем да кажем, че ако преди време, за да се издаде такова разрешително бяха нужни между пет и седем месеца, то сега в рамките на един месец се уреждат всички необходими документи."

Много българи закупуват имоти в Гърция. Тези ваканционни имоти са в конкуренция с хотелите и къщите за гости. Срещат се и нелоялни практики. Как съжителстват двата продукта? 

"Има го това. Отчели сме го. Но това е тенденция и в други страни, които са туристически дестинации. Общината следи много внимателно процесите. Отчитаме положителната тенденция през лятото -  туристическият поток е много сериозен и на практика такъв "сблъсък" между хотелите, къщите за гости, стаите под наем и ваканционните имоти е нищожен. Всеки си е намерил нишата, за да привлича своите гости."

На какво ще разчита туристическият продукт в бъдеще и как трябва да се развива?

"Районът ни се развива благодарение на природните си красоти. Стараем се да запазваме природните дадености, които имаме и да изграждаме инфраструктура, която да е в полза на природата, екологията и на биоразнообразието." 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
За да се получи еко сертификат „Син флаг“ един плаж трябва не само да има чиста вода, но също така да отговаря на още 32 критерия относно чистотата, управлението на околната среда и организация, образование и информация за околната среда, безопасност за посетителите и услуги, както и за защита на природата, на брега и крайбрежната зона.

465 плажа в Италия получиха "син флаг"

465 плажа в Италия получиха син флаг тази година, който е най-разпространеното и общопризнато международно отличие за качеството на крайбрежните зони в целия свят Отличени са 14 италиански морски курорта. Син флаг ще се развява на 465 плажа, принадлежащи на 236 общини - един рекорд в сравнение от преди 3 години, когато тези плажове бяха само 201...

публикувано на 18.05.24 в 19:22
Пропалестинска демонстрация в Лондон, архив.

Голяма пропалестинска демонстрация в Лондон

В Лондон е в ход голяма пропалестинска демонстрация, която съвпада с отбелязването на 76-тата годишнина от "Накба" - дума на арабски, която означава "катастрофа" и се използва от палестинците, за да опишат възникването на Израел.  Кампанията за палестинска солидарност (PSC), която организира протеста, заяви, че походът, започнал близо до сградата на..

публикувано на 18.05.24 в 19:07
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия наложи вето върху спорния Закон за чуждестранното влияние

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили наложи вето върху спорния Закон за чуждестранното влияние, който беше приет на фона на масови протести. Ветото обаче има по-скоро символичен характер предвид съотношението на силите в парламента. В телевизионно изявление Саломе Зурабишвили обясни, че е наложила вето на закон, който противоречи на..

публикувано на 18.05.24 в 18:54

Кораб потъна край румънския бряг на Черно море

Кораб, плаващ под флага на Танзания, потъна край румънския бряг на Черно море; осем души са спасени, трима са изчезнали. Корабът е потънал тази сутрин в Черно море на 26 морски мили от село Сфънту Георге, окръг Тулча, съобщи Румънската служба за корабоплаване, цитирана от Аджерпрес. На борда на плавателния съд е имало 11 души. В спасителната..

публикувано на 18.05.24 в 18:41

Германски политици с критики към екоактивистите, блокирали летището в Мюнхен

Политици от различни партии в Германия реагираха с остри критики на блокадата на летището в Мюнхен от екоактивисти днес. Рано сутринта група протестиращи проникнаха на летището и създадоха проблеми на трафика. 60 полета от и до летище Мюнхен бяха отменени или се забавиха днес заради протестната акция на екоактивисти от движението "Последното..

публикувано на 18.05.24 в 18:07
Унищожена при израелски въздушен удар къща в бежански лагер в Рафах, 27 февруари 2024 г.

Израел ликвидира в Рафах един от командирите на "Ислямски джихад"

Израелската армия ликвидира при въздушен удар един от командирите на "Ислямски джихад" в източната част на град Рафах, съобщи военната пресслужба. 28 палестинци, сред които жени и деца, са били убити при друг въздушен удар по градчето Бейт Лахия в северната част на Газа.  От Тел Авив заплашиха с още по-твърди действия спрямо "Хамас", след като бяха..

публикувано на 18.05.24 в 17:53
Роберт Фицо

Словашкото правителство с положителна прогноза за възстановяването на премиера Фицо

От словашкото правителство дадоха положителна прогноза за възстановяването на премиера Роберт Фицо, който беше прострелян на 15 май и вчера отново беше опериран в болницата в Банска Бистрица. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Същевременно беше подчертано, че състоянието на Фицо остава сериозно.  Роберт Фицо отново е опериран,..

публикувано на 18.05.24 в 17:32