Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агроминистерството получи отсрочка от земеделците

Димитър Мачуганов: Този геноцид с напояването в България не може да продължава

Само 14 млн. лв. са необходими, за да стане безплатна водата за земеделците

Снимка: БГНЕС

Този геноцид с напояването в България не може да продължава, заяви пред БНР Димитър Мачуганов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"Не може да продължаваме по този начин - ние да нямаме достъп, водата да не е достъпна като финансово изражение за нас", категоричен бе той в интервю за предаването "Преди всички".
Според него вчерашната среща в "Напоителни системи", в която освен зърнопроизводителите, участваха и производителите на плодове и зеленчуци, не е била неуспешна. 
"Ние винаги сме били на опашката за напояване, тъй като оризът и зеленчуците без вода не могат да съществуват, а ние сме пренебрегвани и до нас никога не е достигала вода в необходимите обеми за зърнопроизводството. Нормално е приоритетните сектори да бъдат обезпечени първо. Стигнахме до там, че вече над 20 години в България се говори, че единственото нещо, което липсва в сектор "Земеделие" и което е пренебрегвано и унищожено, е напояването".

Според него е крайно време да се вземат мерки и да станем на равни условия поне със съседните държави, където водата за земеделие е безплатна. Освен че водата в Румъния е безплатна, там се възстановяват и 50% от електроенергията, добави Мачуганов и каза: "Тези неща в България изглеждат като извънземни". 

"Нещата са изключително прости. Трябва да признаем, че става въпрос за изключително малък бюджет, който е необходим, за да бъде обезпечено напояването в България към настоящия момент с настоящите площи. 14 млн. лв. е към днешна дата необходимата сума", подчерта зърнопроизводителят и обяви: 

"Министър Явор Гечев пое ангажимент да даде всичко от себе си и да се осигурят средствата. Сумата е обидно ниска. Говорим за 20 млн. лв. - те ще дадат хоризонт на "Напоителни системи" да работят спокойно за следващите няколко години. /.../ Г-н Гечев има компетенцията, той е експер. Като разбра сумата - за какво става въпрос и като разбра, че има практика в Румъния, сякаш почувства, че тази идея е осъществима реално. И смята, че има идеи как да предложи на министъра на финансите, сякаш има добра идея как да се намерят и подсигурят средствата и да се приключи един път завинаги тази сага с "Напоителни системи", което много прилича на "Топлофикация София" - там намаляват клиентите и продължават да се вдигат цените".

По думите на Мачуганов ако водата за земеделците стане безплатна, българските продукти ще поевтинеят и ще станат достъпни

"Хем Европа дава пари за напояване, хем ние не можем да си оправим напояването в България", констатира още той. 

Мачуганов предупреди, че ще отстояват интересите си по всички начини. Той обеща сериозен национален протест, ако не се стигне до решение.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Присъдите на обвинените за измами във Великобритания българи се очакват в четвъртък

Петимата български граждани, обвинени в една от най-крупните измами със социални помощи в Обединеното кралство, се явиха днес в лондонския съд в Ууд Грийн. Присъдата се очаква да стане известна в четвъртък. Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция..

публикувано на 28.05.24 в 18:54
Стилияна Николова, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева

Грациите благодариха за подкрепата: Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика

" Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика. Имаше повече български знамена, отколкото унгарски.  Благодарни сме на всички, които ни подкрепиха на живо и на тези, които ни стискаха палци пред телевизорите. Искаме да им кажем, че ги обичаме".  Това сподели пред БНР  Боряна Калейн, част от грациите в Националния ни отбор по..

публикувано на 28.05.24 в 14:01

Експеримент: Кози предпазват горите от пожари, пасат в рисковите зони под тях

Състоянието на горите у нас не се е подобрило особено в последните няколко години . Тяхното стопанисване през активна лесовъдска намеса е силно снижено. Тази оценка направи в интервю за БНР доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието. По подбалканската линия изсъхват иглолистни..

публикувано на 28.05.24 в 07:55
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Проправя се пътят на митрополит Николай към поста патриарх

"Има църковна политика. Стремят се някои хора да си създават лоби. Фракцията, която ръководи митрополит Николай, се увеличи от вчера с още един негов поддръжник, което му проправя пътя евентуално да бъде избран за патриарх." Това заяви пред БНР богословът проф. Иван Желев след избора на новия Сливенски митрополит. По думите му, митрополит..

публикувано на 27.05.24 в 09:41

Д-р Борис Асьов: Много хора излизат за гъби без никаква подготовка

" Когато завалят продължителни дъждове, много хора хващат раниците и излизат да берат гъби, като много често това се прави без никаква подготовка. А гъбите са изключително опасно хоби и трябва да се подхожда с много голямо внимание ".  Това предупреди от ефира на БНР д-р Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към..

публикувано на 27.05.24 в 09:28

Украйна във фокуса на Парламентарната асамблея на НАТО в София

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Два дни 400 парламентаристи от 32 държави членки на НАТО и от 25 страни партньори и парламентарни организации обсъждаха позиции, които ще бъдат представени за одобрение и на срещата на върха във Вашингтон пред..

публикувано на 27.05.24 в 08:11

Започват Ботевите дни във Враца

Със запалване на символичния вечен огън днес във Враца ще бъде дадено официалното начало на Ботевите дни , посветени на 148-та годишнина от подвига на поета - революционер и четата му. Програмата на честванията включва разнообразни културни, образователни, туристически и спортни прояви за всички възрасти. Някои от събитията са традиционни, а други..

публикувано на 27.05.24 в 06:24