Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американската кредитна институция Silicon Valley Bank изпадна в несъстоятелност

Снимка: Ройтерс

Американската кредитна институция Silicon Valley Bank (SVB) изпадна в несъстоятелност. Контролът и е поет от Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) пое контрола над закъсалата банк - американският регулатор, който гарантира банкови депозити до 250 000 долара.

С активи за около 209 млрд. долара, SVB се превърна във втория най-голям банков фалит в историята на САЩ след колапса на Washington Mutual през 2008 г., съобщава "Файненшъл таймс".

"FDIC ще изплати на незастрахованите вложители авансов дивидент в рамките на следващата седмица. Незастрахованите вложители ще получат удостоверение за синдик за оставащата сума на техните незастраховани средства. Тъй като FDIC продава активите на Silicon Valley Bank, бъдещи плащания на дивиденти могат да бъдат направени на незастраховани вложителите“, гласи изявлението на Федералната корпорация за застраховане на депозитите..

Освен това в съобщението се отбелязва също така, че централният офис и всички клонове на Silicon Valley Bank ще възобновят дейността си в понеделник, 13 март 2023 г. Официалните чекове на Silicon Valley Bank ще продължат да се осребряват.

Много от клиентите на SVB бяха фондове за рисков капитал, както и стартиращи компании в областта на технологиите и здравеопазването, и вероятно имат салда по сметките, надвишаващи максималната сума, застрахована от FDIC. Регулаторът каза, че тези вложители ще получат първоначално плащане следващата седмица, а останалото ще зависи от това какво ще се случи с активите на SVB.

FDIC заяви, че ще използва приходите от продажбата на SVB за финансиране на изплащания на по-големи вложители.

Проблемите в банката от Санта Клара, Калифорния, привлякоха вниманието на света в сряда, когато анонсира, че иска да набере нов капитал, но цената на акциите й се понижи драстично. По-рано стана ясно, че компанията–майка на Silicon Valley Bank търси инвеститор, който да я придобие. Информацията бе съобщена първо от CNBC, базирана на източници на медията.

Вчера бе съобщено, че банката търси инвеститори, които да й осигурят 2,25 млрд. долара под формата на инвестиция в новоемитирани акции, след като регистрира загуба от 1,8 млрд. долара вследствие на продажба на дългови инструменти под счетоводната им стойност. Тези опити обаче не дадоха резултат.

Акциите на банката се сринаха с 60% вчера, а по време на предпазарната днешна търговия книжата потънаха с нови над 60 на сто. Книжата на SVB бяха спрени от търговия.

Правилата на борсата Nasdaq предвиждат, че търговията се прекратява, когато се очакват важни новини, които биха могли силно да повлияят на търговията.

Графика на Silicon Valley Bank (в долари за акция)

Банковите фалити в САЩ са изключително редки през последните години, като последната затворена банка, застрахована от FDIC, беше през октомври 2020 г., а последният път, когато имаше повече от 10 фалирали кредитни институции, беше през 2014 г.

В същото време целият банков сектор от двете страни на Атлантическия океан е подложен на натиск, какъвто не се беше случвал в последните две години, обобщава агенция Блумбърг. До обед цената на акциите на всички големи търговски банки се срина.

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мястото на израелското нападение в Рафах.

Белият дом смята, че Израел не е преминал "червената линия" в Рафах

Вчера от Белия дом заявиха, че въздушният удар на Израел, който уби десетки палестинци в Рафах в неделя, не е преминал "червената линия", за да има промяна в политиката на САЩ  относно конфликта. Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ следят израелското разследване  на удара за който се предполага, че смъртта на цивилни е резултат..

публикувано на 29.05.24 в 10:43

Нови камери следят за пътни нарушения в Атина, двойно повишение на глобите

Нови камери в Атина ще следят за пътни нарушения. Повишават се и глобите. Скоро Гърция въвежда и ограничение на скоростта в градовете до 30 километра в час по образец на други европейски страни. Общо 4000 нови камери за контрол поставя министерството на транспорта. В Атина вече работят първите камери, които разпознават регистрационните..

публикувано на 29.05.24 в 10:33

Катастрофа спря движението на трамваите по столичния булевард "България"

Лек автомобил е катастрофирал в района на булевард "България", съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 9:30 тази сутрин. Колата е застанала на трамвайните релси. Движението на мотрисите е блокирано. В района има и сериозно задръстване. Екипите на полицията изясняват причините за инцидента.

публикувано на 29.05.24 в 10:06

100 тоалета за абитуриенти в неравностойно положение от кампанията "Облечи дете в нужда"

100 момичета и момчета и тази година имат своя мечтан абитуриентски бал, благодарение на кампанията "Облечи дете в нужда". Кампанията се провежда вече над 20 години , за да подпомага зрелостници в неравностойно положение. В нея участват младежи от цялата страна. " Дарители изпращат своите прекрасни тоалети . Поставяме ги на закачалки,..

публикувано на 29.05.24 в 10:02

Изследване: Учителите планират добре уроци, но трудно дават свобода на учениците в клас

Близо 2000 учители са се включили досега в първото по рода си изследване на педагогическите умения на XXI век , организирано от най-голямата платформа за образователни ресурси prepodavame.bg. Изводът е, че учителите планират добре уроци, но трудно дават свобода на учениците в клас .  Инструментът за самооценка е първият по рода си в България,..

публикувано на 29.05.24 в 10:01

Изключителни мерки за сигурност преди финала на Лигата на конференциите в Атина

Футболен празник при изключителни мерки за сигурност се подготвя в Атина. Над 5000 полицаи охраняват гръцката столица за финала на Лигата на конференциите между Олимпиакос и Фиорентина. Гръцките власти въведоха изключителни мерки за сигурност в Атина. С дронове и хеликоптери се охранява небето над гръцката столица. Забранено е движението..

публикувано на 29.05.24 в 09:54

Два екипа разследват катастрофата на Централна гара

Два екипа разследват сблъсъка на влаковете на Централна гара -следователи и  служители на БДЖ. Ако се установи, че машинистът на маневрения локомотив е виновен, той ще бъде отстранен от длъжност. Гвоздейков: Не е имало челен сблъсък между двата влака Според данните към момента на него му е прилошало, заяви пред БНТ инж. Венцислав Славков -..

публикувано на 29.05.24 в 09:53