Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстраниха международен синдикалист заради европейския "Катаргейт"

Лука Визентини говори по време на среща на върха на Европейския съвет в Брюксел, Белгия, архив, октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Лука Визентини (МКП, ITUC) е бил освободен от поста заради връзки с корупционния скандал в Европейския парламент, свързан с Катар.

АФП припомня, че Визентини беше арестуван през декември като част от разследването по подозрения в корупция сред евродепутати, свързани с Катар и Мароко.

54-годишният италианец, който беше задържан за два дни, след което освободен, но остава заподозрян, още тогава беше отстранен от борда на Международната конфедерация на профсъюзите, която представлява 338 профсъюза в 168 държави и територии по света.

Бордът е решил вчера, че той вече не се ползва с доверието на генералния съвет и ще бъде свален от поста. 

"Лука Визентини вече не се ползва с доверието на Генералния съвет (ITC) като генерален секретар на ITUC", се казва в съобщение, публикувано на сайта на конфедерацията. Отбелязва се, че конгресът на МКП ще избере нов генерален секретар на организацията. Както отбелязва президентът на Конфедерацията Акико Гоно в изявление, "събитията от последните няколко месеца нанесоха значителна вреда на репутацията на МКП... Решени сме да защитим МКП от всяка форма на неправомерно влияние или дори от появата на такова влияние."

Визентини призна, че е получил 50 хиляди евро от неправителствена организация на бивш евродепутат, когато вече е бил в ролята на лобист. По думите му парите щели да покрият нуждите за кампанията му да остане генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите. Сега тя предстои да проведе нов световен конгрес, на който да избере нов представител за тази длъжност. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Приключи процесът по внедряване на касети с гориво от алтернативен тип в V -ти блок на АЕЦ

Димитър Главчев: Чрез диверсификацията на гориво се създават повече възможности за избор в АЕЦ "Козлодуй"

Исторически момент в 50 годишната история на АЕЦ "Козлодуй", така енергийният министър Владимир Малинов определи края на процеса по внедряване на първите 43 касети ядрено гориво от алтернативен тип в Пети блок. Те са произведени от "Уестингхаус Електрик - Швеция" - европейски клон на американската компания "Уестингхаус".  Последната..

публикувано на 29.05.24 в 14:19
Окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов, и.ф. апелативен прокурор Светослав Калчев, районният прокурор на В. Търново Тихомир Шабов и говорителят на РП Тотко Тотев

Увеличение на общоопасните престъпления във Великотърновско

Прокуратурата във Велико Търново отчете увеличение на общоопасните престъпления, сред които са шофирането след употреба на алкохол и наркотици, и те вече са повече от престъпленията срещу собствеността.  21-годишният неправоспособен и дрогиран водач от ловешкото село Катунец със скъп спортен автомобил, който вчера след полицейско преследване..

публикувано на 29.05.24 в 14:11

Изгубени в Котленския балкан туристи бяха спасени след обаждане на 112

Изгубени туристи в Котленския балкан бяха открити, след като операторът ги е локализирал по сигнала на мобилния телефон. От МВР уточняват, че обаждането е осъществено снощи преди 20.00 часа на телефон 112. Благодарение на внедрената в "Национална система 112" разширена мобилна локализация, изгубените мъже били открити, а тяхното..

публикувано на 29.05.24 в 13:59

Отложиха изслушването на бившия съдебен инспектор Александър Мумджиев

Прокурорската колегия отложи изслушването на бившия съдебен инспектор Александър Мумджиев и разглеждането на молбата му да бъде възстановен като следовател. Въпреки многократните опити, нито наета куриерска фирма, нито администрацията на Колегията са успели да го открият, за да му връчат доклада от проверката за поведението му в хотел във..

публикувано на 29.05.24 в 13:57

ЕК прекрати процедурата срещу Варшава за върховенството на закона

Европейската комисия съобщи, че днес е решила да прекрати процедурата срещу Полша за върховенството на закона, предаде БТА. Днешното решение е само формално, отбеляза по този повод говорител на комисията, след като по-рано това намерение на ЕК получи одобрение в Съвета на ЕС. Според комисията повече няма заплаха от сериозни нарушения на..

публикувано на 29.05.24 в 13:52
Районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов

24 мъже и една жена са осъдени в област Велико Търново за домашно насилие

24-ма мъже и една жена са били осъдени през миналата година от Районните съдилища в област Велико Търново за домашно насилие. Случаите се увеличават. 52 са новообразуваните досъдебни производства във Великотърновската районна прокуратура през миналата година за домашно насилие. Статистика за тази няма, но случаите се увеличават, коментира пред..

публикувано на 29.05.24 в 13:43

Анатоли Атанасов: Закъснението на един влак води до закъснение на още пет - шест

Към 20.30 часа снощи се е нормализирало движението на влаковете на Централна гара след катастрофата на първи коловоз. Но нощните влакове от София за Бургас и Варна заминаха със закъснение от 90 – 100 минути. Това обясни в интервю пред БНР инж. Анатоли Атанасов, директор оперативна дейност в БДЖ. Тази сутрин са закъснели..

публикувано на 29.05.24 в 13:37