Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Феноменален успех за "Всичко, навсякъде, наведнъж" на 95-ите награди "Оскар"

6
Екипът зад големия победител на "Оскар"-ите - "Всичко, навсякъде, наведнъж".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Феноменален успех за "Всичко, навсякъде, наведнъж" на 95-ите награди "Оскар". Нестандартният филм грабна седем статуетки, включително най-престижната за най-добър филм на годината.

Ексцентричната научно-фантастична комедийна драма за собственичка на пералня, която се бори със суперзлодей в паралелни вселени, оправда прогнозите и стана най-добър филм именно защото е много различен. 

Мишел Йео взе "Оскар" за най-добра главна женска роля за изпълнението си във филма и стана първата азиатска актриса с отличието. 60-годишната Йео подчерта: 

„Мечтите се сбъдват. И, дами, не позволявайте да ви казват, че вече не сте в разцвета си!“ 

Режисьорското дуо Даниел Куан и Даниел Шайнерт също триумфираха с приза. Лентата грабна и статуетка за най-добър оригинален сценарий.

„Режисьорът е нищо без невероятен актьорски състав и екип. Ако филмът ни е велик и гениален, то е защото те имат гений и величие в душите и сърцата си и са ги вложили в лентата ни. Щом започнахме да изследваме по-задълбочено мултивселената, осъзнахме, че тя е ужасна за представяне в повествование или филм, защото идеята за безкрайните възможности обезсмисля сюжета. Стори ни се едновременно забавно и странно и се запитахме можем ли да направим филм, който поставя ребром този проблем“, казаха режисьорите на големия победител на тазгодишните награди.

Мишел Йео/ЕПА/БГНЕС

Къ Хуей Куан стана най-добър актьор в поддържаща роля, а  Джейми Лий Къртис взе първия "Оскар" в кариерата си в дамския еквивалент на наградата отново за изпълненията си във „Всичко, навсякъде, наведнъж“. 

Джейми Лий Къртис/ЕПА/БГНЕС

Завърналият се след 12-годишна пауза Брендън Фрейзър получи наградата за най-добър актьор в главна мъжка роля за „Кит“. Драмата беше отличена и за най-добър грим. 

Брендан Фрейзър/ЕПА/БГНЕС

„Това е най-изискващият филм, в който съм играл. За мен Чарли е най-големият герой, в когото имах късмета да се превъплътя. Има изключителен кураж да се защити и да види доброто у другите. Надявам се филмът да промени мнението на хората", коментира актьорът.

Военната драма "На Западния фронт нищо ново" по едноименния роман на Ерих Мария Ремарк, спечели статуетки за най-добра кинематография, най-добър чуждестранен филм и най-добър саундтрак. 

Филмът "Навални" - за опита за отравяне и последвалия арест на критика на Кремъл Алексей Навални, в чието създаване участва българският разследващ журналист Христо Грозев – е победителят в категорията за документален пълнометражен филм. 

Екипът създал филма за Навални, Христо Грозев е вляво на снимката/Ройтерс

Българско участие има в екипа на индийския филм "Да танцуваме", отличен с награда за най-добра песен. Тодор Лазаров, освен в създаването на творбата, е съдействал и за снимки в България.

 "Аватар: Природата на водата" очаквано спечели в категорията на най-добри визуални ефекти. 

Водещ на шоуто за трети път беше комикът Джими Кимъл, а сред най-коментираните въпроси бе смяната на традиционния червен килим с такъв в цвят шампанско, което се случва за първи път от 62 години. 

Водещият на церемонията Джими Кимъл/Ройтерс

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефка Станчева

Стефка Станчева с дебютния си роман "Добруджанския феникс"

Ще започнем с първата книга от една много българска трилогия, кръстена с красивото име "Благословената земя" . Автор на този красив проект е преподавателката по Български език и литература Стефка Станчева , която ни представя дебютния си роман "Добруджанския феникс" .  История, посветена на един от най-големите общественици в района на Добруджа..

публикувано на 08.05.24 в 15:02
Вокално инструментална група

Вокално инструментална група "Гергьовден" и уникалната ни фолклорна музика

Гергьовден е не просто празник, а символ на българската национална гордост и уважение към нашата история и култура. Заедно ще отпразнуваме този важен ден с богатството на българската традиция и наследство съхранени в света на вокално инструментална група "Гергьовден" с ръководител Христина Начева към НЧ "Св. Георги Победоносец 1999г.", София...

публикувано на 08.05.24 в 11:39
Рустем Скибин

Рустем Скибин възстановява в керамиката си насилствено ликвидирани от Съветския съюз традиции

Рустем Скибин е грънчар, произхождащ от кримските татари. Той възстановява в своята керамика традиции, насилствено ликвидирани от имперските амбиции на Съветския съюз, а днес – от постсъветска Русия. Днес – 8 май, от 18 часа в галерия "Мисията" към Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България се..

публикувано на 08.05.24 в 10:54

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В празничното великденско издание на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Гостува ни журналистът, член на екипа на УНИЦЕФ и опероман Ивайло Спасов. Разговаряме на една от любимите ни теми – културен туризъм, а разказът му ни пренася на спектакъл на операта “Тоска“ от Пучини на..

обновено на 05.05.24 в 23:11
Виктория Бешлийска

Виктория Бешлийска: Ние много по-често се молим за нещо, отколкото да благодарим на Бога!

"Най-ярките ми спомени като дете са от празнуването на Великденските празници , както и Лазарицата от предната седмица, сподели за "Хоризонт" писателката Виктория Бешлийска . " По нашия плевенски край този празник е много тачен и обичан . Момичетата се обличат в носии, окичват се с цветя и лазаруват, което ще рече, че обикалят съседните къщи,..

публикувано на 05.05.24 в 16:55
д-р Елена Алекова

Читателите потъват в неповторимата поезия на Елена Алекова

Дошла само на 22 години от с. Мугла, след Института за учители в Смолян, Елена Алекова като цяло се установява в София, омъжва в София и живее тук и досега. Стихосбирката й "Сянка на ангел" / "Щрихи от София" е създавана от 1989 година досега, като през 2024 г. са написани само две стихотворения. Десетилетия любов, взиране в обикновения..

публикувано на 05.05.24 в 06:23
Jeremy? получават две първи награди от класацията БНР Топ 20 - за най-дълго задържала се под №1 песен в чарта и за песен с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg

Jeremy?, Миро, Б.Т.Р., Любо Киров и HRISI с награди от БНР Топ 20

Jeremy? са носителите на голямата награда на музикалната класация за българска поп и рок музика БНР Топ 20.  Те бяха отличени за "Най-дълго задържала се под №1 песен в класацията" на БНР. Bury me deep in love беше на върха в продължение на девет седмици. Столичният клуб "Строежа" беше домакин на церемонията по връчването на Годишните..

публикувано на 03.05.24 в 21:57