Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Артистите са хора без кожа, нервите са им навън"

Костадин Бонев: Изкуството е свързано кръвно с нравствеността на една нация

"Опасявам се, че министрите не вземат решенията. Те са просто едни говорители"

Костадин Бонев
Снимка: БГНЕС

"В сегашната ситуация в културата не са толкова важни героите, мними или реални. Героите са важни в собствените си очи първо. Не мисля, че тези, които реално дърпат каруцата напред, се самоизживяват като герои."

Това мнение изрази в интервю за БНР режисьорът и сценарист Костадин Бонев, участник в новото "Движение за култура".

"Изкуството кръвно е свързано с нравствеността на една нация. Нравствеността би трябвало да представлява непрекъсваем процес, не бива да има сривове в него, стъпки назад. Изкуството също трябва да бъде непрекъсваемо в своето развитие, а ние имаме страшно много примери, особено в 20. век, на насилствено, драстично прекъсване на една културна линия и налагане на друга, фалшива. Това е контекстът на мнимите герои, когато едни реални неща се заменят от техните ерзаци", коментира той в предаването "Преди всички".

Бонев акцентира върху "хората, които бъркат с немити пръсти в една такава много деликатна материя", визирайки "всички политици", откакто той се помни.

Когато хората, определящи цялостната политика на държавата, са незрели и нямат елементарни разбирания за културата, се получават колизии, смята Костадин режисьорът.

"Опасявам се, че министрите не вземат решенията. Те са просто едни говорители."

Костадин Бонев  Снимка: Веселина Миланова

Разминаванията между Министерството на културата и филмовите дейци например винаги са били на дневен ред, изтъкна още Костадин Бонев.

"Винаги сме се хвърляли с матросовски ентисуазъм да се опитаме да помогнем на министерството. И се оказва, че нашите неща са хвърлени в кошчето, а те си правят съвсем други неща. Едни политически съображения могат да объркат задълго един творчески процес."

Целта на новото "Движение за култура" е на първо ниво да оголи  проблеми и да ги артикулира, обясни Бонев.

"Ние искаме обществото да осъзнае ситуацията, в която се намира. Голяма част от културните институти в България се управляват от партийно назначени чиновници и тези чиновници изпълняват прищевките на партията, която ги е сложила там. Която и да е тя. Наблюдавам подобно поведение в политиците почти във всички разцветки. В тяхното мислене има "Я начальник – ты дурак. Ты начальник – я дурак". Имат пренебрежително отношение към едни хора, които са чувствителни. Артистите са хора без кожа, нервите са им навън."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Теодора Пенева: Трябва да има отговорна институция и да се разработи информационна система за енергийно бедните

Да се приложи механизмът за енергийна бедност, преди реално да бъде въведена либерализацията на цените на едро за домакинствата. Важно е в тази година, докато се либерализира пазарът,  да се изработи информационна система. Това препоръча Теодора Пенева, енергиен експерт от БАН и автор на доклада за 2023 г., в интервю пред БНР.  Според нея..

публикувано на 21.05.24 в 11:14

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26
Проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

Проф. Веселина Вълканова: Журналистите трябва да са на фронтовата линия при обществото, а не при политиците

Журналистите трябва да са на фронтовата линия и при обществото, а не при политиците. Това каза пред БНР проф. Веселина Вълканова, декан на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), която  "Журналистиката би трябвало всеки ден да поставя към политиците най-високите изисквания и да им напомня, че са там, за да осигуряват..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48