Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бахмут е във фокуса на руската инвазия

Опустошеният Бахмут, 10 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бъдещето на Украйна зависи от изхода на битките на изток, включително и около Бахмут, заяви във вечерното си видео обръщение президентът Володимир Зеленски. И двете страни описват ожесточени сражения около града, докато Русия засилва зимната кампания за превземането му.

Междувременно Русия каза, че не възразява зърнената сделка да бъде удължена с 60 дни.

Опустошеният миньорски град Бахмут се превърна във фокус на руската инвазия. Продължаващите месеци сражения за него се превърнаха в най-кръвопролитната битка в Европа след Втората световна война. През последните дни и двете страни съобщиха за стотици убити войници.

Русия твърди, че превземането на Бахмут би отворило път за превземането на цял Донецк, което е основна военна цел. Според Украйна, която не се отказва от защитата на града, изтощаването на руската армия сега ще помогне за контранастъплението ѝ по-късно.

В късното си видео обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви:

„На изток е много трудно, много болезнено. Трябва да унищожим военната мощ на врага и ще го направим. Белохоровка и Мариинка, Авдеевка и Бахмут, Въгледар и Камянка – и всички други места, където се решава нашето бъдеще. Където се борим за нашето бъдеще, бъдещето на всички украинци“.

Тази сутрин в редица украински градове за кратко беше обявена въздушна тревога. Местни телеграм-канали съобщават за експлозии в района на Одеса. Според украински агенции руска ракета е ударила жилищна сграда в град Краматорск. На мястото работят спасители. 

Зеленски обеща да бъде продължено унищожаването на военната сила на Русия, като в същото време правителството предложи да засили разходите за отбрана.

Кабинетът предложи на парламента да увеличи бюджета на отбраната от 518 милиарда гривни (14 милиарда долара) тази година, посочи той в последното си видеообръщение.

Средствата ще бъдат използвани за укрепване на отбранителните възможности на Украйна, включително за закупуване на дронове, каза той. Ако бъде получено одобрение, Украйна ще похарчи 26,6% от своя БВП за отбрана, според по-ранно изявление на финансовото министерство.

"Ще направим всичко възможно и невъзможно да засилим нашите въоръжени сили", каза Зеленски.

Вчера Русия обяви, че е съгласна да бъде удължен срокът на действие на сделката за износ на украинско зърно през Черно море и след 18 март, но само за 60 дни. Споразумението, договорено между Русия и Украйна с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, беше удължено със 120 дни през ноември. Сегашният му срок изтича в събота.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин заяви, че целта е Москва да види не само на думи, но и на дела да се изпълнява и споразумението за износа на руски храни и торове, което досега не носело резултати. 

Украйна изрази негодувание заради отклоняването от оригиналното споразумение, но не отхвърли предложението. Киев обяви, че ще очаква становищата на посредниците ООН и Турция. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пороен дъжд с градушка удари Рибарица

Пороен дъжд, придружен от градушка колкото яйце, нанесоха сериозни щети в тетевенското село Рибарица. Градушка е паднала и в Тетевен и в Троян, но там няма данни за нанесени сериозни щети. 20 литра дъжд, придружен с градушка с големина на яйце, са паднали на квадратен метър за 20 минути в Рибарица. Кметът Пенка Ганева: "Ледени блокове каквито никой..

публикувано на 13.06.24 в 20:48

Градушка като яйце и ябълка в Трудовец

Изкоренени дървета и паднали клони има на много места в Ботевград вследствие на падналата там в късния следобед градушка с размери от яйце до ябълка. Силна градушка в Ботевград и околните села За това съобщават местни информационни сайтове.  Освен изпочупени стъкла на коли и прозорци на сгради и щети по покриви има и скъсани кабели от..

публикувано на 13.06.24 в 20:20

Огромна част от пожарите в сухи треви и храсти се дължат на човешка дейност

Само 2 процента от пожарите в сухи треви и храсти се дължат на природни явления, останалите са причинени от дейността на хората. Това показва направеният от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ анализ, съобщиха от ОДМВР в Перник. От началото на годината в Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 13.06.24 в 19:36

На 24 юни БНБ провежда аукцион за тригодишни ДЦК за 200 млн. лева

На 24 юни Българска народна банка ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации  за 200 млн. лева със срочност три години, съобщава БНБ. Книжата са от отворен тип с фиксиран лихвен процент от емисия с номер BG 20 300 24 116/17.04.2024 г. с падеж 17 април 2027 г. при 3 на сто годишен лихвен процент. Това е петият аукцион,..

публикувано на 13.06.24 в 19:34
Централната банка на Руската федерация, Москва, архив.

В Русия борсовият курс юан-рубла ще задава траекторията и за другите валутни двойки

Московската борса прекрати всякакви търгове с щатски долари и евро, след като попадна под новия пакет от американски и британски санкции. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че Централната банка на Русия може да осигури стабилността на валутните пазари. На Московската борса спират да работят с щатски долари и евро На фона на новите..

публикувано на 13.06.24 в 19:31

Цветелина Димитрова: Районът на Ботевград не е защитен от градушки

Районът на Ботевград не е защитен от градушки, обясни Цветелина Димитрова - ръководител на главната дирекция "Технически оперативни дейности" в Изпълнителната агенция за борба с градушките: "Нито с ракети, нито със самолети защитаваме Ботевград. След Ботевград облакът стана мощна суперклетка. В момента точно на юг от Ловеч е много тежко положението...

публикувано на 13.06.24 в 19:00

"Хизбула" атакува с дронове и ракети Северен Израел

Подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" обяви, че е обстрелвала днес с ракети и с дронове шест израелски военни обекта едновременно - най-мощното нападение от октомври миналата година, когато избухна войната в ивицата Газа между Израел и палестинската групировка "Хамас". С "ескадрони от дронове камикадзе", се казва в съобщението на "Хизбула",..

публикувано на 13.06.24 в 18:50