Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Експозициите на Credit Suisse в еврозоната са ограничени

Луис де Гиндос, вицепрезидент на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експозициите на Credit Suisse в еврозоната са ограничени, заяви вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос. По-рано банката реши да увеличи трите си водещи лихви с нови 50 базисни пункта, което породи опасението на пазара, че ще продължи обезценката на активи, в които са инвестирали много банки. Де Гиндос увери, че капиталовата и ликвидната позиция на банките в еврозоната е много над минималните изисквания:

"Ако погледнем към експозициите на Credit Suisse, те са ограничени. Няма концентрация. Няма една определена институция, в която е концентрирана голяма част от тази експозиция. И все пак, както президентът обърна внимание, ние имаме богат инструментариум, който можем да задействаме, за да предоставим ликвидност".
По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда в Болоня – един от символите на града Дарението е от 1 милион евро. Дело е на Ерик Шмид - бивш..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители. Русия с атака в Харковска област Президентът на Володимир Зеленски увери, че украинското..

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом, президентът Джо Байдън разрешава "предоставянето на отбранителни продукти и услуги на Министерството на..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат село Константиново и харманлийското..

публикувано на 10.05.24 в 19:50

Първата водородна зарядна станция беше официално открита в София

Първата за България и региона водородна зарядна станция бе официално открита в София. Проектът е част от лабораторията за тестване и развитие на системи за чиста енергия. Но и крачка към това в България да има повече инфраструктура за водородни автомобили. Водородът от станцията е с много висока чистота и едостатъчен за директно използване..

публикувано на 10.05.24 в 19:28

Екоинспекцията спря незаконен добив на инертни материали от Дунав в защитена местност

Регионалната екологична инспекция във Велико Търново спря незаконен добив на инертни материали от река Дунав в защитена местност около свищовското село Вардим. Нарушението е констатирано при проверки след сигнали от жители на село Вардим и от граждански сдружения. Еколозите са установили, че великотърновска фирма извършва добив на инертни..

публикувано на 10.05.24 в 19:28

Продължават протестите в София заради новата организация на движение по ул. "Фритьоф Нансен"

За поредна вечер граждани излязоха на протест в центъра на столицата и блокираха кръстовището на булевард "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен". Недоволството е заради въвеждането на нова организация на движение в района. Един от протестиращите - Васил Казаков, заяви пред  БНР, че са премахнати инвалидни места за паркиране: "Една жена, която..

публикувано на 10.05.24 в 19:10