Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон прокарва закона за пенсиите без гласуване в Националното събрание

Полицията е пред Националното събрание, докато профсъюзите демонстрират срещу реформата на пенсионната система в Париж, 16 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националното събрание на Франция няма да гласува оспорвания законопроект за реформа на пенсионната система. Президентът Макрон се позова на конституцията, за да прокара текста без вота на депутатите.

Съдбовният вот на Националното събрание за пенсионната реформа отпадна в последния момент: президентът Еманюел Макрон прибягна до член 49 т.3 на френската конституция, за да даде път на законопроекта, заобикаляйки вота на депутатите поради риск да не получи нужното мнозинство.

"Не можем да си позволим да провалим всичко" - заяви от парламентарната трибуна премиерът Елизабет Борн, обявявайки решението, докато депутатите от опозицията реагираха с освирквания и пееха Марсилезата, а много от тях напуснаха залата. Елизабет Борн обвини опонентите, че блокират демократичните процеси и увери, че е имало достатъчно преговори.

Сутринта текстът беше приет от Сената с преобладаващо дясно мнозинство, след като смесена комисия от двете камари се споразумя за окончателния текст.  Вотът в долната камара обаче се очертаваше рисков за реформата поради крехкото президентско мнозинство и силната лява опозиция, която яростно се бори срещу проекта.   

Прибягването до конституцията беше краен вариант за Макрон, който с решението си предизвика още повече обществения гняв. През целия ден не спряха стачките и уличните демонстрации срещу реформата. 

Най-спорният момент в реформата е повишаването на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фериботи на пристанището в Дувър, Великобритания, архив, 2022 г.

470 млн. паунда годишно за гранични проверки след Брекзит на Острова

Граничните проверки след Брекзит ще струват на бизнеса в Обединеното кралство милиона 470 милиона паунда годишно, се казва в доклад на Сметната палата. Правителственият орган за наблюдение на обществените разходи посочва, че плановете за въвеждане на гранични проверки на стоки, идващи от ЕС, са изправени пред големи проблеми, включително..

публикувано на 20.05.24 в 09:42

Форум за сеизмично инженерство организира УАСГ

Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) чрез Националния център по сеизмично инженерство организира международен форум за актуални проблеми на сеизмичното инженерство, който започва в 13:30 ч. в столицата. Форумът включва научен семинар, научна конференция, национална дискусия и популярни образователни беседи с ученици от..

публикувано на 20.05.24 в 09:42

Адв. Мария Петрова: Строежът на Национална детска болница се превръща в сагата с магистралите

Държавата дълги години използваше детското здравеопазване като  нещо, което съществува, но не в най-добрата му форма и с годините имаме по-малко лекари педиатри, по-малко лекари в детски специалности като кардиология, неврология и по-малко сестри. И всички тези недъзи са допуснати от държавата, и тя се пуска по инерция и чака решение. А то..

публикувано на 20.05.24 в 09:31

80 млн. лв. отпусна кабинетът за повишаване на заплатите в университетите

​ Близо 80 милиона лева допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, са вече приети от служебният кабинет, информират от правителствената..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
АЕЦ Запорожие

"Грийнпийс" осъжда руските планове за рестартиране на Запорожката АЕЦ

От "Грийнпийс" обявиха, че категорично осъждат плановете на руската държавна ядрена компания "Росатом" и на руското правителство за рестартиране на ядрените реактори на атомната централа в Запорожие. Сред плановете е и изграждане на голяма помпена станция, която да доставя вода на атомната централа, тъй като от близо година - след..

публикувано на 20.05.24 в 09:09
Снимката е илюстративна

Ангел Стойков, Студентски съвети: Няма как да не застанем зад преподавателите!

Няма как да не застанем зад преподавателската общност, ако не бъдат предоставени обещаните средства. Това заяви пред БНР Ангел Стойков, Национално предствителство на студентските съвети. "Осъзнаваме важността на преподавателската дейност. Надяваме се да има разбиране от страна на правителството.  В тях са включени и средствата за докторантските..

публикувано на 20.05.24 в 09:02
Лиляна Вълчева

Проф. Л. Вълчева, "Висше образование" към КНСБ: Не може по време на успешни преговори да правиш протести

" Ние сме за отлагане на протестните действия. Не може по време на успешни преговори да правиш протести". Това заяви пред БНР  проф. Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование" към КНСБ. Университетите обаче заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцент върху висшето..

публикувано на 20.05.24 в 08:50