Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвегия осигури 30-40% от газа за Европа през 2022 г. и ще задържи това ниво още 45 години

Йонас Гар Стьоре, Урсула фон дер Лайен, Йенс Столтенберг и шефът на компанията Equinor - Андерс Опедал
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвегия осигури между 30 и 40 на сто от газа за Европа миналата година и има амбицията да задържи това ниво през следващите 45 години. Това каза премиерът на кралството Йонас Гар Стьоре.

Норвежкият министър председател даде брифинг върху платформата "Трол А" в Северно море в присъствието на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Тази норвежка платформа осигурява 10 на сто от синьото гориво за Европа.

Премиерът Гар Стьоре каза, че амбицията е Норвегия да развие и сътрудничеството си с ЕС и НАТО в производството на енергия от възобновяеми източници.

Председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че се разглежда възможността за зелен съюз с Норвегия, какъвто досега ЕС има само с Япония.

"От една година Путин се опита да ни изнудва, като отряза 80 на сто от подавания газ или общо 100 млрд. куб м. от европейския пазар. Норвегия увеличи продукцията си от 78 млрд. куб м. на 90 млрд. и това ни помогна през зимата", каза още тя.

Фон дер Лайен заяви, че Норвегия би могла да се присъедини към платформата за енергийни поръчки на ЕС като доставчик. Целта е да се търсят дългосрочни договори, които да са в интерес и на двете страни.

От своя страна, премиерът Гар Стьоре каза, че волатилните високи цени на енергията не са в интерес нито на Норвегия, нито на Европа.

Той също така съобщи, че заедно с германския канцлер Олаф Шолц е поискал НАТО да координира сигурността на инфраструктурата в страната му.

Фон дер Лайен и Столтенберг припомниха, че вчера се проведе първото заседание на работната група ЕС-НАТО, една от целите на която е точно гарантиране на сигурността на енергийната мрежа. Столтенберг подчерта:

"НАТО подсили присъствието си с повече логистика в Северно, Балтийско море и на други места. Докато говорим, тук виждаме норвежки патрулен катер, хеликоптер, както и германски кораб зад нас. Току-що видяхте и морски въздушен патрул. Всички те са част от морската група за охрана на НАТО, със самолети и кораби от много страни на Пакта. Те показват как Алиансът е единен при защитата на тази жизнено важна инфраструктура".

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Дарияна Куманова: Мечтата ми е да имам българче, което да пробие на световните сцени

"Все още си нямам българче, което да пробие на всички световни сцени - това ми е огромна мечта. Надявам се да я постигна". Това каза пред БНР доц. Дарияна Куманова - диригент, певец, музикален педагог, една от най-влиятелните жени в артистичния живот на Италия. Тя е и организатор на кастинга за млади таланти за Световния шампионат по сценични..

публикувано на 10.05.24 в 10:39

Лошо време в Гърция: Страната е обхваната от дъждове

Лошо време със силни дъждове обхвана Гърция. Силна буря засегна тази нощ Солун и Халкидики. Има наводнени пътища. Сили на пожарната спасяваха пътници в леки коли, които бяха отнесени от водата. Няма пострадали. Според прогнозите силни дъждове ще засегнат цялата страна през почивните дни. Пътна полиция предупреждава да се внимава при пътуване..

публикувано на 10.05.24 в 10:17

Километрично задръстване на магистрала "Тракия" в посока Пловдив

Километрично задръстване се е образувало на магистрала "Тракия" в посока Пловдив, в участъка преди пътен възел Мухово. Движението от Мухово до Гелеменово беше пренасочено преди час заради аварирал тежкотоварен камион, и на мястото са се натрупали автомобили, като придвижването по обходния маршрут е изключително бавно, съобщиха слушатели на БНР...

публикувано на 10.05.24 в 10:04

Маркет Линкс: При избори днес ГЕРБ-СДС биха имали 80 депутати, а ПП-ДБ - 55

Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара повече депутати в 50-ото Народно събрание спрямо броя им в предишното. Тя ще има 80 депутати, спрямо 69 в 49-ото НС. При ДПС се очаква ръст - от 36 на 41 мандати. Така двете политически сили могат да съберат 121 депутати за мнозинство в Народното събрание.  При ПП-ДБ има спад - от 64 народни представители до 55 в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01

Тайнството на водата в картините на Месрур Сабит

Водата – тайнствена, трансформираща субстанция с огромна мощ е във фокуса на изложбата на Месрур Сабит "Формата на водата". Изложбата се открива тази вечер в столичната галерия "Теа Алба", където посетителите ще видят 13 негови платна. "Всичко тръгна буквално от мъглата. Едри капчици мъгла рано сутринта ме бяха намокрили и тръгнах да..

публикувано на 10.05.24 в 09:47

Базар на социалните предприятия и субекти на социалната икономика в Ловеч

В Ловеч се открива Регионален базар на социалните предприятия и субекти на социалната икономика, който ще продължи и утре. Базарът се организира от Министерството на труда и социалната политика и Регионалният център за Развитие на социалната икономика в Ловеч, съобщи Градимир Пенков – координатор на центъра: "Участие в базара ще вземат..

публикувано на 10.05.24 в 09:22
Сателитна снимка показва руски бомбардировачи на военното летище Енгелс в Саратовска област на Русия, поразено след успешна украинска атака с дрон на 4 декември 2022

Свалени дронове в Украйна и Русия

Руската противовъздушна отбрана е свалила няколко украински дрона над територията на страната. По-рано украинският президент отново призива за ускорени доставки на оръжия и боеприпаси за украинската армия. Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус, обяви, че страната му ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за..

публикувано на 10.05.24 в 09:22