Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Щерева: Без спорта нямаше да съм този човек

Ако не беше спортът в моя живот, нямаше да бъда този човек, който съм сега. Думите са на певицата и писателка Ваня Щерева, която гостува в подкаста “Campio” с водещ Христо Денев. Щерева е завършила спортното училище “Георги Бенковски” във Варна със специално лека атлетика, висок скок. Години по-късно любовта й към спорта е все толкова силна. А идолът й в детството е бил Людмила Андонова - Спортист номер 1 на България за 1984 година, когато поставя световен рекорд на висок скок 2.07 м. и я нарежда на четвъртото място във вечната ранглиста на тази дисциплина. Три години по-късно Стефка Костадинова подобрява това постижение в Рим - и до днес недокоснато.

“Идолът ми беше Людмила Андонова. Много я харесвах. Имам албумчета от детството си, пълни със снимки от вестник “Старт”. Людмила Андонова, Стефка Костадинова, Йорданка Благоева. Скоро ги гледах във Варна. Не ми дава сърце да ги изхвърля. Спомням си, че Йорданка Благоева беше дошла на един спортен лагер да ни води тренировка и беше много яко”, спомня си Ваня Щерева. 

"Спортът е моя много любима тема. Той се съчетава с всичко, задължителен е. Ако не беше спортът в моя живот, нямаше да бъда този човек, който съм сега. Аз от първи клас съм метната на стадиона. До пети лека атлетика, после спортна паралелка, след това спортно училище. Така че този юношеският период ми е минал в спорт - в състезания, медали. Много добре помня чувството, докато тичаш на стадиона и имаш да направиш 20 обиколки. Любимото ми дежавю е мирис на окосена трева. И чувстваш, че си много уморен, но в същия момент знаеш, че твоите връстници са някъде по кафетата и пушат цигари и ти става много яко. И си викаш: “Аз пък се боря, гоня някаква цел, ще го победя това, ще взема някакъв медал”.  

В един момент, може би преди 7-ми клас ни разпределяха по дисциплини и мен ме избра треньор за хвърляне на диск. Беше страшен рев. “Как може? Сега ще стана с много широки рамене. Ще ми излязат мустаци!”. Всичките тия истории, но така бяха решили. И майка ми тогава ходи да се моли на треньора по висок скок и той ме взе. Получи се много хубаво. С него си имахме много дълъг състезателен път - Енчо Янев. 

Когато завърших училище и една година ме приеха в Шуменския театър. По време на едно представление играех няколко роли и имаше голяма пауза между излизанията ми на сцената. Имаше едно барче и там течеше някакво световно първенство по лека атлетика, на което скачаше Стефка Костадинова. И аз съм застанала там и започвам да рева нечовешки. Такава носталгия имах към скачането, че едвам се завърнах на сцената да си довърша пиесата. И до ден днешен като видя висок скок и нещо в мен се преобръща.

Преди години, докато пеех, в първата част на музикалната ми кариера, защото сега ще започне нова, реших, че искам да скачам висок скок. И начинът беше да се снимам във видео клип как скачам. Спомням си, че Руши Видинлиев ме облече в една дълга синя рокля и наехме НСА. Ей, на тези снимки се разцепих от скачане. Голям кеф беше”, каза още Ваня Щерева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Байер (Леверкузен)

Полуфинали в Европа: Леверкузен удължи серията си с победа в Рим

Новият германски шампион Байер (Леверкузен) удължи невероятната си серия от 47 поредни мача без загуба във всички турнири през този сезон. В първи полуфинален двубой в турнира Лига Европа "аспирините" спечелиха с 2:0 на Стадио "Олимпико" в Рим и взеха много сериозен аванс пред Рома за реванша след седмица в Германия. Леверкузен изковауспеха си  с голове..

публикувано на 03.05.24 в 00:01
Челси

Челси нанесе нова загуба на Тотнъм

Челси нанесе нова загуба на Тотнъм в поредно лондонско дерби, след като го победи с 2:0 в отложен двубой от 26-ия кръг на английската Висша лига.  Трево Чалоба вкара за 1:0 в 24-ата, а Николас Джаксън удвои в 72-ата минута. В миналия кръг "шпорите" паднаха и от големия си съперник Арсенал с 2:3, а Челси записа дубъл срещу Тотнъм този сезон, след като..

публикувано на 02.05.24 в 23:30
Валентина Георгиева

Валентина Георгиева се класира за финала на прескок на Европейското по спортна гимнастика

Най-добрата българска състезателка Валентина Георгиева се класира за финала на прескок на Европейското първенство по спортна гимнастика в италианския град Римини. Възпитаничката на Филип Янев, която спечели квота за олимпийските игри в Париж 2024, получи трета по сила оценка от 13.816 точки, след като има 14.100 за първия опит и 13.533 за втория...

публикувано на 02.05.24 в 22:04
Георги Дерменджиев

Лудогорец е финалист за Купата, отстрани Хебър с общ резултат 9:0

Лудогорец се класира с лекота за финала за Купата на България, след като победи за втори път Хебър, сега с 5:0 в Пазарджик, и с общ резултат 9:0 от двата мача стигна до решаващия мач за трофея. Там разградчани ще срещнат Ботев (Пловдив) на 15 май на Националния стадион "Васил Левски". Реваншът в Пазарджик бе до голяма степен протоколен, затова и Георги..

публикувано на 02.05.24 в 20:35

Черноморец (Балчик) изненада Спартак (Вн) във Втора лига

Черноморец (Балчик) поднесе изненадата на кръга във Втора лига, побеждавайки Спартак (Варна) с 4:1. С този успех в 31-ия кръг на първенството във второто ниво балчиклии имат 30 точки, но са на 7 от зоната на спасението. А варненци пропуснаха още днес да си осигурят официално завръщането в елита. Важен успех за оцеляване постигна и Черноморец (Бургас) в..

публикувано на 02.05.24 в 20:08
Хавиер Ибаниес

Хавиер Ибаниес ще се боксира в главния мач в "Нощта на шампионите" в Мадрид

Българският национал Хавиер Ибаниес ще оглави професионалната галавечер на Международната боксова асоциация (ИБА) "Нощта на шампионите" в Мадрид. На 4 май в испанската столица той ще се изправи срещу местната звезда в категория до 57 килограма Хосе Килес. Двамата ще боксират в осем рунда, а победителят ще грабне европейския пояс на ИБА. Срещата ще..

публикувано на 02.05.24 в 17:25
Георги Иванов (вляво) и Атанас Караиванов

Георги Иванов ще дискутира евентуални промени с професионалните клубове

Българската професионална футболна лига, съвместно с президента на БФС Георги Иванов, организират среща на своите членове (клубовете от Първа и Втора лига), която ще се състои на 8 май (сряда) от 11.00 часа в Амфитеатралната зала на Национална футболна база Бояна. На срещата ще бъдат дискутирани важни въпроси, свързани с развитието на българския..

публикувано на 02.05.24 в 16:21