Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кюстендил са против проучване за залежи от злато в Треклянско

Снимка: Кирил Фалин

Еколози, общинари, кметове на села в общините Кюстендил  и Трекляно са обявяват категорично срещу решение на МС за даване на разрешение за проучване на залежи от злато в района на селата Злогош и Горно Уйно. Такава процедура веднъж беше спряна през 2018 г. след протести, че проучванията и евентуално започване на добив на злато ще доведе до непоправими екологични последствия.

На предстоящата сесия на ОбС-Кюстендил ще бъде внесена за гласуване на декларация, която да бъде категорично против новото инвестиционно намерение и да се настоява за отмяна на решението на Министерски съвет от 22 февруари т.г., както и да се търси среща с ръководството на Министерство на енергетиката и с премиера по решаване на проблема.

Всички жители на Община Кюстендил и Община Трекляно трябва да бъдем непримирими и да защитим от замърсяване с тежки метали водата, която пием и ползваме за напояване, казват еколози от местни и национални сдружения. Неофициално се коментира, че проучване за залежи от злато в този район иска да прави канадска фирма.

Съветникът от Кюстендил инж. Огнян Атанасов коментира:

"В обема на същата площ, която има решение, че се отменя решението, защото е проблем за околната среда, отделят по-малка площ в същия обем и я пускат. Защото реално миналия път МС гласува отмяна на решението по екологични причини, а сега дават право в същата площ".

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подготовката за изборите в Турция е протекла без трудности

Преди обяд днес ще бъде запечатана избирателната секция в генералното консулство на България в Истанбул. Това съобщи за БНР генералният консул на страната ни Васил Вълчев и подчерта, че подготовката за изборите е протекла без трудности. 166 са разкритите секции за гласуване в Турция, като това отново е държавата с най-много избирателни..

публикувано на 08.06.24 в 04:39

Ден за размисъл преди изборите 2 в 1, агитацията е забранена

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Предизборната кампания приключи в полунощ.   До приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат. Социологическите агенции не трябва да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите..

публикувано на 08.06.24 в 03:47
Народен театър „Иван Вазов“

"Седемте стола" на сцената на Народния театър

Комедията „Седемте стола“, продукция на ловешкия театър по класиката на Илф и Петров „Дванайсетте стола“, ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър тази вечер от 19 часа.   Главната роля в спектакъла „Седемте стола“ играе Пенко Господинов - професор и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, както и заместник-ректор на академията. За..

публикувано на 08.06.24 в 03:30
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън получил фалшиво обаждане от Петро Порошенко

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е станал жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се бившия украински президент Петро Порошенко, съобщиха от Форин офис. Британското външно министерство е решило да разкрие какво се е случило, за да бъдат избягнати всякакви опити за манипулиране на съдържанието. Говорител на Форин офис..

публикувано на 08.06.24 в 03:22

Суша заплашва производството на плодове и зеленчуци в Кипър

Кипър е застрашен от липса на местни плодове и зеленчуци на пазара заради недостига на вода за напояване, предупредиха организации на селскостопански производители. Те настояват земеделското министерство да приеме решения за изход от тежката ситуация. Сезонните и трайните култури в Кипър са в непосредствена опасност, тъй като не могат да бъдат..

публикувано на 08.06.24 в 03:03

Ключова магистрала в Гърция затворена заради катастрофа и пожар

Голям пожар избухна в Гърция на магистралата Атина-Коринт заради катастрофа, при която се е обърнала цистерна с бензин. Пътят е затворен в двете посоки. Мястото на катастрофата е 75-ти километър в посока от Атина. Блокиран беше пътен възел Елевсина. Шофьорът на цистерната е с наранявания, но без опастност за живота, съобщиха от противопожарната служба...

публикувано на 08.06.24 в 02:18

Британският премиер се извини за политически гаф

Британският премиер Риши Сунак се извини, че е пропуснал ключова част от честванията на Десанта в Нормандия в Северна Франция, за да заснеме телевизионно интервю, след като бе порицан публично за този ход от всички страни от политическия спектър. Това обаче не бе достатъчно и политическият му гаф се превърна в една от основните теми на проведения снощи..

публикувано на 08.06.24 в 01:55