Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Каста дива" – 30 години в ефира

5
Росица Кавалджиева, Красимира Йорданова и генералният директор на БНР Милен Митев
Снимка: Ани Петрова



Най-дълго съществуващото предаване за музикално-сценични изкуства в българския ефир “Каста дива” отпразнува своя 30-и рожден ден със специално издание в Мраморното фоайе пред Първо студио на БНР. Предаването, чиято емблема е арията на Норма из първо действие на едноименната опера на Белини, се ражда на 6 март 1993 г. като наследник на оперните концерти, които се излъчват в събота преди обед още от създаването на програма “Хоризонт” на БНР. През изминалите 30 години от своя ефирен живот “Каста дива“ дава възможност на меломаните не само да следят премиерите и новините от българските театри и най-престижните европейски и световни сцени, но и да се срещнат отблизо с големите звезди на операта, балета, оперетата и мюзикъла, да надникнат зад кулисите през погледа на всички, създаващи магията на спектакъла - диригенти, режисьори, хореографи, художници на декорите и костюмите, гримьори... Днес предаването за музикално-сценични изкуства “Каста дива“ се излъчва всяка неделя от 20 до 22 часа. 

Празникът беше троен. През 2023 г. дългогодишният музикален редактор Красимира Йорданова отбелязва диамантена творческа годишнина - 60 години в БНР, 30 от тях редактор на "Каста дива". Тя беше удостоена с най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристално огърлие“, връчено й лично от председателя на съюза Станислав Почекански.

Водещ на „Каста дива“ вече 15 години е Росица Кавалджиева, която празнува сребърен творчески юбилей - 25 години в БНР. Нея Съюзът на българските музикални и танцови дейци отличи със Специална награда за принос към българската музикална култура. 


“За мен е чест да бъда част от този празник, от този троен юбилей, защото БНР и Софийската опера са две души в една. Чрез ефира и нашето изкуство се разпространява и влиза в душите на нашата публика, Вашите слушатели. А живата легенда Красимира Йорданова е знак, който свързва операта с ефира“, отбеляза директорът на Софийската национална опера и балет акад. Пламен Карталов, който връчи на екипа на „Каста Дива“ почетни грамоти и плакет.


Това е един от моментите, в които като ръководител на Радиото си давам сметка, че съм малка част от нещо много по-голямо. Тази възможност всеки ден ме кара да се чувствам горд. Новините, политиката, актуалните предавания, може би, са солта на обществената медия, но музикалните предавания са нейните по-екзотични подправки. Те ни дават възможност и да поемем глътка въздух, да се насладим на красивото и естетичното, създадено от други хора. Да се порадваме на нещо, което ни обединява със своите естетически качества“, отбеляза генералният директор на БНР Милен Митев.

Красимира Йорданова, Милен Митев и Росица Кавалджиева



По публикацията работи: Екип БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Шабан Мустафа - трикратен златен медалист от Мадейра

Екстремните спортове 9 - 13 май 2024

Шабан Мустафа постигна тройна победа на Европейското първенство по планинско бягане за ветерани на остров Мадейра, Португалия. 46-годишният Шабан стана първи в късата дистанция - 8,9 км, във вертикалния километър във възрастовата група 45+ и в най-тежката дисциплина - 33км, с 2000 м положителна денивелация, където финишира с време 2:55:39 ч...

публикувано на 13.05.24 в 09:16

12.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 11.05.24 година 

публикувано на 12.05.24 в 08:15
Щремфел на връх Еверест

Андрей Щремфел: За Еверест бяхме готови да си жертваме пръстите, само и само да изкачим върха

Преди българските алпинисти през 1984 г. най-трудният път към Еверест - Западният гребен, е преминат цялостно от едва двама души. Словенците Йерней “Нейц” Заплотник и Андрей Щремфел са част от експедиция от тогавашна Югославия. И двамата са явления в алпинизма, но Заплотник загива при лавина 4 години след Еверест, докато се опитва да..

публикувано на 09.05.24 в 18:25

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва Съюзът на народните читалища

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва през тази година Съюзът на народните читалища, съобщи председателят на организацията проф. Николай Дойнов на пресконференция  по повод предстоящия празник на Народните читалища - 24 май. "Този проект има за цел да генерира нови идеи, които да се впишат в реалността, която предстои при..

публикувано на 07.05.24 в 18:23

Западният гребен на Еверест в неговата цялост - вече 40 години никой не си поставя тази цел след успеха на българите

Много е писано и говорено за първата национална експедиция до Еверест през 1984 г., когато петима българи изкачват върха по Западния гребен. Правени са много анализи, но в историята на алпинизма, а и в историята въобще, понякога истината излиза наяве десетки години по-късно. Или поне - части от нея. Преди година един от изкачилите..

публикувано на 06.05.24 в 13:22

05.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 05.05.24 година.

публикувано на 05.05.24 в 08:15
Варошкин по

Екстремните спортове 28 април - 4 май 2024

На първи май българският катерач и сертифициран (IFMGA) алпийски гид Виктор Варошкин стана вторият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория в драй тулинга D16 в чист (DTS) стил . Става дума за катерене на скала със сечива и с обувки с котки, а линията “Parallel World” се намира в огромната пещера Tomorrow's World в сърцето на..

публикувано на 04.05.24 в 12:34