Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалният министър потвърди предстоящото увеличение на толтаксите с 50 процента

Предвижда се цената им да се определя от километрите, които изминават превозавачите

Регионалният министър Иван Шишков (в центъра) по време на инспекцията на строителството на АМ "Европа" - 23 март 2023 г.
Снимка: МРРБ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков потвърди за предстоящото увеличение на толтаксите с 50 процента, след като това бе отложено в края на миналата година с цел да бъде намерен по-справедлив механизъм. Около 600 милиона лева ще бъде приходът от толсистемата на годишна база, ако таксите бъдат повишени, показват разчетите. 

Предвижда се цената на толтаксите да се определя от километрите, които изминават превозвачите. За километрите над определен пробег – около 5 хил. км в рамките на месец, което според министър Иван Шишков подлежи на преценка, ще има намаление. Желанието е да бъдат облекчени превозвачите, които изминават най-големи разстояния в България.

"Не казваме конкретна цифра, защото продължаваме да правим изчисления, за да можем да облекчим превозвачите, които изминават най-големи разстояния в България. Те трябва да може да бъдат облекчени, защото ще рикошира върху цените на всички продукти на вътрешния пазар“, каза министър Шишков. И допълни, че за транзитния трафик повишението ще е предвиденото. То ще влезе в сила най-вероятно след два месеца.

"Около 600 милиона лева ще бъде приходът от толсистемата на годишна база, ако таксите бъдат увеличени. Такива са разчетите. Зависи и от трафика, който е нараснал значително", каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, който заедно с министър Иван Шишков инспектира строителството на магистрала "Европа". 

"271 млн. лв. са постъпленията от тол такси за миналата година. Отчитаме над 35% увеличение на трафика през България. Прогнозата за повишените приходи е направена при отчитане на това, което ще върнем на превозвачите заради изминато разстояние над лимита и при обмисляното предложение от 16:00 часа в петък до 20:00 часа в неделя тол таксите да бъдат по-високи", каза той. 

За миналата година от приходите от толсистемата 72 процента са от български превозвачи, които са се движили в страната, и само 28 на сто са от транзитен трафик. Предлага се също в обхвата на тола да бъдат добавени и пътищата трети клас, които са по направленията към граничните пунктове - Кюстендил – Гюешево, Благоевград – Станке Лисичково, Петрич – Златарево. 

6,5 километра отсечка от участъка с обща дължина 14,5 километра от магистрала "Европа" ще бъде пусната за Великденските празници. Това съобщи още министър Иван Шишков след проверка на строителството. Останалите 8 км от най-близкия до сръбската граница участък се очаква да бъдат готови до края на май. За последния участък от Сливница до Северната дъга на София са започнали отчуждителните процедури.


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Ловеч започва 13-ото издание на фестивала "Хоро под Стратеш"

В Ловеч за 13-та поредна година ще се проведе националния фолклорен фестивал "Хоро под Стратеш" с участието на над 250 танцьори от цялата страна. Фестивалът започна в 11:00 ч. с дефиле на участващите групи през централната пешеходна зона на Ловеч, поясни Нели Читинова, председател на НЧ "Зорница 2010 – Нено Щрегарски", което е организатор...

публикувано на 01.06.24 в 10:27

Британският посланик в Мексико насочи оръжие към мъж, уволнен е

Британският посланик в Мексико е бил принуден да напусне поста си, след като е насочил автоматично оръжие към местен член на персонала на посолството, съобщава Би Би Си. "Файненшъл таймс" първи съобщи за инцидента, като разпространи видео в социалните медии, на което се вижда как Джон Бенджамин се прицелва в друг мъж. Репортажът бе озаглавен:..

публикувано на 01.06.24 в 10:17

Млади програмисти от Кърджали с множество награди

Млади  програмисти от Кърджали обраха призовите места в национални конкурси . Те са на различна възраст и от различни училища. Дотолкова са напред в компютърното програмиране, че вече сами създават свои проекти и дори интернет сайтове.  Децата  придобиват знания в първата IT школа в Кърджали . Тя е създадена отскоро и за нея няма приемен..

публикувано на 01.06.24 в 10:10
Централен пазар Варна

В края на май: Падат цените на повечето плодове и зеленчуци

Повишението на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната спря тази седмица, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи с..

публикувано на 01.06.24 в 10:07

Последен ден за регистрация на социологически агенции за проучвания в деня на вота

Днес е последен ден за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания "на изхода" на 9 юни - според хронограмата на Централната избирателна комисия. Резултатите от проучванията се оповестяват не по-рано от 20 часа на изборния ден и не преди обявяване края на изборния ден от ЦИК. Резултатите от допитвания до..

публикувано на 01.06.24 в 09:58
Широка лъка

В Широка лъка започва националния фолклорен конкурс

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс, който ще се проведе днес и утре. Организатор е Националното училище за фолклорни изкуства. Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година...

публикувано на 01.06.24 в 08:56

Откриват първото издание на маратона Zlatograd Bike n’Run

Днес ще бъде открито и първото издание на маратона Zlatograd Bike n’Run. Над 250 състезатели от България, Гърция, Румъния, Испания, Великобритания са регистрирани за участие. Сред състезателните дисциплини е включен и дуатлон - 44 км колоездене, последвано от 14 км планинско бягане. Участието на децата в маратона е безплатно, а..

публикувано на 01.06.24 в 08:51