Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Израел уволни военния министър

Йоав Галант
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху уволни в неделя министъра на отбраната Йоав Галант, ден след като той наруши призова за спиране на  противоречивите съдебни реформи на правителството, предава АФП.

В деня, когато 200 000 души излязоха по улиците на Тел Авив, за да протестират срещу реформите, Галант - който беше верен съюзник на Нетаняху - в събота каза, че "трябва да спрем законодателния процес" за един месец.

Плановете да се прехвърли повече контрол на политиците и да се намали ролята на Върховния съд бяха поставени под съмнение от най-големите съюзници на Израел, включително Съединените щати, като същевременно предизвикваха протести в Израел.

„Нарастващият социален разрив си проправя път в (армията) и службите за сигурност. Това е ясна, непосредствена и осезаема заплаха за сигурността на Израел“, каза Галант, който е член на дясната партия "Ликуд" на Нетаняху.

„Аз съм отдаден на ценностите на "Ликуд"... и поставям държавата Израел над всичко... но големи промени на национално ниво трябва да бъдат направени чрез обсъждане и диалог“, каза той.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Томислав Дончев на брифинга в централата на ГЕРБ -  14 ноември 2023 г.

Томислав Дончев: Очевидно показваме добри резултати и когато нямаме присъствие в местната власт

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев подчерта на първата пресконференция на ГЕРБ след предсрочните парламентарни избори на 9 юни, че победата е важна за партията предвид връщането на подкрепата в градове, където "е трудно да се каже, че сме се представители убедително на местните избори". "Тук ще маркирам: Видин, Пазарджик,..

публикувано на 13.06.24 в 12:08
проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев: Ще има кърлежи. Изчакаха да завали и взеха да пръскат

"В началото на тази пролет имаше продължителен сух период – когато трябваше да се направят всички мерки срещу кърлежите . Има ли няколко дни засушаване, кърлежите се унищожават пълноценно при пръскане на тревните площи. Трябва да се коси, да се пръска и след това да не вали. Не знам защо, изчакаха да започне дъждовен период и стана така – да се..

публикувано на 13.06.24 в 11:32

ЦИК обявява официално окончателните резултати от изборите за НС

До края на днешния ден Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от изборите за Народно събрание – брой получени гласове и разпределение на мандатите между политическите формации, които ще имат свои представители в новия 50-и парламент. Късно снощи, в законовия срок, ЦИК обяви и финалните резултати от евровота...

публикувано на 13.06.24 в 11:28
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Страните от НАТО затягат мерките срещу руските шпиони

"Приветствам факта, че съюзници намалиха ограниченията си за Украйна да използва оръжията им срещу военни цели в Русия", каза на влизане на заседанието на министрите на отбраната генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг: Министрите на отбраната на НАТО обсъждат помощта за Украйна в Брюксел "Това е агресивна война. Русия нападна..

публикувано на 13.06.24 в 10:59
Олга Кефалояни

Ново приложение помага на туристите в Гърция

Гърция активизира от днес приложението mAIGreece в помощ на пристигащите туристи. Апликацията беше представено от министъра по туризъм Олга Кефалояни, а всеки може да го свали лесно и безплатно от сайта на министерството в Атина. На приложението може да се отправят въпроси писмено и устно на 31 езика, като използва технологията за..

публикувано на 13.06.24 в 10:47

"Алея на книгата" гостува в Габрово

Най-мащабното пътуващо книжно изложение "Алея на книгата" гостува в Габрово. То ще бъде открито в 17:30 часа и ще продължи до неделя. Шатрите ще бъдат разположени на пешеходната улица "Радецка". Щандовете ще работят до събота от 10 до 19 ч., а в неделя –до 14:00 часа. Тазгодишното издание на книжното изложение ще събере представители..

публикувано на 13.06.24 в 10:27
Австрийският канцлер Карл Нехамер

Парламентарни избори в Австрия на 29 септември

Австрийското правителство, наближаващо края на петгодишния си мандат, обяви официално, че следващите парламентарни избори в алпийската република ще се произведат на 29 септември, предаде АП, цитирана от БТА. Новината беше съобщена непосредствено след победата със съвсем малка преднина на крайнодясната Партия на свободата над консервативната..

публикувано на 13.06.24 в 10:26