Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралица Първанова: Учениците получават знания, които могат да ги направят по-добри граждани

Образователна програма на ВСС и МОН запознава ученици от 5-ти до 12 -ти клас със съдебната система

Пенка Братанова: Децата искат да живеят в страна на законност и правила, които се спазват от всички

Ралица Първанова
Снимка: Силвия Великова

Изложба с ученически картини под надслов „Страната на справедливостта“ ще бъде открита днес в зала „Пресцентър“ на Висшия съдебен съвет. Тя ще остане там до 31 март. Експозицията включва макет на съдебна зала и 34 платна с акрилни бои, компютърни рисунки и  графики, създадени в периода 2019-2022 година. Изложбата е част от голям съвместен проект на ВСС и МОН. Казва се „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища  и прокуратури“

Това  е деветата учебна година от образователната  програма, обясни пред БНР Ралица Първанова, прокурор по наказателни дела в Софийска районна прокуратура

"Проектът стартира по идея на ВСС. Реализира се чрез споразумение с МОН"

Началото е поставено през 2014 г. Тогава обхваща 28 съдилища и прокуратури в окръжните градове. Проектът има много добър отзвук сред учениците и обществеността. По тази причина се разширява. Включват се и районните съдилища и прокуратури. Около 100 хиляди ученици вуче са преминали през програмата. 

"Срещаме се с учениците и мога да кажа, че има такива, които след това продължават своето образование в сферата на правото"

Пенка Братанова, наказателен съдия и председател на Окръжен съд - Кюстендил, обясни в предаването "Преди всички", че страната на справедливостта се изобразява и чрез литературен език. 

Пенка Братанова

"Този конкурс, който провеждаме от Окръжния съд, заедно с двете районни съдилища в съдебния район  на Кюстендил и Дупница, има два раздела-литературно творчество и изобразително изкуство. Нашият съд се включи от самото начало в проекта. Тогава провеждахме симулирани съдебни процеси и срещи с учащи в Деня на отворените врати. От 2019 г. обаче започнахме активно партньорство с училищата в съдебния район. Тогава се проведе и първата изложба. Конкурсът стана традиционен. През последните две години наградените картини се откупуват с благотворителна цел".

На децата се предоставя възможност да покажат своята гледна точка за нашата правна система, посочи тя.

"Да се изгради един мост между младежките възприятия за правото и лицата, които упражняват юридическа професия. Установихме, че децата имат изострено чувство към социалните проблеми. То намириа отклик в литературните им творби и в рисунките".

Учениците, обхванати от програмата, са от 5 до 12 клас. Съобразяваме темите и представянето им с възрастта на децата, обясни Ралица Първанова 

"Стараем се да им обясним какво е прокурор, какво работи един съдия или следовател, какво представляват различните власти-да имат най-обща представа как функционира нашата съдебна система и как могат да потърсят правата си, когато считат, че те са нарушени".

Тя е изненадана, че и по-малките ученици се интересуват от теми като смъртното наказание.

Пенка Братанова пък посочи, че по-големите деца са информирани и предубедени по определени теми. 

"Много често се разисква дали трябва да се налага смъртно наказание на убийците на пътя. В някои случаи се опитваме да разбием стереотипите и да обясним какъв смисъл има наказанието. Децата са възприемчиви. Искат да живеят в страна на закон и правила, които се спазват от всички"

Ралица Първанова сподели, че удовлетворена от възможността да предаде на учениците знания и да им обясни какви са техните права и задължения. Надява се ,че  е допринесла те да станат по-добри граждани.

Пенка Братанова е доволна, че талантливите деца получават поле за изява. 

"Част от тях може би ще се насочат и към нашата професия. Това ще донесе удовлетворение както на тях, така и на цялото общество".

Цялото интервю на Силвия Великова с Пенка Братанова и Ралица Първанова може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на билките, планината и туризма се провежда в Троянско

В местността "Айдушко сборище" над троянското село Балканец се провежда традиционният празник на билките, планината и туризма. За 19-та поредна година Троянският балкан ще събере любители на планината и билките. Гостите на празника ще могат да си наберат лечебни растения и да участват в конкурсите за най-много набрани билки и за най-дълъг венец..

публикувано на 29.06.24 в 10:27
Първи фолклорен събор

В Плевен започва първия фолклорен събор "Кайлъшка шевица"

В Плевен е организиран първият фолклорен събор "Кайлъшка шевица" . Събитието събира в парк "Кайлъка" радетели на българските традиции и фолклор от цялата страна. Единственото изискване е всички да са  в народна носия. Официалното откриване на първия събор "Кайлъшка шевица" е в 12:30 часа на Мечата поляна. Преди това обаче може да се включите в..

публикувано на 29.06.24 в 10:22

Върховният съд на САЩ: Бивш полицай е обвинен неправилно за щурма на Капитолия

Върховният съд на САЩ излезе с решение, с което отхвърля една от основните тези на прокуратурата срещу участниците в бунта в американския Конгрес на 6 януари 2020 година. С 6 на 3 гласа Върховните магистрати се произнесоха по иска на бивш полицай, участвал в събитията пред Капитолия, който поиска обвинението срещу него, базирано на Закона..

публикувано на 29.06.24 в 10:16
Центъра за работа с деца - Плевен

Летни ваканционни дни в Центъра за работа с деца в Плевен

В Плевен започват летните ваканционни дни в Центъра за работа с деца. Намира се в една от най-красивите сгради на града в потъналата в зеленина Градска градина. Желаещите деца са много, преподавателите ги очакват на 1 юли с много любов и предизвикателства. Лятото е любим сезон за малки и големи. Училището приключи и сега е време за..

публикувано на 29.06.24 в 10:10
Пожар в маслинова гора край град Аргос в Гърция.

Опасно време в Гърция, има висок риск от пожари в част от страната

"Оранжев" код за силен вятър и риск от пожари е обявен от  властите в Гърция. Те  предупреждават за  повишено внимание при влизане в морето. В извънредно съобщение министърът по защита от природни бедствия Кикиляс отправи днес предупреждение, че половината страна се намира във висок риск от пожари поради много силен вятър. За изключително..

публикувано на 29.06.24 в 10:02

В навечерието на вота: Разделение, неяснота и безкомпромисност във Франция

Преди 3 седмици президентът на Франция Еманюел Макрон загуби катастрофално изборите за Европейския парламент.  Центристката му либерална формация "Ренесанс" и партньорите й получиха едва 15 % от гласовете - над два пъти по-малко от "Националния сбор" на Марин льо Пен. Макрон изненада всички като моментално свика предсрочни парламентарни..

публикувано на 29.06.24 в 09:54

Ню Йорк Таймс с призив – Байдън да се оттегли от президентстката надпревара в САЩ

Редакционната колегия на вестник "Ню Йорк Таймс" призова Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара в САЩ след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп. Изданието, което по принцип го подкрепя, пише, че той е изглеждал като "сянката на велик държавен служител" и би се впуснал в "безразсъдна авантюра", ако продължи.  Вестникът..

публикувано на 29.06.24 в 09:49