Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общата инфлация в еврозоната се е забавила рязко през март до 6,9%

Общата инфлация в еврозоната се е забавила рязко през март до 6,9%, сочат данните на Евростат. Рекордното ниво от 10,6 на сто бе достигнато през октомври, но оттогава индексът забавя темпа на растежа си.

Водещите икономики в еврозоната вече обявиха по-слаб ръст на потребителските цени на местно ниво през последните два дни, което доведе до спад на общия индекс на инфлацията до 6,9% през март при 8,5% през февруари на годишна база.

През март прави впечатление, че енергийните цени не се увеличават сериозно. За разлика от миналата година, когато именно те бяха основна причина за рекордна инфлация, през март енергоносителите са поскъпнали едва с 0,9% на годишна база спрямо 13,7% през февруари.

Най-много са поскъпнали цените на храните, алкохола и тютюна – 15,4 на сто, което е ускорение спрямо февруари. При услугите темпът на покачване на цените също е по-висок спрямо предходния месец.

Забавянето на инфлацията поставя под въпрос дали Европейската централна банка ще продължи с повишаването на водещите си лихви с по-сериозни стъпки или ще бъде по-внимателно при следващите ръстове.

Графика на инфлацията в еврозоната (на годишна база)

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Авария остави кюстендилското село Соволяно без вода

Аварирала помпа остави без водоподаване в неделния ден кюстендилското с. Соволяно. Аварийнa група на "Кюстендилска вода" работи на място по проблема, очаква се в рамките на деня аварията да бъде отстранена.  Същевременно от Общината в Кюстендил обявиха, че има издадена заповед за забрана на ползването на питейна вода за дейности, които не са..

публикувано на 16.06.24 в 15:44
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Министърът на земеделието и храните ще открие Българо-китайски бизнес форум

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще открие Българо-китайски бизнес форум, който ще се проведе в понеделник (17 юни) в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Събитието ще предостави възможност за създаване на контакти с партньори от Шанхай чрез провеждане на двустранни бизнес срещи. Във..

публикувано на 16.06.24 в 15:40

Катастрофа при 112 км на АМ "Тракия"

Слушатели на БНР съобщават за катастрофа, която е станала на магистрала "Тракия" - при 112 километър в посока София. Млад шофьор се е блъснал в мантинелата. В района има задръстване. Произшествието е в района на пловдивското село Цалапица.

публикувано на 16.06.24 в 14:12
Дмитро Кулеба

Киев отхвърли "езика на ултиматумите" от страна на Русия

Украйна ще трябва да води диалог с Русия, но не на езика на ултиматумите, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Интерфакс-Украйна. "Разбираме прекрасно, че ще настъпи момент, когато ще трябва да говорим с Русия. Но нашата позиция е много ясна – няма да позволим Русия да говори на езика на ултиматумите, както говори сега",..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
В Солун, 12 юни 2024 г.

Глоби и забрани заради висок риск от пожари в Гърция

Строги мерки въвеждат в Гърция за предпазване от пожари.  За едно денонощие избухнаха 54 пожара, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка. Горещата вълна в Гърция продължава, на о-в Крит температурата надвиши 44°C 44 пожара в Гърция, наводнения в Испания Властите установиха, че повечето са по невнимание, други са умишлени. Има..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
Лидерът на

"Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение

Отговорът на "Хамас" на последното предложение за прекратяване на огъня в Газа е в съответствие с принципите, представени в плана на американския президент Джо Байдън, заяви лидерът на групировката Исмаил Хания, цитиран от "Ройтерс". "Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение, включващо прекратяване огъня, изтегляне на..

публикувано на 16.06.24 в 13:53

75 пожара са потушени за последното денонощие, двама души са пострадали

75 пожара са потушени в страната през последното денонощие, двама души са пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са реагирали на 117 сигнала, 10 са били в жилищни сгради, един в промишлена, а-  три във временни постройки. Организирани са близо 40 спасителни операции. Имало е обаче и..

публикувано на 16.06.24 в 13:10