Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готов е стикерът, показващ трайно ниските цени на храните в магазините

Снимка: Министерство на икономиката

Готов е стикерът, който ще показва трайно ниските цени на хранителните продукти в магазините, пожелали да се включат в информационната система foodprice.bg, съобщават от Министерството на икономиката.

Електронната платформа предоставя информация - от стойността на суровината, през тази на внос и на едро, до  крайната цена, която заплащат хората в магазина.

Две търговски вериги до момента са подали информация към сайта и са получили стикера в три варианта - кръгъл, правоъгълен и квадратен. Това съобщи в интервю за Би Ти Ви икономическият министър Никола Стоянов. Той обясни, че стикерът се поставя по желание от търговците за улеснение на потребителите.

До момента две търговски вериги са подали данни към сайта и са получили стикери в 3 варианта, съобщи пред бТВ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

"Вече са готови и стикерите и са предоставени на веригите. Те са само в различни формати - кръгъл, квадратен и правоъгълен, иначе с едно и също съдържание, така че гражданите да могат да се ориентират за коя цена става дума в магазина, която е обявена и на сайта.

Фактически веригите, които за момента са само две вериги, за цените, които те са подали на сайта, вече те са получили стикери, така че ще могат да бъдат означени в магазинните мрежи."

Стоянов обясни, че ако в сайта има съществена разлика между цените на едро и на дребно, например при млякото, то контролът по веригата трябва да се затегне.

"Това значи, че в случая, от една страна за институциите, значи, че контролът трябва да бъде насочен повече в тази част от веригата, която е от цените на едро нагоре, тоест към цените на дребно, а за хората е ясен показателят да очакват, че и цените на дребно ще спаднат, тъй като явно става по-бавно, явно има задържане по веригата и някой се опитва да реализира по-сериозни печалби въпреки спада и при суровината на млякото между другото за последния месец. Така че явно се показват откъде идват изкривяванията в крайна сметка."

Относно подготвения закон за надценките на храните, икономическият министър каза, че той ще важи само за големите вериги, и то за определено време.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори във Франция, сочат първи резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата коалиция от "Нов народен фронт", коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма грешка на министъра по защита на гражданите да позволи гей парад и да забрани демонстрация в защита на..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя формация не печели абсолютно мнозинство , но изненадата е, че на втория тур френската левица води...

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина от учредяването си. На самия връх минава и държавната граница със Северна Македония. Днес през..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42