Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медии и компании се шегуват с потребителите си на 1 април

Музеят на хумора и сатирата в Габрово
Снимка: humorhouse.bg

Медии и компании не пропускат да се пошегуват с потребителите си на Деня на шегата 1 април.
Най-убедителните шеги на 1 април изглежда са на британски медии. Една от популярните шеги в Англия е да изпратиш наивна жертва до Кулата на Лондон, за да види церемонията по къпане на лъвове, която не съществува, разбира се, но води началото си от публикация във вестник през далечната 1698 г. Доста по-късно - през 1957 г. на Деня на шегата Би Би Си излъчва майтапчийски репортаж, че швейцарски фермери отчитат рекордна реколта от спагети, придружен с кадри как хора берат спагети от дървета.
"След като се наберат, спагетите се оставят да изсъхнат под топлото алпийско слънце", се разказва в първоаприлския репортаж на Би Би Си. През 2008 г. компанията отново заблуждава публиката си с кадри на летящи пингвини.
В САЩ пък през 1992 г. националното обществено радио пуска на 1 април реклама, че бившият президент Ричард Никсън ще се кандидатира за поста отново. През 2014 г. те отново се шегуват, но във "Фейсбук" със статия, озаглавена "Защо Америка вече не чете", под която се трупат много разгневени коментари. Ако потребителите бяха отворили линка обаче, щяха да прочетат единствено надпис, гласящ "Поздравления, истински читатели, и честит ден на шегата!".
Компанията "Гугъл" също има пословични първоаприлски шеги, сред които нов начин за търсене, работещ само с поглед, втренчен в анимация докато си представите какво искате да търсите. Разбира се, резултатите са свързани с първи април. Или Google Nose - опция за отделяне на миризми от екрана на компютъра или мобилното ви устройство. А на 1 април 2008 г. всички препоръчани видеа на началната страница на YouTube водят към песента Never Gonna Give You Up на Рик Астли, което се превърна в класическа интернет шега.
По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният ни консул в Истанбул Васил Вълчев

Основният въпрос за изборите в Турция е свързан с активността на избирателите

Гласуването на изборите "2 в 1" в Турция ще се осъществи в 166 секции. Подготовката за вота премина спокойно, а основният въпрос днес е свързан с активността на избирателите. От изселническите организации отчитат умора сред гласоподавателите, защото това са шестите поред избори за Народно събрание в рамките на три години. Секциите в Турция са..

публикувано на 09.06.24 в 05:18

Осем изборни секции очакват днес българите в Кипър

Осем изборни секции очакват днес българите в Кипър да гласуват в европейските и парламентарни избори на страната ни. На острова пребивават около 30 000 българи. Очаква се високите температури да не спрат желаещите да упражнят правото си. Броят на секциите е същият, както и на предишните избори. Те са разкрити във всички градове в Кипър, където..

публикувано на 09.06.24 в 04:55

В 28 секции гласуват българските граждани в Гърция

В 28 секции гласуват българските граждани в Гърция. Част от секциите са на островите. Най-много избирателни секции - 5 има в Атина, където живеят и повечето българи. Секциите са на удобни места и лесен достъп с транспорт. На остров Крит, където също пребивават много български граждани, има 4 секции на различни места на острова. Нашите..

публикувано на 09.06.24 в 04:48

В Италия българите гласуват в 27 избирателни секции

В Италия българите гласуват за народни представители и за членове на Европейския парламент в 27 избирателни секции в 24 населени места. Новост е секцията в Чезена - област Емилия-Романя, където традиционно се гласува в Римини и в почетното ни консулство в Болоня.  Най-много секции - 3 има в българското училище в Милано. Две са в посолството ни в..

публикувано на 09.06.24 в 04:35

Консерваторите продължават да изостават зад лейбъристите преди общите избори във Великобритания

Няма никаква промяна по отношение на показателите за подкрепа на управляващата Консервативна партия преди общите избори в Обединеното кралство на 4 юли, която продължава да изостава сериозно зад опозиционната Лейбъристка партия и прогнозите са за тежко поражение, съобщи "Скай нюз". "Скай нюз" цитира лорд Хейуърд, член на Камарата на лордовете от..

публикувано на 09.06.24 в 02:51

Делегати от ПАСЕ се запознаха с организацията на предстоящите избори

388 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите са постъпили до момента в МВР.  Образувани са общо 97 досъдебни производства, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той и представители на още три министерства - на транспорта и съобщенията, на електронното управление и на  външните работи,..

публикувано на 08.06.24 в 20:37
Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Плевен

Министърът на културата разпореди проверка във връзка с инцидента в театъра в Плевен

Министърът на културата Найден Тодоров разпореди проверка във връзка с инцидента в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен, при който тежко пострада 17- годишно момиче.  Проверката трябва да установи дали са спазени всички необходими мерки за безопасност в театъра. По-рано директорът на театъра Димитър Кабаков разпореди вътрешно разследване...

публикувано на 08.06.24 в 20:11