Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп остана под арест 40 минути, пледира "невинен" по 34 криминални обвинения в Ню Йорк

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп върви към съдебната зала в Нюйоркския наказателен съд, Ню Йорк, САЩ, 4 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп остана под арест малко над 40 минути във връзка с процедурата по повдигането на обвинение.  Той пледира "невинен" по 34 наказателни обвинения за фалшифициране на документи, след разследване за платени от него "пари за мълчанието" на порнозвезда, предаде Ройтерс.

С тъмносин костюм и червена вратовръзка, 76-годишният Тръмп почти не прояви емоции, когато помаха с ръка на множеството, събрало се пред съдебната сграда, свидетелства агенцията. Той прекара около два часа в сградата на съда, където научи подробности за криминалните обвинения, пред които е изправен, докато прави кампания за нова президентска кандидатура.

Бившият президент републиканец вече напусна наказателния съд след историческото изслушване в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп може да се превърне във фактор, определящ хода на надпреварата за Белия дом през 2024 година, отбелязват информационните агенции.

Обвиненията са свързани с начина, по който са били отчетени 130 хиляди долара, които адвокат на Тръмп е заплатил на порноактрисата Сторми Даниълс през 2016 година, за да си мълчи за предполагаемата им сексуална връзка.

Бившият президент определи процеса като политически. Последните анкети на Ройтерс и Ипсос показват, че Тръмп увеличава преднината си пред останалите кандидати на Републиканската партия за президентските избори догодина, а от щаба му твърдят, че са събрали 7 милиона долара дарения само за седмица, откакто стана известно, че ще бъде обвинен.

Съдебният процес срещу Доналд Тръмп по обвиненията, които му бяха предявени днес, може да започне през януари, заяви съдията по делото в Манхатън.

"Доналд Тръмп неколкократно фалшифицирал бизнес отчетите си, за да прикрие криминално поведение с цел да скрие информация, която може да му навреди, от гласоподавателите по време на президентската кампания през 2016 година," и с това се е опитал да подкопае интегритета на изборите, заяви окръжният прокурор Алвин Браг.

Браг спомена три проблемни от гледна точка на закона плащания, извършени от Тръмп: 30 хиляди долара за портиер в Trump Tower, 150 хиляди за жена, която твърдяла, че е имала сексуална връзка с бившия президент, и 130 хиляди за порно-актриса (Даниелс). Докато още бил президент ръководил схема за потискане на негативна информация в медиите.

След като съдията отказа да наложи забрана на страните да разгласяват подробности по делото, адвокат на Тръмп коментира, че публикуването на обвиненията показва, че с върховенството на закона в Съединените щати е свършено. Защитата настояваше, засега напразно, процесът да бъде отложен за напролет догодина. Следващото изслушване е насрочено за 4 декември.

Очаква се Доналд Тръмп да отлети за Флорида, към имението си  "Мар а Лаго", откъдето да направи изявление по-късно тази вечер.

Имитатор на Тръмп минава покрай Trump Tower в Ню Йорк, 4 април 2023 г. Голямо жури в Манхатън гласува да повдигне обвинение срещу бившия президент, който се предаде в съдебната палата и се яви пред съдия, за да изслуша обвиненията срещу него; ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Педиатричната линейка на Специализираната болница за активно лечение (СБАЛ) по детски болести

В България вече има линейка за спешна помощ на деца

В България вече има линейка за спешна помощ специално на деца. Превозното средство бе демонстрирано в Деня на детето в двора на специализираната болница за детско лечение "Иван Митев". Пред БНР изпълнителният ѝ директор д-р Благомир Здравков обясни, че за покриване на цялата територия на страната ни са необходими седем подобни модерни возила...

публикувано на 01.06.24 в 14:19

Фолклорни групи и изпълнители от цялата страна са в Болярово за събора "Върбова свирка свири"

В крайгранична община Болярово днес се провежда 24 -тото издание на Националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири". Гост на събора е и вицепрезидентът Илияна Йотова.  В конкурсната програма участват детски фолклорни групи и индивидуални изпълнители от цялата страна. 14 – годишният Нивелин Желев, възпитаник на училището в Котел,  е тук..

публикувано на 01.06.24 в 14:18

Цар Симеоновата градина в Пловдив днес е запазена територия за децата

Цар Симеоновата градина в Пловдив днес е запазена територия за децата. С атрактивни демонстрации, множество арт работилници, състезания и книжен базар там започна Детският фестивал на знанието и движението, който ще продължи и утре. В алеята до Народната библиотека Иван Вазов децата могат да се качат на истиннски полицейски мотор и да..

публикувано на 01.06.24 в 13:18

Президентът Румен Радев поздрави децата за празника им

Президентът Румен Радев поздрави децата за празника им във Фейсбук: "В Международния ден на детето - 1 юни желая весел празник на децата на България. Те са наша обща отговорност за бъдещето, затова всички възрастни им дължим свят на мир, в който да растат здрави и опознават света без страх!“, написа Радев.

публикувано на 01.06.24 в 13:07

КЕВР утвърди: 8% по-скъп газ през юни

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за юни в размер на 59,55 лв. за мегаватчас без такси и налози. Повишението е на цената е с малко над 8% спрямо май, посочват от енергийния регулатор. "Независимо от повишаването на цената на природния газ с малко над 8% анализът  показва, че „Булгаргаз“ е осигурил..

публикувано на 01.06.24 в 13:02

Американски ветерани от Втората световна война на церемониите във Франция за 80-годишнината на десанта в Нормандия

Над 60 американски ветерани от Втората световна война на възраст между 96 и 107 години отпътуваха със самолет от САЩ за Франция, където ще участват в церемониите по случай 80-годишнината на десанта в Нормандия, предаде Асошиейтед прес. Групата ще положи венци на американското гробище в Сюрен, ще посети Айфеловата кула и ще присъства на церемонията на..

публикувано на 01.06.24 в 12:47

Парламентът заседава извънредно утре

Народното събрание ще заседава извънредно утре, 2 юни, от 15 ч.  В дневния ред е проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване" и за прилагане на санкции за неплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на..

публикувано на 01.06.24 в 12:32