Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В края на април България ще възстанови работата на Генералното си консулство в Одеса

Министърът на външните работи Николай Милков даде пресконференция - 6 април 2023 г.
Снимка: БГНЕС

В края на април България ще възстанови работата на Генералното си консулство в Одеса, съобщи министърът на външните работи Николай Милков. Все още не е избран нов посланик на България в Киев:  

"Възстановяването на Одеса е изключително важно и в контекста на българското национално малцинство, което би могло да се възползва от различни консулски услуги - това е новото, което предвиждаме по Украйна.

По отношение на посланика на България в Украйна ние решихме да инвентаризираме възможностите и да видим какви биха били потенциалните кандидати. Към този момент не се стигна до избирането на подходящ кандидат, така че въпросът остава за следващия пакет посланици, които може би следващо правителство трябва да предложи, да се надяваме -  редовно". 



По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата в Габрово няма да образува досъдебно производство за масовото сбиване в града

Районната прокуратура в Габрово отказва да образува досъдебно производство за масовото сбиване в града в изборния ден. Няма данни за престъпление, считат от държавното обвинение. Заради случилото се местни жители настояват за незабавни мерки за опазване на обществения ред. Масовото сбиване в изборния ден се случи в късните следобедни часове на..

публикувано на 14.06.24 в 16:46
Димитър Главчев и Василка Панайотова

Димитър Главчев: Оперативен щаб ще синхронизира действията по последствията от градушките

Оперативен щаб ще синхронизира действията на институциите за преодоляване на последствията от градушките и дъждовете през последните дни. Това каза служебният премиер Димитър Главчев при посещението си в град Шипка, където вече описват щетите от вчерашното бедствие. Главчев призова местните администрации да съдействат, за да може по-бързо парите да бъдат..

публикувано на 14.06.24 в 16:32
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вдясно) и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин

НАТО: Предложенията на Путин не са предложения за мир, а за повече агресия и окупация

Предложението на Владимир Путин за започване на мирни преговори за Украйна   не са мирни предложения, а за повече агресия и окупация - така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира условията на руския държавен глава: "Не Украйна е тази, която трябва да изтегли силите си от украинска територия. Русия трябва да се изтегли от..

публикувано на 14.06.24 в 16:19

70 неправителствени организации с питане за натиска върху Обществения съвет за детската болница

70 неправителствени организации отправят питане към държавата с какъв мотив интересите на Търговска лига са определени като част от националната сигурност. Повод за питането е оказваният натиск върху Обществения съвет за Национална детска болница и привикването на негови членове от ДАНС. Позицията е на Националната мрежа за децата.  Според Националната..

публикувано на 14.06.24 в 16:18

Украинското външно министерство: "Мирното предложение" на Путин е "абсурдно"

Украинското външно министерство подчерта в петък, че "мирното предложение" на руския президент Владимир Путин е "абсурдно", твърдейки, че неговите "манипулативни изявления" имат за цел да "подведат" международната общност и да "подкопаят" дипломатическите усилия за постигане на мир. "Всички ултиматуми на Путин са чувани многократно от Москва..

публикувано на 14.06.24 в 16:00
Михайло Подоляк

Михайло Подоляк отхвърли поставените от Путин условия за постигане на мирно споразумение

Съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк отхвърли "предложението за мир", представено в петък от руския президент Владимир Путин, като каза, че това не е сериозен опит за постигане на мирно споразумение и няма отношение към каквито и да е преговори. Путин с условия за започването на мирни преговори с Украйна Говорейки чрез..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

Лекари с протестно писмо до институции и медии заради проблем с правилата за слухово протезиране

53-ма лекари-специалисти от извънболничната помощ в цялата страна са изпратили протестно писмо до здравния министър, парламентарната комисия по здравеопазване, до омбудсмана на България, до Съюза на глухите и до националните обществени медии, с настояване да се реши сериозен и дискриминационен проблем, какъвто е издаването на протоколите за..

публикувано на 14.06.24 в 15:24