Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира информационна кампанията “Спаси живот. Сложи си колана!” за автобусните пътници

Снимка: Мила Младенова

Стартира информационна кампанията “Спаси живот. Сложи си колана!” за пътниците в автобусите. Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” и Конфедерация “Сдружение на автобусните превозвачи“ обединяват усилия за повишаване безопасността на пътниците при междуградските автобусни превози.

Носенето на предпазен колан намалява риска от фатални или сериозни наранявания с около 60%, сочат данните на Европейска служба за наблюдение на безопасността на движението по пътищата. Спрямо направените изчисления 900 смъртни случая годишно в Европейския съюз могат да бъдат избегнати, ако 99 % от пътниците в автомобила носят предпазни колани.

Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” и Конфедерация “Сдружение на автобусните превозвачи“ обединяват усилия за повишаване безопасността на пътниците в междуградските автобуси и стартират информационната кампания “Спаси живот. Сложи си колана!” за пътниците в автобусите. 

Данните показват, че само 1/3 от пътуващите слагат коланите и водачите и пътниците пренебрегват необходимостта от използване на обезопасителни колани. Кампанията цели да насочи вниманието на гражданите към необходимостта да поставят предпазен колан и в автобусите, за да намалят риска от наранявания за себе си и околните при възникване на пътнотранспортно произшествие, каза Мария Лазарова, заместник-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“:

"На всеки един от автобусите, който е член на конфедерацията, ще бъде поставен информационен стикер. Разбира се, ще бъдат проведени беседи на тръгване с автобусите от страна на Държавна агенция безопасност на движение по пътищата. Държавната агенция обявяваме на фейсбук страницата ни специална игра, в която съответно ще може да да участва всеки един пътник. Той трябва да се регистрира в нашата фейсбук игра и, разбира се, ще получи безплатно пътуване.


Магдалена Милтенова, председател на Конфедерация “Сдружение на автобусните превозвачи“ подчерта:

"Тази кампания е изключително важна за целия бранш, за всеки български гражданин. В партньорство с Пътната агенция постигнахме много добри резултати по отношение на информирането на нашите колеги превозвачи, така че те да се включат в кампанията. Всъщност, да стимулираме хората сами, със собственото си самосъзнание, да упражняват сами контрол върху себе си и върху околните. Защото много пъти сме говорили, че няма как водачът да бъде контролен орган на всеки български граждани, а всеки един от нас трябва да има отговорност към това, което прави, към това, което следва да опази неговия живот, така че коланът е едно от тези неща. Всички автобуси вече са оборудвани с колани след изменението в закона през годината, в която, за съжаление, загинаха много от хора в катастрофата край Своге. Искрено се надявам оттук нататък тази информационна кампания да има положителни резултати е върху хората, които ползват тази обществена услуга".

През 2022 г. в страната са настъпили 212 пътно-транспортни произшествия с участието на автобуси. Поставят ли пътниците обезопасителни колани:

Доказано е, че при евентуално пътнотранспортно произшествие с участието на автобус, ако всички пътници са сложили колан, шансът да има загинали или тежко ранени намалява драстично. Кампанията ще продължи през целия месец април и тя цели превенция, промяната в начина на мислене и отговорността за личната безопасност.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жена минава покрай транспарант с надпис

Миодраг Миличевич: Белград изгуби всички механизми за влияние върху политическите процеси в Косово

Присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, ако въобще един ден се стигне до такова, ще опре до признаването от Белград на едностранно обявената през 2008 година независимост на бившата сръбска покрайнина Косово. И понеже това изглежда "кауза пер дута" за косовските албанци, включително защото 5 страни от Европейския съюз се страхуват за..

публикувано на 28.09.24 в 10:25

МВнР призовава българите да не пътуват до Ливан

Българското Министерството на външните работи призовава българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната. Призивът е във връзка "със сериозната ескалация на военните действия в Ливан през последните часове". Британското външно министерство също призова гражданите..

публикувано на 28.09.24 в 10:23

Правителството: Не сме страна по договора за наем на помещение за съхранение на машините за гласуване

Правителството не е страна по договора за наемане на помещение за съхраняване на машините за гласуване. С тази позиция излязоха тази сутрин от кабинета "Главчев", след като снощи от Централната избирателна комисия през медии заявиха, че на първи октомври изтича договорът с фирмата, която стопанисва склада за съхранение на устройствата и няма..

публикувано на 28.09.24 в 10:08
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: В отношенията ни с РСМ няма място за посредник

Решението е добро за Албания, не е добро за Северна Македония.  В България нямаме основание за потриване на ръце . Това мнение изрази пред БНР Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, след като ЕС раздели двете държави по пътя им към еврочленство. ЕС с единодушно решение: Започват преговори с Албания за членство в..

публикувано на 28.09.24 в 09:58

Парламентарни избори в Австрия

Утре в Австрия ще се проведат парламентарни избори. Проучванията сочат най-голяма подкрепа от 27 процента за крайнодясната Партия на свободата, която призовава за "ремиграция на непоканени чужденци" и за постигане на "по-хомогенна" нация чрез строг граничен контрол. Нейният лидер Херберт Кикл иска да стане новият канцлер на страната. За да..

публикувано на 28.09.24 в 09:49
Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев

Български и гръцки ЧСИ-та обсъждат трансграничното сътрудничество на конференция

Български и гръцки частни съдебни изпълнители обсъждат на конференция трансграничното сътрудничество, включително и по производства, по които осъдени в едната държава пребивават в другата. Според Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, добра основа за взаимодействие са законодателни промени, влезли в сила от началото..

публикувано на 28.09.24 в 09:42

Най-малко 44 жертви на урагана "Хелейн" в САЩ

До момента  се съобщава за най-малко 44 жертви на урагана "Хелейн", огромни разрушения и милиони останали  без ток в щата Флорида и югоизточна част на САЩ . Според спасителите много вероятно е броят на жертвите да се покачи. Пет от загиналите  във  Флорида са били в квартали, където  е трябвало да се евакуират , но те не са повярвали на..

публикувано на 28.09.24 в 09:00