Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай започна учения около Тайван с 42 бойни самолета и 8 кораба

| обновено на 08.04.23 в 18:38
Последна проверка на изтребители "Мираж" в тайванска ВВС база преди излитането им, 6 април 2023 г. Тайван заяви, че ще отговори спокойно на китайските учения.
Снимка: БТА

Китай започна военни учения с 42 самолета и 8 кораба край Тайван. От Пекин заявиха, че целта на операциите е "пълно обкръжаване" на Тайван.
„Днешното учение се фокусира върху способността да се поеме контрол над морето, въздушното пространство и комуникациите, за да се създаде възпиране и пълно обкръжаване“ на Тайван, уточни китайската държавна телевизия Си Си Ти Ви. Според медията са задействани ескадрени миноносци, ракетни катери и бойни самолети. 
Най-тясната част на Тайванския проток между китайския бряг и острова е около 130 километра.
По-рано китайските военни определиха тридневните учения като "сериозно предупреждение" спрямо тайванските сепаратисти, които "са в съглашение с външни сили". Според тях ученията са необходими за защитата на националния суверенитет. От министерството на отбраната на Тайван нрекоха действията неоснователни. Заявиха, че ще отговорят спокойно, рационално и няма да ескалират конфликти. 
Ученията започнаха ден след връщането от САЩ на тайванската президентка Цай Ингвен и часове, след като от Пекин си тръгнаха президентът на Франция Еманюел Макрон и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 
През август Пекин организира военни маневри около Тайван, включващи изстрелване на ракети, след като тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайпе.

Министерството на отбраната на Тайван следи ситуацията с висока степен на бдителност и може да отговори адекватно, за да защити сигурността на острова. В същото време обаче осъди "неоснователните действия и ще защити националния интерес с твърда готовност за битка". Ситуацията е очаквана и управляема, коментира по-рано пред Ройтерс неназован източник, запознат със ситуацията.

Причина за военните учения на Китай е посещението в САЩ на президента на Тайван Цай Ингвен, пишат още от министерството на отбраната на острова. Тя разговаря по-рано тази седмица в Лос Анджелис с говорителя на американската Камара на представителите Кевин Маккарти.

Цай Ингвен се завърна в Тайван вчера, а днес се срещна с гостуваща делегация от американски законодатели, водена от Майкъл Маккол, председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите. Пред него Ингвен заяви, че очаква засилване на сътрудничеството в областта на сигурността със САЩ. А Маккол обеща оръжейни доставки за Тайван, както и обучения за военните "не за война, а за мир".

Пекин заплаши с неуточнени ответни мерки, ако срещата се състои.

Китай приема демократично управлявания Тайван за своя територия и не отхвърля възможността да прибегне до сила, за да е островът под неин контрол.

Ученията започнаха само часове след като президентът на Франция Еманюел Макрон и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен си тръгнаха от Пекин след официално посещение.

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в ЕС

България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в Европейския съюз и въпреки това изостава с въвеждането на защитен механизъм за енергийно бедните домакинства.  Това сочи доклад Института за икономически изследвания на БАН за миналата година. Ниските доходи и високите разходи за енергия поставят в България на дъното -  сред..

публикувано на 20.05.24 в 19:36

ГДБОП арестува служители на телекомуникационна компания за фалшиви договори и присвояване

Трима мъже представители на телекомуникационна компания са арестувани при операция на ГДБОП в София и Ихтиман. Те са изготвяли фалшиви договори и са присвоили голям брой мобилни устройства. Трима служители на телекомуникационна компания са арестувани при операция на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в София и..

публикувано на 20.05.24 в 19:27
Държавен фонд

Фонд "Земеделие” преведе над 186 млн лв. на земеделските производители

Държавен фонд „Земеделие” преведе над 186 млн  лв. на земеделските производители – съобщават от Фонда. Сумата е доплащане по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ от тазгодишната кампания . С това общата сума на получената по тази интервенция субсидия е почти 737 млн лв.  Доплащането е получено днес  от 47 780..

публикувано на 20.05.24 в 19:05

200 години от издаването на Рибния буквар - изложба на открито пред Народния театър "Иван Вазов"

Изложба, посветена на 200 години от издаването на Рибния буквар, беше открита в градската градина пред Народния театър. Експозицията е подготвена от Централната библиотека на Българската академия на науките и е двуезична - плакатите са на български и на английски език.  На 14 табла са представени предисловието и отделните раздели на Рибния..

публикувано на 20.05.24 в 19:02

МОН публикува верните отговори от втората задължителна матура

Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от втората задължителна матура по профилиращ предмет и по теория на професията, която се проведе днес и на която се явиха близо 46 хиляди зрелостници. Верните отговори са на сайта на МОН в раздел "Общо образование" . Вариант номер 1 и тема номер 10 на матурите днес..

публикувано на 20.05.24 в 18:45
Емил Кошлуков, Кирил Вълчев и Милен Митев.

БНР, БНТ и БТА със съвместна инициатива "14 века България в Европа"

Трите обществени медии обявиха съвместна инициатива, наречена "14 века България в Европа" - БНТ, БНР и БТА ще създадат Инициативен комитет по повод предстоящата през 2031-ва 1350-годишнина от основаването на Първата българска държава. Инициативата е възможност да се говори за приноса на България в Европа. Според споразумението, което се..

публикувано на 20.05.24 в 18:17

Кметът на Ловеч с предложение за терена на бившата казарма в центъра на града

Кметът на Ловеч Страцимир Петков внесе ново  предложение в местния Общински съвет  бившата казарма в централната част на града да бъде обявена от публична в частна общинска собственост, както и за връщането на имота на държавата,  за да може на по-късен етап да  бъде реализиран проектът за превръщането на имота в парк. Имотът е с площ над 65 декара..

публикувано на 20.05.24 в 17:37