Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Башар Ел-Халаби: По-високи цени на петрола = по-голяма инфлация = по-високи лихви. В омагьосан кръг сме

Снимка: БТА

Осем държави членки на Организацията на страните производителки на петрол и съюзниците ѝ обявиха изненадващо, че съкращават доброволно добивите си на черно злато с 1,157 милиона барела (един милион 157 хиляди) от началото на май. Въпреки че досега партньорите твърдяха, че ще се придържат към предишното си решение, в неделя следобед анонсираха свиването на производството. Най-голямо намаление прави Саудитска Арабия - с 500 000 барела дневно. Ирак ще съкрати производството си с 211 000 барела дневно, а на пазара ще намалеят количествата на суровината, добивана в Обединените арабски емирства, Кувейт, Алжир, Оман, Казахстан и Габон. Русия, която е водещ партньор в разширения формат ОПЕК+ и върху която има наложени санкции и ценови таван заради военната ѝ агресия срещу Украйна, също обяви намаление на добивите си. Всичко това бързо изстреля нагоре цената на петрола, макар и в края на седмицата вече да наблюдаваме успокоение.

Защо решението беше толкова изненадващо и какви ще бъдат последиците от него върху цената на петрола? Темата коментира пред БНР старши анализаторът на петролните пазари в специализираната енергийна медия "Аргус" Башар Ел-Халаби.

"От гледна точка на цените, всички видяхме, че брентът и лекият американски петрол, всъщност всички видове суров петрол, веднага поскъпнаха с около седем долара за барел. На 3 и 4 април цената беше около 85 долара за барел. Това е много рязък скок, особено ако го сравним с цените от средата на март, когато черното злато се продаваше с около 15 долара за барел по-евтино.

Пазарът веднага реагира. Големите банки по света промениха прогнозите си за цената на петрола през втората половина на настоящата година и за цялата следваща година. От макроперспектива наблюдаваме, че цената се покачи до ниво, което от гледна точка на партньорите в ОПЕК+ е стабилна позиция."

Ще видим ли цена от сто долара за барел?

"Не знам. Не мога да дам никаква прогноза, защото виждаме, че страховете за рецесия в Запада се усилват. Не знаем и как ще се развие китайската икономика и доколко ще се възстанови, а тя е от ключово значение за потреблението. Друг фактор, който може да се окаже решаващ, за да не стигнем до сто долара за барел като основно ценово равнище, е фактът, че всъщност това решение е взето само от осем страни членки (на ОПЕК+)и те имат гъвкавостта да го променят.

Те могат много бързо да се върнат към по-големи добиви на петрол и да наситят пазара вместо всичкидържави оторганизацията да се съберат във Виена и да обсъждат възможни промени като намаляване на производството. Тази гъвкавост е много важна, защото тези осем страни могат много лесно да се върнат към по-високи добиви, ако има рязък скок на търсенето. Именно затова може би няма да се стигне до цена от 100 долара или повече за барел."

Снимка: Алами/Ройтерс

Какво мотивира това решение? Когато говорим за цената на петрола, всички знаем, че не е просто бизнес. Всъщност, вече е повече геополитика.

"Абсолютно. Първо, трябва да разграничим решението на тези осем държави да намалят добивите според квотите си от решението на Русия да намали производството си с половин милион барела дневно до края на годината. То също бе направено миналия уикенд, но това са две различни решения за намаляване на добивите.

Ако се концентрираме върху решението на осемте страни – членки на ОПЕК за намаляване на добивите, причините самногопластови. Първо, нека погледнем Запада – говоря за Европа, Обединеното кралство, Съединените щати и изобщо цяла Северна Америка. Има няколко много лоши сигнала, които идват оттам и тревожат страните от петролния картел. Първият от тях е трусът в банковата система. Видяхме какво се случи със SVB в Съединените щати и с Credit Suisse в Швейцария. 

Ситуацията с банките повлия на цените на петрола като цяло. Също така Федералният резерв и други централни банки – най-вече ЕЦБ и Английската централна банка, продължиха с лихвените покачвания въпреки кризата в системата. И на трето място, обещанието на администрацията на Байдън, свързано със стратегическите петролни резерви на страната. Знаете, Вашингтон реши да отложи попълването им за следващата година, което обезпокои страните производителки, тъй като очакването за екстра количество, необходимо на пазара, се изпари.

Това са причините, ако гледаме на запад. На изток виждаме очакването за потреблението в Китай през втората част на годината – 1,75 милиона (един милион 750 хиляди) барела дневно. Проблемът е, че никой не знае какво е реалното възстановяване на китайската икономика и следователно да направи реалистична оценка на нарастващото търсене на суров петрол. Разбира се, има такова търсене, но то не дава сигурност на страните от ОПЕК за нивото на доставките, които ще са необходими."  

Как ще се отрази това решение на Русия? Москва изглежда доволна от него.

"Русия със сигурност ще спечели от това решение, но то е нож с две остриета. От една страна по-високите цени ще попълнят хазната й, с което тя може да продължи да финансира войната си срещу Украйна. Все пак Русия е един от най-големите производители на петрол в света. В същото време със санкциите и ценовия таван върху руския петрол, доставян по море, за Москва ще стане много по-сложно да продава през брокери, базирани в държави извън Г-7, на западни страни, които все още искат да потребяват руски петрол."

Можем ли да видим промяна на ценовия таван за руски петрол?

"Засега не очаквам подобен развой, но трябва да почакаме и да видим какво ще се случи на пазара през май и дали наистина цените ще се покачат допълнително до ниво около сто долара за барел. Също така не е ясно как ще реагират страните от Г-7 и дали ще сметнат за необходимо да променят този таван. Засега не мисля, че това е гореща тема в бюрократичните кръгове в Брюксел или Вашингтон."

Как решението за намаляване на добивите от страните производителки на петрол ще повлияе глобалната икономика?

"Ще бъда много честен – по-високи цени на петрола означават по-голяма инфлация, а това от своя страна води до по-високи лихви от водещите централни банки по света. Намираме се в омагьосан кръг. Това е ситуацията със световната икономика в момента. Дали тя ще доведе до намаляване на търсенето на петрол? Отговорът на този въпрос ще ни поведе по един път. Съвсем друга ще е ситуацията, ако Западът успее да се размине с рецесията, чиито облаци са надвиснали над него. За съжаление, към момента можем да кажем, че по-високите цени на петрола водят до по-висока инфлация."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59