Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 70 души са убити, а 80 - ранени, при отделни атаки в Нигерия тази седмица

Снимка: Pixabay

Най-малко 74 човека са загинали при две отделни нападения в централния щат Бенуе тази седмица, съобщиха местните власти и полицията, предаде БТА.

Това са поредните сблъсъци в район, където проявите на насилие между животновъдски и земеделски общности са нещо обичайно. При това тези атаки зачестиха през последните години, с ръста на населението, който на свой ред води до увеличаване на обработваемите площи и оставя по-малко земя за пасища, отбелязва Ройтерс.

46 души са били убити в отдалечено село в сряда. 28 тела са били отнесени от лагер за вътрешно разселени лица от снощи до тази сутрин след второ нападение. Много подробности за атаките не са известни, но и в двата случая въоръжени мъже открили стрелба.

Президентът Мухамаду Бухари осъди убийствата и нареди на силите за сигурност да увеличат присъствието си в засегнатите райони.

Бенуе е един от щатите в т. нар. Среден пояс, където предимно мюсюлманският север се среща с преобладаващо християнския юг на Нигерия. Там борбата за земя е особено ожесточена, а разломните линии между животновъдски и земеделски общности често се припокриват с тези между етнически и религиозни общности, посочва Ройтерс.

Въоръжени нападатели са похитили вчера най-малко 80 души, най-вече жени и деца, в село в северозападния нигерийски щат Замфара, съобщиха междувременно днес местни жители.

Регионът, който граничи с Нигер, е особено тежко засегнат от проблема с отвличането на хора за откуп, отбелязва Ройтерс.

Похитителите засега не са отправили своите искания, уточниха цитираните местни жители.

В Нигерия въоръжените банди често държат хора за заложници в продължение на месеци, ако не получат откуп. Те също така рекетират селяните, за да не им създават проблеми и да ги оставят да си обработват земята.

Нигерийската армия нанася удари по лагери на такива банди, но атаките продължават. Ситуацията е особено притеснителна в северозападната част от страната.

Нигерия, с население от около 215 милиона души, е измъчвана от редица проблеми в областта на сигурността, като много региони са засегнати от насилие на различна основа. 


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Киър Стармър

Британските политици продължават активната си предизборна кампания

Британските политици продължават активната си предизборна кампания като и последните проучвания на общественото мнение показват, че преднината на лейбъристите пред управляващите консерватори остава над 20 пункта. Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър междувременно заяви в интервю за вестник "Таймс", че стои в центъра на..

публикувано на 01.06.24 в 15:30

Продължават израелските атаки в Рафах

Продължават израелските атаки в южния град Рафах в Ивицата Газа тази сутрин, след като американският президент Джо Байдън обяви нова пътна карта за постигане на трайно прекратяване на огъня.  Светът приветства новия мирен план за Ивицата Газа на Байдън Израелски танкове са открили огън в квартал Тал ас-Султан, в западната част на..

публикувано на 01.06.24 в 14:56

С тържествен митинг - заря Враца отбелязва 148-годишнината от подвига на Ботев и четата му

С тържествен митинг - заря тази вечер във Враца ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.  Очаква се слово да поднесе президентът Румен Радев. Денят на почит започна с панихида за Ботев и четата му във възрожденския храм "Св. Възнесение". Десетки възпитаници на врачанските детски градини преминаха..

обновено на 01.06.24 в 14:53

Володимир Зеленски призова за "пълна защита на украинското небе"

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за "пълна защита на украинското небе" след масираната руска въздушна атака през нощта, при която бяха нанесени щети на енергийна инфраструктура в пет украински области, съобщава БТА.  В публикация в "Телеграм" Зеленски изрази увереност, че партньорите на Украйна знаят какво точно е необходимо за това: да..

публикувано на 01.06.24 в 14:40
Педиатричната линейка на Специализираната болница за активно лечение (СБАЛ) по детски болести

В България вече има линейка за спешна помощ на деца

В България вече има линейка за спешна помощ специално на деца. Превозното средство бе демонстрирано в Деня на детето в двора на специализираната болница за детско лечение "Иван Митев".  Пред БНР изпълнителният ѝ директор д-р Благомир Здравков обясни, че за покриване на цялата територия на страната ни са необходими седем подобни модерни возила...

публикувано на 01.06.24 в 14:19

Фолклорни групи и изпълнители от цялата страна са в Болярово за събора "Върбова свирка свири"

В крайгранична община Болярово днес се провежда 24 -тото издание на Националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири". Гост на събора е и вицепрезидентът Илияна Йотова.  В конкурсната програма участват детски фолклорни групи и индивидуални изпълнители от цялата страна. 14 – годишният Нивелин Желев, възпитаник на училището в Котел,  е тук..

публикувано на 01.06.24 в 14:18

Цар Симеоновата градина в Пловдив днес е запазена територия за децата

Цар Симеоновата градина в Пловдив днес е запазена територия за децата. С атрактивни демонстрации, множество арт работилници, състезания и книжен базар там започна Детският фестивал на знанието и движението, който ще продължи и утре. В алеята до Народната библиотека Иван Вазов децата могат да се качат на истиннски полицейски мотор и да..

публикувано на 01.06.24 в 13:18