Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възпитанието като стълб абсолютно отсъства от образователната система"

Проф. Калин Гайдаров: Говорим за върховенство на закона, но никой не говори за върховенство на морала

"Проблемът не е само в слабостта на институциите, а и в обществения морал. Въпросът не е само да се звънне на телефон 112"

Снимка: БНР

"Говорим за върховенство на закона, но никой не говори за върховенство на морала. Няма как тогава да искаме благоденстващо общество."

Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Калин Гайдаров - бивш директор на Института по психология към МВР.

"Ако има предистория, сигнали, отношение на една НПО – това, ако би действало както трябва, би трябвало да доведе до пресичане на това престъпление. Една част от нас възприемат живота на другите като нещо, което не ги засяга", коментира той във връзка с последния случай на убийство на млада жена в столицата.

"Проблемът не е само в слабостта на институциите, а и в обществения морал, във взаимоотношенията, които изграждаме. Липсва солидарност в това общество, в което живеем. Такава деградация в ежедневието и нашето отношение към света – непрекъснато се увеличава. Това е процес, който върви от десетилетия. Ние като общество установяваме поредния факт и се питаме - защо стана така. Защо това общество не се интересува от процесите, не ги изучава, не ги управлява?"

Сюжетните линии са няколко и те взаимно се натоварват и катализират, но ние като общество не се занимаваме с този въпрос. Да констатираме крайния резултат не променя нищо, заяви Калин Гайдаров.

Защитата на сигурността, здравето, живота, собствеността на гражданите не е задължение само на самите граждани. Това е задължение и на околните, и на организациите и институциите, подчерта той.

Възпитанието като стълб абсолютно отсъства от образователната система. Този въпрос в българското училище в момента не се поставя, каза още проф. Гайдаров в предаването "Преди всички".

Според експерта превенцията, предотвратяването на престъпленията  по никакъв начин не стои на дневен ред. Ролята на кварталните полицаи е изключително сериозна, изтъкна той.

"Това че има сигнали, че има хора, които знаят за съществуването на едни или други неблагополучия, подготвящи се престъпления или рецидиви, биха могли да бъдат включени в тази активност през районните инспектори, да бъде създадено друго отношение на гражданите. Въпросът не е само да се звънне на телефон 112."

По темата с контрола върху притежанието на оръжия Калин Гайдаров посочи, че "ако този човек няма ясната представа за това какъв риск представлява оръжието и че то не може да се използва за каквото и да било, нищо няма да му пречи да го използва".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асоциацията на екскурзоводите ще обжалва становище на КЗК

Ще обжалваме становището на Комисията за защита на конкуренцията , обяви пред БНР Никола Миндов от Асоциацията на екскурзоводите относно  документ на КЗК, според който нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището се казва, че всеки може да направи подробно проучване на..

публикувано на 29.05.24 в 12:36

Присъдите на обвинените за измами във Великобритания българи се очакват в четвъртък

Петимата български граждани, обвинени в една от най-крупните измами със социални помощи в Обединеното кралство, се явиха днес в лондонския съд в Ууд Грийн. Присъдата се очаква да стане известна в четвъртък. Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция..

публикувано на 28.05.24 в 18:54
Стилияна Николова, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева

Грациите благодариха за подкрепата: Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика

" Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика. Имаше повече български знамена, отколкото унгарски.  Благодарни сме на всички, които ни подкрепиха на живо и на тези, които ни стискаха палци пред телевизорите. Искаме да им кажем, че ги обичаме".  Това сподели пред БНР  Боряна Калейн, част от грациите в Националния ни отбор по..

публикувано на 28.05.24 в 14:01

Експеримент: Кози предпазват горите от пожари, пасат в рисковите зони под тях

Състоянието на горите у нас не се е подобрило особено в последните няколко години . Тяхното стопанисване през активна лесовъдска намеса е силно снижено. Тази оценка направи в интервю за БНР доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието. По подбалканската линия изсъхват иглолистни..

публикувано на 28.05.24 в 07:55
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Проправя се пътят на митрополит Николай към поста патриарх

"Има църковна политика. Стремят се някои хора да си създават лоби. Фракцията, която ръководи митрополит Николай, се увеличи от вчера с още един негов поддръжник, което му проправя пътя евентуално да бъде избран за патриарх." Това заяви пред БНР богословът проф. Иван Желев след избора на новия Сливенски митрополит. По думите му, митрополит..

публикувано на 27.05.24 в 09:41

Д-р Борис Асьов: Много хора излизат за гъби без никаква подготовка

" Когато завалят продължителни дъждове, много хора хващат раниците и излизат да берат гъби, като много често това се прави без никаква подготовка. А гъбите са изключително опасно хоби и трябва да се подхожда с много голямо внимание ".  Това предупреди от ефира на БНР д-р Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към..

публикувано на 27.05.24 в 09:28

Украйна във фокуса на Парламентарната асамблея на НАТО в София

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Два дни 400 парламентаристи от 32 държави членки на НАТО и от 25 страни партньори и парламентарни организации обсъждаха позиции, които ще бъдат представени за одобрение и на срещата на върха във Вашингтон пред..

публикувано на 27.05.24 в 08:11