Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио пътешествие до интересни великденски дестинации

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Несъмнено по време на Великденските празници най-привлекателното място за православните християни е Ерусалим и най-вече – църквата „Свето Възкресение Господне“, където се случва кулминационният ритуал, традиционно предшестващ Великден – спускането на Благодатния огън. Базиликата е построена през XII век на мястото, където според християнската религия Исус Христос е бил разпнат, погребан и е възкръснал.

На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи се стичат там, за да станат свидетели на чудото. Появата на огъня в навечерието на Великден чрез няколкочасови молитви на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се нарича „чудото на слизането на Благодатния огън“ и се възвестява с камбанен звън. В първите минути след възпламеняването си този огън е невеществен – не излъчва топлина и не изгаря. Пренася се по цял свят, като единствените, които могат да получат небесния огън, са православните и те го предават на останалите християнски вероизповедания.

Благодатният огън слиза в Кувуклия - параклис в центъра на църквата „Възкресение Христово”, в която се намира пещерата на Гроба Господен, където има особено почитана от всички християни плоча, под която се смята, че се намира гробницата на Исус Христос.

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът на Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да се разсее всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Ерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.


Великден е изключително обичан и почитан тържествено и масово празник в съседна Гърция. За гърците това е най-важният християнски празник – дотолкова, че обикновено около две седмици са неучебни и неработни за ученици, студенти и заетите в държавния сектор.

За разлика от българите, гърците не обикалят църквата в събота вечер. В Гърция се прави обиколка на църквата и дори на целия квартал на Разпети Петък, което е известно като обичая „епитафиос“, в превод – плащаница.

С настъпването на Великден, в събота след полунощ, гърците пускат фойерверки и заря и пеят псалмове в празнично облекло.

Един от уникалните местни обичаи, свързани с празника, е разбиването на делви, пълни с вода, на обособени места на остров Корфу на Велика събота. На остров Хиос пък се води „война“ със сигнални ракети между църквите Свети Марко и Богородица, разположени една срещу друга. Обичаят води началото си от периода на турското владичество, когато жителите на енориите направили импровизирани топове за отбрана. А в гръцката област Тракия има обичай, наречен „Изгарянето на Юда“. Той се състои в подготвяне на парцалена кукла (или плашило), която изобразява Юда. С нея се обикаля от къща на къща и се събират съчки, с помощта на които се извършва подпалването на фигурата на Юда на Разпети петък. А на Великден, след полунощ на Велика Събота, в Леонидио в Пелопонес пускат в небето празнични светещи фенери.


Великден е празник на почит и в Италия, който се съпътства от тържествени процесии. Много църкви имат специални статуи на Дева Мария и Исус Христос, които се използват за религиозните шествия на Великден. Най-популярната дестинация в страната по това празнично време е, разбира се, площадът Св. Петър във Ватикана. Папата традиционно отслужва тържествената Великденска меса и поздравява вярващите на десетки езици. Хиляди хора се събират там, за да наблюдават празничното му обръщение и обявяването на Възкресението Христово.


Най-голямата католическа църква в Италия се намира в Милано. Строителството й отнема повече от пет века. Висока е 108 метра и на най-високата й точка е поставена позлатена статуя на Мадоната. Това несъмнено е една от най-внушителните сгради в Европа до днес и думите са твърде недостатъчни, за да я опишат. Там, на Великден през 2020 г., забележителният тенор Андреа Бочели изпълни акапелно християнския химн от XVIII в. Amazing Grace.

Великденските празници са пищни и в Испания. Типични са религиозните шествия, в които участват представители на братства и общности, които носят на раменете си дървени платформи със скулптури на свещени фигури или библейски сцени, украсени с цветя, свещи и балдахини. Привличащи вниманието са одеждите с характерни конусовидни шапки с отвори единствено за очите, за да не бъдат разпознати грешниците – така се символизира търсенето на прошка за греховете. Процесиите са съпроводени от звуци на барабани и духови инструменти.


Няма как да не споменем Великденския остров. Името му е дадено от първия записан европейски посетител – холандският пътешественик и изследовател Якоб Рогевен, като това е станало именно на Великден – на 5 април 1722 г. Великденският остров е известен със стотиците уникални извисяващи се каменни глави, някои от които са високи до 20 метра и тежат до 80 тона, наречени моаи. Изследователите смятат, че първите жители на острова са пристигнали преди повече от 1000 години, а известните монолитни човешки фигури са били издигнати преди около между четири и седем века. Великденският остров, който е чилийска територия, се намира на около 3500 километра от бреговете на Латинска Америка и се приема за най-отдалечения обитаван малък остров в света. Той е защитен национален парк и обект на световното наследство на ЮНЕСКО.


Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54