Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 22 април в галерия Сателит в Париж

Бистра Льошевалие представя изложбата си "Щастливият Сизиф"

Поглед към работите на Бистра откъм нейното артистично ателие

"Щастливият Сизиф" - Бистра Льошевалие
Снимка: Ирина Недева

Има жени, които пекат във фурните си хлябове козунаци, агнета, картофи. Но има и жена като Бистра, която във фурната вкарва особени материали и изважда своите скулптори. Отрязъци от друга реалност. Отворени врати към други светове.

Бистра Льошевалие е френска скулпторка от български произход. Напуска България още през 60-те години на ХХ век, избира съвсем съзнателно света отвъд Желязната завеса. Живее от години в Париж, много свързана обаче  е с… Япония. Не случайно за едно от най-интригуващите места за съвременно изкуство в Париж Еnseigne des Оudin месец април  се оказва точното време за изложбата на Бистра и Хорео - японският скулптор, с когото Бистра има много общи идеи и интензивно артистично взаимодействие. “Щастливият Сизиф” е озаглавена изложбата, за която имам шанса да поговоря с Бистра в нейното ателие и в близост на прочутата ... фурна на Бистра.

В тази изложба ще има и рисунки на японския скулптор Хорео, каза Льошевалие пред БНР. 

Изложба

"Аз съм свързана с Хорео по някакъв начин и затова аз трябва да направя нещо с него отново, въпреки че него го няма".

Цветовете, формите си идват сами, разказва тя и добавя:

"Всичко минава през моите ръце. Като започнеш да работиш и всичко това започва да мърда под ръцете ти. Това става един момент, един миг – единствен, тогава аз се чувствам щастлива. Това е защото аз просто се свързвам с тази материя. Затова говоря за Сизиф, който също се свързва с неговия камък, който търкаля".


Според Льошевалие България е под небе, "задръстено от черни птици":

"Мъка ми е за България. С толкова интелигентни, хубави хора - как може? Липсват ритници".

В своите работи в миналото Бистра много залага на нови, неочаквани материали. Някои от предишните й изложби, включени в огремен каталог, който излиза паралелно с изложбата й в Париж, виждам в ателието. Те са построени през метода на де-банализиране на предметите на ежедневието.

Ателието на Бистра Льошевалие - дебанализиране на предметите от ежедневието... или какво може да се направи от един ...гевгир

До 22 април изложбата на родената в България френска скулпторка Бистра Льошевалие може да бъде видяна в галерия "Сателит" към Еnseigne des Оudin в Париж.

Според Бистра Льошевалие има шанс "Щастливият Сизиф" да дойде и в България. Нейни работи и специални изложби са представяни в галериите Структура и Аросита. Сериозен интерес към представяне на нейното мащабно творчество в родината й в България има от страна на основателката на галерия Структура Мария Василева.


Бистра Льошевалие в галерия Структура

Последната й изложба планирана в галерия Структура обаче не се осъществява, защото откриването съвпада с налагането на първите ограничения заради пандемията от ковид.  

Цялото интервю на Ирина Недева чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Миков

Михаил Миков: Никоя от политическите сили не е готова и не иска нови избори

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ . Това мнение изказа пред БНР бившият председател на парламента и бивш член на БСП Михаил Миков. "В парламента, въпреки сериозната фрагментация, има преобладаващо дясно представителство. Най-нормално е то да излъчи свое правителство, въпреки срамежливостта от общението между отделните..

публикувано на 02.07.24 в 09:10

Десетки на протест срещу безводието в село Караисен

Десетки жители на павликенското село Караисен блокираха тази сутрин републиканския път за Свищов. Недоволството е срещу безводието и липсата на държавна намеса за решаване на проблемите с водоснабдяването на селото. Засегнати са над 700 жители, детската градина и старческият дом в Караисен.   За пета година в Караисен чешмите на хората..

публикувано на 02.07.24 в 09:07
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Вероятно Николай Марков е сключил някаква сделка с дявола

" Предотвратихме падането на самолета ", заяви пред БНР един от основателите на партия "Величие" Ивелин Михайлов.   По думите му 5 човека от парламентарната група ще бъдат "разкъсани" при гласуването за кабинета, но след скандалите от вчера вероятно няма да дадат своята подкрепа : "След скандалите, които станаха вчера, в една тяхна..

публикувано на 02.07.24 в 08:39
Карлес Пучдемон

Разнопосочни реакции в Испания на отказа на съда да амнистира Пучдемон

Разнопосочни политически реакции предизвика в Испания решението на Върховния съд, който отказа да приложи Закона за амнистията по отношение на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Той живее в изгнание след опита за отделяне на автономната област през 2017 година. Най-висшата съдебна инстанция в Испания постанови, че..

публикувано на 02.07.24 в 08:08

По петима кандидат-студенти се борят за място в "Медицина" в МУ - Плевен

В Медицинския университет в Плевен се провежда кандидатстудентски изпит. Средно петима кандидат-студенти се състезават за едно място в специалност "Медицина" и трима - за "Фармация". Над 800 кандидат-студенти са подали заявления за участие в класиране за прием в специалностите "Медицина" и "Фармация". По 6 жени ще се състезават за място в..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Николас Мадуро

Венецуела и САЩ продължават преговорите за демократични реформи

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е приел предложението за подновяване на директните преговори за демократични реформи, които водят със САЩ в продължение на повече от 2 години. В рамките на тези разговори в края на 2023 г. Вашингтон и Каракас сключиха сделка за размяна на затворници с посредничеството на Катар. САЩ..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Йонко Иванов

Йонко Иванов: Държавата е виновна за всичко, което се случва по пътищата

Само 10-12% от тежките катастрофи са по вина на новите млади водачи , обяви пред БНР Йонко Иванов - председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка. По думите му има опит да се започне кампания срещу обучението и преподавателите : "През изминалата година има една тенденция за обвиняване на преподавателите и целия учебен процес в..

публикувано на 02.07.24 в 07:55