Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на президента Радев с представителите на коалиция "БСП за България"

Най-късно в понеделник МС ще внесе Бюджета и ще обяви параметрите му

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 49-ото Народно събрание. Малко след 13.00 часа започна срещата с представителите на коалицията "БСП за България".

В началото Радев отбеляза, че след една предизвикателна и оспорвана кампания БСП е успяла да съхрани своето присъствие в парламента, и е важно, защото в НС трябва да има партии с богат парламентарен опит и готовност да търсят диалога и компромисите, както доказа участието на левицата в последното редовно правителство.

"Задачите в новия парламент са много: излъчване на мнозинство с ясни приоритети и ясна законодателна дейност. Има редица важни закони, неприети още в предишни парламенти, които определят бъдещето развитие на България и чакат своето приемане в този парламент. Ние искаме да имаме стабилно европейско бъдеще. Важно е и приемането на закона за Бюджета", добави държавният глава.

Румен Радев поиска да чуе от представителите на БСП какво е виждането на левицата за една успешна формула за съставяне на правителство в тази сложна политическа ситуация, "докъде е компромиса, докъде са разговорите с другите партии, и какъв компромис бихте направили вие?".

Той отбеляза, че първите политически сили вече са излезли със законите и се поинтересува кои от тях БСП е склонна да подкрепи, както и как вижда параметрите в бюджета, как левицата вижда отстояването на покупателната способност на хората в инфлацията, но и осигуряването на дългосрочната стабилност на страната.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви по време на консултациите при президента Румен Радев:

"За нас има четири важни и спешни въпроса за решаване. Първият е борбата с инфлацията, увеличаване на доходите, борба с бедността и нарастващите неравенства, намаляващите цени. Вторият важен въпрос е свързан с мерките по ПВУ (Плана за възстановяване и устойчивост), третият – съдебна реформа, четвъртият – приемането ни в Шенген. И четирите приоритета ще станат само чрез приемането на бюджет".

Корнелия Нинова отбеляза, че е било грешка, че служебното не внесло бюджет 2023 г. през миналата година, "защото сега щяхме да имаме спокойствие".

Според нея "сега има две решения – формиране на трайно мнозинство, редовно правителство, което да сформира бюджет, ако това не се случи, очакваме внесен бюджет от служебния кабинет".

"Няма да подкрепим обаче предложение за увеличение на данъци, замразяване на данъци, отнемане на социални придобивки и липса на подпомагане на малкия и средния бизнес. Не е приемлив спешен 3% дефицит за влизане в Еврозоната", подчерта тя. Левицата няма да подкрепи увеличаване на данъци и отнемане на социални придобивки.

"Вече сме внесли законодателни предложения, ще подкрепим част от законодателната програма на първата  и втората сила, които формираха мнозинство. Но що се отнася до редовен кабинети и трайно мнозинство, към тях е вашето обръщение. Първата сила, която е спечелила, да си поеме отговорността. Ако не се случи, то от втората да намерят изход от ситуацията. Ако имат нужда от подкрепа, ще ни предложат, ще разговаряме, както винаги си вземем партийното решение и ще дадем публичен отговор какво ще се случи. Разбира се, целите, които трябва да си поставяме са дълго работещ парламент, редовен кабинет, добър бюджет.

От думите на Румен Радев стана ясно, че днес или най-късно в понеделник МС ще внесе Бюджета за тази година и ще обяви какви са параметрите му.


Изявление на Корнелия Нинова след консултациите при президента Радев.


"Нямаше кой знае какво допълнително да обсъждаме във втората част - продължихме да говорим детайли по бюджета. Изобщо не сме обсъждали въпроса с третия мандат", посочи Нинова и добави:

"Тези консултации не са с цел, както виждате, да се формира редовно правителство. Те са конституционно изискване, формалност, в която вие още веднъж публично чувате всяка партия какво казва, какво мисли, но не са с цел за редовно правителство. Те са с цел: "Приемете бюджета", "приемете законите", "кажете в какъв срок ще го направите". И толкова".

"Не бихме подкрепили правителство на ГЕРБ с ПП-ДБ с мандата на първата политическа сила. Ако поучи покана за разговори с втория мандат, БСП ще се допита до своите членове дали да се отзове на тази покана", коментира Нинова и подчерта, че по време на срещата не е обсъждан въпросът за третия мандат.


По-рано днес президентът разговаря с представителите на партия "Възраждане" и на ДПС.

Вчера президентът Радев се срещна с първите две парламентарни формации – ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България", а по-късно днес той ще проведе политически консултации и с последната парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази на "Има такъв народ" (от 15.00 часа).


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в размер на 28,256 млрд. лв. или около 37,5 % от разчетените в държавния бюджет, докато разходите са..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на "Бритиш Еъруейс" (British Airways), съобщиха от летището. Пистата вече е разчистена и работи..

публикувано на 28.06.24 в 19:34

В село Карпачево стартира фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"

Тази вечер в ловешкото село Кърпачево се открива десетия фестивал "Джаз под звездите на Деветашкото плато", който продължа до неделя. Фестивалът събира популярни български музиканти на откритата сцена на поляната край пещерата "Гарваница", между селата Кърпачево и Горско Сливово, съобщи Ива Таралежкова, председател на сдружение "Деветашко..

публикувано на 28.06.24 в 19:25

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха в Перник

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха при съвместна операция ГДБОП и ДАНС. Специализираната операция е проведена на територията на град Перник.  Действията са осъществени от служители на ГДБОП и ДАНС и са във връзка с разкриването на престъпна схема, свързана с изпиране на пари от незаконна търговия с..

публикувано на 28.06.24 в 19:18